Amerikiečiai Europą pasiekė pirmiau nei Kolumbas Ameriką?  (15)

Pirmieji amerikiečiai Europą pasiekė penkiais šimtmečiais anksčiau nei Kristupas Kolumbas „atrado“ Naująjį pasaulį. Islandų šeimos genetinę kilmę tyrinėję ispanų mokslininkai įsitikinę, kad pirmasis amerikietis į Europą atvyko maždaug X amžiuje, o tai visais 500 metų anksčiau nei 1492 metais prasidėjusi K. Kolumbo atradimų kelionė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegų sagos leidžia manyti, kad vikingai Amerikas atrado keliais amžiais anksčiau nei K. Kolumbas, o naujausi duomenys paremia hipotezę, kad jie su savimi į Šiaurės Europą galėjo parsigabenti ir Amerikos indėnų.

Tyrimai rodo, kad moteris iš Šiaurės Amerikos žemyno greičiausiai į Islandiją atvyko apie 1000 metais po Kristaus, o jos genų pėdsakai aptinkami maždaug 80 šių dienų islandų. Tyrėjai nustatė, kad genus galima atsekti iki bendrų protėvių, apie 1710 metais gyvenusių Islandijos pietuose, o tai paneigia ankstesnes teorijas, kad jie galėjo atvykti per Aziją.

„Kadangi sala nuo X amžiaus buvo praktiškai izoliuota, labiausiai tikėtina hipotezė, kad šie genai sutampa su moters iš Amerikos, kurią vikingai iš ten atgabeno apie 1000 metus“, – kalbėjo Carles Lalueza-Fox iš Pompeu Fabra universiteto Ispanijoje.

Manoma, kad vikingų gyvenvietė L`Anse aux Meadows rytiniame Kanados regione siekia XI amžių.

Mokslininkai teigia siekiantys nustatyti, kada amerikiečių genai pirmą kartą atgabenti į Islandiją ir sieks juos susieti su palaidojimais Amerikoje. Šio genetinio tyrimo rezultatus ketinama paskelbti leidinyje „American Journal of Physical Anthropology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (15)