50 % tvirtesnis už kosminį lydinį. Mokslininkai atspausdino titano kubą  ()

Australijos RMIT mokslininkai sukūrė unikalią tinklelio struktūrą, kuri yra beveik pusantro karto tvirtesnė už aerokosminėje pramonėje naudojamą lietą magnio lydinį WE54.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pirmo žvilgsnio ji atrodo labai sudėtinga, tačiau mokslininkai teigia, kad naudojant 3D spausdintuvą ją galima gana lengvai pagaminti.

Darbo atspirties taškas buvo iš tuščiavidurių statramsčių pagamintos konstrukcijos. Darbui komandą įkvėpė vandens lelijos ir koralai.

Kad pasiektų sėkmę, jie turėjo išsamiai išnagrinėti visus įmanomus būdus, kaip sumažinti medžiagų įtempių koncentraciją jų susijungimo vietose.

Pagrindinis tyrimo autorius, profesorius Ma Qianas, sako, kad ląstelinėse struktūrose įtempiai turėtų pasiskirstyti tolygiai, tačiau daugumoje topologijų tik pusė medžiagos veikia presavimo apkrovas.

Mokslininkams teko sutvirtinti vamzdelių groteles. Tam jie ant viršaus uždėjo antrą tinklelį ir pridėjo ploną X formos skersinį sutvirtinimą.

Dėl to apkrova pasiskirstė tolygiau, ir tai pasitvirtino bandymų metu.

Svarbu tai, kad tinklelį galima padidinti, kad būtų galima pagaminti norimos formos ir dydžio detales – galimybes riboja tik naudojamas spausdintuvas.

Medžiaga taip pat pasižymėjo geru atsparumu karščiui – 350 °C. Jei konstrukcijoje bus naudojamas karščiui atsparus titano lydinys, šis rodiklis gali būti padidintas iki 600 °C.

 

Jau galima pastebėti keletą šios technologijos taikymo sričių.

Visų pirma, konstrukcija gali būti naudojama orlaivių ir erdvėlaivių dalių gamyboje.

Tai taip pat galėtų būti proveržis medicinoje – ši medžiaga puikiai tinka kaulų implantams.

Profesorius Ma Qianas įsitikinęs, kad ilgainiui ją bus galima masiškai naudoti įvairiose srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: