Aktyvintosios anglies audiniai itin efektyvūs šalinant teršalus  (2)

Aktyvintosios anglies audeklas, sukurtas dar 1980-aisiais, siekiant apsaugoti britų kareivius nuo cheminių atakų, šiandien išgyvena renesansą: atrandama vis naujų audinio panaudojimo būdų. Abertay Dundee universiteto mokslininkai pastebėjo, kad toks audinys ypač veiksmingas šalinant teršalus iš oro ir skysčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aktyvintosios anglies audinys naudojamas ir šiomis dienomis, gaminant kovinius kostiumus, skirtus darbuotis cheminės, biologinės ar radiologinės grėsmės sąlygomis. Tyrimas atliktas bendradarbiaujant su „Carbon Filter Technology“ (liet. k. “Anglies filtravimo technologija“) kompanija. Atrasta, kad medžiaga gali būti naudojama kuriant reaktyvius chemikalus, pavyzdžiui, hidroksilo radikalus. Tokie chemikalai yra labai nestabilūs ir akimirksniu reaguoja su kitais teršalais, net jei teršalų koncentracija yra labai maža. “Chemikalus sumaišius su ozono dujomis, filtracijos procesas tampa dar efektyvesnis, nes medžiagoje yra begalė smulkių porų, absorbuojančių ant audinio paviršiaus atsidūrusias organines molekules, - aiškina Ianas Johnsonas iš bendrovės „Carbon Filter Technology“. – Tada audinio paviršiuje teršalai reaguoja su oksidantu (ozonu) ir teršalų molekules suskaido į mažesnes molekules ar net į anglies dvideginį bei vandenį. Anglies audinys veikia kaip katalizatorius, kuris skatina teršalų skaidymosi procesus.“

Mokslininkai pateikia įvairių kitų atvejų, kuriuose galima panaudoti aktyvintosios anglies pluoštą. Vienas iš tokių – audinio naudojimas ligoninėse: filtruojant teršalus iš tekančio vandens ar sterilizuojant tvarsliavą. Aktyvintosios anglies audinys gali būti naudojamas ir kaip itin jautrių cheminių medžiagų izoliacija.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)