Aurora Borealis: šiaurės pašvaisčių pasaka (Video)  (12)

Arčiau šiaurinio poliaus gyvenantys ar tose platumose lapkričio vidury viešėję astronomijos mėgėjai turėjo progos pasigėrėti kvapą gniaužiančiais nemokamais šviesos šokio spektakliais naktiniame danguje – po lapkričio 12 d. įvykusio Saulės žybsnio praėjus 1,5-2 paroms, Žemės atmosferoje už šiaurės poliarinio rato nusidriekė įspūdingos šiaurinės pašvaistės (lot.k. – Aurora Borealis).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pamenate portale prieš savaitę publikuotą įspūdingų fotografijų iš kosmoso seriją apie naktinę Žemę? Pirmojoje iš jų buvo nufotografuotos Londono, Paryžiaus ir Beniliukso šalių naktinės šviesos, o tolumoje, šiaurės pusėje žioravo ryškiai žalios spalvos juostelė. Astronautui Dougui Wheelockui, kuris vakar Kazachstane sėkmingai nusileido po 4 mėnesių, praleistų TKS, tąkart pavyko užfiksuoti žalsvai švytinčią šiaurės pašvaistę. Tą patį vakarą su šiaurės pašvaistėmis buvo užfiksuota ir dar įspūdingesnių vaizdų.
Saulės žybsnis, sukėlęs šiaurinių pašvaisčių spektaklį, įvyko lapkričio 12 d., Saulės dėmėje 1123. Elektringųjų Saulės vainiko dalelių išsiveržimas nebuvo ekstremalus ir priskirtas C4 kategorijai, tačiau ypatingas tuo, jog pliūptelėjo tiesiai Žemės kryptimi. NASA zondui STEREO pavyko šį žybsnį užfiksuoti. Saulės dalelių pliūpsnis kerinčius šviesų šokio peizažus šiaurės pusrutulio naktiniame danguje tapė lapkričio 13-15 d.

„Lapkričio 14 d. naktį laukėme šiaurinės pašvaistės, - pasakoja pirmųjų dviejų fotografijų autorius Ūlė Salomonsenas (Ole Salomonsen) iš Norvegijos miesto Tromso. – Tačiau danguje matėsi tik blyškūs pašvaistės pėdsakai. Nuliūdome ir nusprendėme grįžti į miestą. Tačiau po penkių minučių mūsų automobilį pasivijo ryškus, už debesų pasislėpusios šiaurinės pašvaistės blyksnis. Ir spektaklis pasidėjo.“ Daugiau fotokadrų su šiaurinėmis pašvaistėmis galima pamatyti O.Salomonseno asmeninėje svetainėje.

Minėtomis naktimis šiaurinių pašvaisčių buvo matyti ir kitose Šiaurės pusrutulio valstybėse - Kanadoje, Islandijoje: ne mažiau įspūdingų fotoakimirkų tąnakt „prišaudė“ ir islandas Skarphéðinnas Þráinssonas.

Aurora Borealis timelapse HD - Tromsø 2010 from Tor Even Mathisen on Vimeo.

 

O štai, kaip atrodė Saulės dėmės, kuriose lapkričio 12 d. įvyko žybsnis:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)