Alkoholis visuomenei pavojingesnis už narkotikus  (58)

Alkoholis pavojingesnis už tokius nelegalius narkotikus kaip heroinas ar kokainas, kai kalbama apie jų padarytą žalą visuomenei, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Straipsnyje, išspausdintame žurnale „The Lancet“ Didžiosios Britanijos ekspertai rašo, kad alkoholis yra labiausiai visuomenę naikinantis kvaišalas, nes jis vartojamas labai plačiai ir jo pasekmės jaučiamos ne tik patiems gėrėjams, bet ir žmonėms aplink juos.

Tyrime įvertinti alkoholis, kokainas, heroinas, ekstazi ir marihuana, reitinguojant juos pagal žalą, daromą juos vartojantiems asmenims ir visuomenei apskritai. Tyrėjai išanalizavo, kokią priklausomybę kvaišalas sukelia, kaip jis žaloja žmogaus kūną, taip pat, kokią žalą jis daro aplinkai, jo įtaką skiriantis šeimoms ir ekonominius kaštus, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos išlaidas, socialines paslaugas ir kalėjimus.

Heroinas, kokainas ir metamfetaminas buvo labiausiai kenkiantys juos vartojantiems asmenims. Kalbant apie platesnius socialinius efektus, alkoholis buvo pavojingiausias, o heroinas ir kokainas sekė po jo. Kvaišalai buvo įvertinti nuo 1 iki 100 pagal žalą. Alkoholis gavo 72 balus, heroinas 55, kokainas 54. Marihuana, ekstazi ir LSD įvertinti kaip mažiau pavojingi.

„Tik pagalvokite, kas nutinka su alkoholiu per kiekvienas futbolo varžybas“, – sako Amsterdamo universiteto psichiatrijos ir priklausomybės profesorius Wimas van den Brinkas. Jis nedalyvavo atliekant tyrimą, tačiau prisidėjo prie straipsnio publikacijos.

Kai geriama dažnai, alkoholis sunaikina beveik visus organus. Jis taip pat kaltinamas dėl didelių mirtingumo rodiklių bei augančios kriminalinių  nusikaltimų statistikos.

Vis dėlto ekspertai sako, kad būtų nepraktiška ir neteisinga alkoholį uždrausti. „Mes negalime grįžti prie draudimo dienų“, – teigė Europos narkotikų stebėjimo centro atstovas ir vienas iš tyrimo ataskaitos rengėjų Leslie Kingas. „Alkoholis yra pernelyg artimas mūsų kultūrai ir niekur jis nedings“, – mano jis. Anot L.Kingo, šalys turėtų orientuotis į rimtus alkoholio vartotojus, o ne tuos, kurie išgeria po vieną ar du gėrimus. Jo tvirtinimu, vyriausybės turėtų apsvarstyti švietimo programas ir galbūt alkoholio kainų kėlimą, kad jis būtų prieinamas kuo mažesnei vartotojų auditorijai.

Be to, tyrimą atlikę ekspertai teigia, kad šalys turėtų peržiūrėti narkotikų klasifikavimo sistemas. Pavyzdžiui, pernai Didžiojoje Britanijoje valdžia padidino bausmes už marihuanos laikymą. Vienas vyresnysis patarėjas, Davidas Nuttas, taip pat vienas šio tyrimo autorių, netgi buvo atleistas iš pareigų už kritiką tokiam valdžios sprendimui.

„Tai, ką valdžia nusprendžia laikyti nelegaliu, nebūtinai yra paremta mokslu“, – mano W. van den Brinkas. Jo tvirtinimu, galimybė surinkti mokesčių iš alkoholio ir tabako pramonės gali turėti įtakos sprendimams, kuriuos gaminius apmokestinti, o kuriuos uždrausti. „Kvaišalai, kurie yra legalūs, padaro tiek pat, jeigu ne dar daugiau žalos, kaip ir uždrausti kvaišalai“, – sako W. van den Brinkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(7)
(3)
(4)

Komentarai (58)