Klajojančios mintys prišaukia liūdesį, atskleidė tyrimas  (13)

Kasdien žmonės vidutiniškai 46,9 proc. laiko praleidžia galvodami apie tai, kas nėra susiję su jų tiesiogine veikla tuo metu, ir tokios klajojančios mintys paprastai daro juos nelaimingus, teigiama Harvardo universiteto (JAV) pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio universiteto psichologai Matthew A. Killingsworthas ir Danielis T. Gilbertas tyrimui pasitelkė „iPhone“ telefonams skirtą programėlę ir savo sukurtą tinklalapį.

Maždaug 2250 šiame tyrime dalyvavusių savanorių atsitiktiniais laiko intervalais gaudavo pranešimus į savo „iPhone“ telefonus, kuriuose buvo prašoma informuoti, ką jie dabar veikia, ar jaučiasi laimingi (tai reikėjo įvertinti balais pagal 0 – 100 taškų sistemą), ir apie ką žinutės gavimo metu galvojo – ar apie tai, ką veikia, ar apie ką nors kita – malonius, neutralius ar nemalonius dalykus. Speciali „iPhone“ programėlė siūlydavo atsakinėjant pasirinkti vieną iš 22 kasdienės veiklos variantų, pavyzdžiui, respondentas galėjo atsakyti, kad šiuo metu valgo, vaikšto, apsipirkinėja, žiūri televizorių ir t.t.

Tyrimo rezultatai, kuriuos paskelbė žurnalas „Science“, atskleidė, kad vidutiniškai 46,9 proc. viso dienos laiko tiriamieji asmenys praleido galvodami apie kažką, kas nėra susiję su jų tuo metu atliekamais veiksmais. Harvardo psichologai nustatė, kad žmonės būdavo laimingiausi mylėdamiesi, mankštindamiesi ar įsitraukę į pokalbį. Tyrimo dalyviai nelaimingiausi jausdavosi ilsėdamiesi, dirbdami ar leisdami laiką prie namų kompiuterio, teigiama pranešime.

„Žmogaus protas – klajojantis protas, o klajojantis protas yra nelaimingas. Gebėjimas mąstyti apie tai, kas šiuo metu nevyksta, yra kognityvinis pasiekimas, už kurį sumokama emocijomis“, - teigiama tyrimo autorių straipsnyje.

Skirtingai nei gyvūnai, žmonės praleidžia daug laiko galvodami apie tai, kas aplink juos nevyksta: mąsto apie tai, kas įvyko praeityje, kas gali nutikti ateityje ar apie tai, kas išvis niekada neįvyks, teigia mokslininkai. Pasak jų, minčių klaidžiojimas atrodo natūrali žmogaus smegenų veiklos būsena.

Be to, tyrimas atskleidė ir tai, kad klaidžiojančios mintys – puikus žmogaus laimės jausmo indikatorius. „Prognozuoti, ar jausimės laimingi, kur kas geriau padeda ne informacija apie tai, ką tuo metu veikiame, o tai, ar dažnai mūsų mintys palieka tikrovę ir kur jos tuo metu nukrypsta“, - pabrėžė M. Killingsworthas.

Psichologai išsiaiškino, kad tik 4,6 proc. asmens tam tikru metu patiriamos laimės yra susiję su specifine veikla tuo metu. Tuo tarpu maždaug 10,8 proc. laimės jausmo yra susiję su tuo metu klaidžiojusiomis mintimis.

„Daugelis filosofinių ir religinių tradicijų moko, kad laimės jausmas patiriamas mėgaujantis kiekviena dabarties akimirka, ir šių tradicijų sekėjai mokydavosi, kaip sutramdyti klaidžiojantis mintis ir liepti protui „dabar būti čia“. „Šios tradicijos byloja, jog klaidžiojantis protas – nelaimingas“, - teigia tyrimo autoriai. Pasak jų, jų atlikto tyrimo išvados patvirtino, jog tai – tiesa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)