Nuskausminamųjų vartojimas nėštumo metu gali paveikti naujagimių vaisingumą  (0)

Mokslininkai perspėja, kad įprastų, vaistinėse parduodamų vaistų nuo skausmo vartojimas nėštumo metu yra susijęs su naujagimiams berniukams diagnozuojamomis anomalijomis, kurios vėliau lemia vaisingumo problemas, informuoja telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai yra susirūpinę, kad nuskausminamųjų vaistų vartojimas nėštumo metu gali būti per pastaruosius penkiasdešimt metų Vakarų valstybėse užfiksuoto vyrų vaisingumo problemų skaičiaus padidėjimo priežastis.

Tyrimo metu nustatyta, kad, vartojant silpnus analgetikus, kuriems priskirtini „Ibuprofen”, „Aspirin” ar „Paracetamol”, arba jų derinius, padidėja tikimybė, kad naujagimiai berniukai gims su nenusileidusiomis sėklidėmis. Yra žinoma, kad šis sveikatos sutrikimas, kuris mediciniškai vadinamas kriptorchizmu, vėliau gyvenime lemia prastą spermos kokybę ir vėžį. Kartais ligai gydyti yra būtina atlikti operaciją.

Maždaug 8 iš 1000 naujagimių berniukų serga viena ar kita šios ligos forma. Nepriklausomi ekspertai teigia, kad tyrimo išvados kelia nerimą ir byloja apie tolesnių tyrimų aktualumą.

Didžiojoje Britanijoje nėščioms moterims paprastai yra patariama vengti nėštumo metu vartoti „Ibuprofen” ir „Aspirin”. Tiesa, „Paracetamol” yra laikomas nekenksmingu vaistu.

Tyrimo autoriai teigia, kad, atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, moterims vertėtų sumažinti vaistų nuo skausmo vartojimą nėštumo metu.

Mokslininkai mano, kad, nors ši kartą buvo tiriami tik naujagimiai berniukai, nuskausminamieji vaistai gali būti susiję ir su naujagimėms mergaitėms nustatomais pakitimais.

Tyrėjai paprašė moterų Suomijoje ir Danijoje raštu užpildyti klausimyną apie nuskausminamųjų vaistų vartojimą, o iš kai kurių paėmė interviu telefonu. Paaiškėjo, kad tos moterys, kurios atsakinėjo į klausimus raštu, galėjo nepakankamai įvertinti savo nuskausminamųjų vaistų vartojimą, nes nelaikė jų tikrais vaistais. Dažniausiai vaistai buvo naudojami malšinti galvos ir raumenų skausmus.

Apklausos rezultatai byloja, kad moterims, kurios tuo pat metu naudojo daugiau nei vienus vaistus nuo skausmo (tokius kaip „Paracetamol” ir „Ibuprofen”), tikimybė pagimdyti kuria nors kriptorchizmo forma sergančius sūnus buvo septynis kartus didesnė, lyginant su moterimis, kurios nevartojo jokių vaistų.

Moterims, kurios vartojo nuskausminamuosius vaistus ilgiau nei 2 savaites, buvo beveik 2,5 karto didesnė tikimybė pagimdyti berniuką, sergantį šia liga, o kritiškiausias laikas vartoti minėtus vaistus yra antras nėštumo trimestras. Bet kokių vaistų vartojimas antrojo trimestro metu padvigubina naujagimių berniukų sergamumo šia liga tikimybę. Tuo pat metu vartojant daugiau nei vienus nuskausminamuosius, kriptorchizmo tikimybė padidėja 16 kartų.

Tiek „Ibuprofen”, tiek „Aspirin” vartojimas lemia keturis kartus didesnę kriptorchizmo tikimybę. „Paracetamol” vartojimas, nors ir buvo ne taip aiškiai susijęs su sergamumu šia liga, remiantis tyrimo duomenimis, galėjo lemti 2 kartus didesnę šios ligos tikimybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)