Medicininio pleistro spalva žymi po juo esančios žaizdos būklę  (2)

Vokietijos mokslininkai sukūrė medicininį pleistrą, kuris, pasirodžius pirmiesiems infekcijos požymiams, savo spalvą pakeičia į rožinę. Naujojo produkto pagrindas - medžiaga, reaguojanti į žaizdoje esančių medžiagų rūgščių ir šarmų balanso (pH) pokytį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats pleistras žaizdas apsaugo lygiai taip pat, kaip ir bet kuris kitas analogiškas gaminys. Tačiau skirtingai nuo kitų pleistrų, Vokietijos Fraunhofer mokslinių tyrimų institute sukurta naujovė savyje turi specialias dažančiąsias medžiagas, kurios reaguoja į pakitusias pH vertes ir tokiu būdu sudaro savotišką "langą", leidžiantį matyti, kaip vyksta gijimo procesas. Paprastai sveika oda ir baigiančios užgyti žaizdos pasižymi nedideliu rūgštingumu, paprastai 5-6 ribose. Jei ši vertė padidėja, t.y. terpė įgauna šarminių savybių, tai gali rodyti infekciją, teigia išradimo autoriai.

Jei pH vertė patenka į intervalą tarp 6,5 ir 8,5, naujasis pleistras spalvą pakeičia į rožinę, sako technologiją sukūrusios komandos narė Sabine Trupp. Tokia "indikatorinė" juostelė pacientams ir gydytojams gali padėti paprasčiau pastebėti galimos infekcijos pradžią. Išradimo autoriai teigia, jog pagrindinė nauda yra ta, kad keičiant pleistrą, į žaizdą gali patekti užkratas iš išorės, todėl kuo rečiau tai daroma, tuo didesnė tikimybė, kad bus išvengta kokių nors komplikacijų.

Artimiausiu metu mokslininkai planuoja pradėti naujovės plataus masto bandymus Vokietijos dermatologijos klinikose. Galutinis tyrinėtojų tikslas - į pleistrą integruoti optinį jutiklį, kuris galėtų matuoti pH vertes optoelektroniniu būdu, o gautus matavimo rezultatus parodytų specialiame išoriniame ekrane, taip suteikdamas itin tikslius duomenis apie žaizdos gijimo dinamiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)