Avis Dolly atgimė – sukurti keturi jos klonai  (8)

Mokslininkai sukūrė keturis avies Dolly (Dolė) klonus. Ketvertukas The Dollies (Dolės) – tikslios genetinės pirmtakės kopijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dolly sirgo ankstyvu artritu, o 2003 m. nustačius nepagydomą plaučių ligą, klonuota avis buvo užmigdyta. Tačiau štai ji ir vėl gyva.

„Dolly gyva ir sveika. Genetiškai šios keturios avelės – tokios pat, kaip ir Dolly, – pareiškė avis auginantis Notingemo universiteto profesorius Keithas Campbellas. – Su šiomis avytėmis mes niekaip neeksperimentuojame. Joms nėra jokių sveikatos sutrikimo ar artrito, kuriuo sirgo Dolly, požymių.“

Profesorius informavo, kad avių sveikatos būklė kruopščiai stebima. Jis ketina rašyti apie keturias avis mokslo žurnale. Avelės buvo klonuotos, norint įsitikinti, ar klonavimo technologijos patobulinimas nesukėlė nesklandumų klonavimo proceso eigoje.

Avies Dolly atvejis buvo proveržis genetinių technologijų srityje, pademonstravęs, kad mokslininkai sugeba iš suaugusios avies ląstelės išauginti embrioną, o iš jo – naują, tačiau pirmtakei genetiškai identišką avį. Dolly atvejis sukėlė audringų diskusijų apie klonavimo etiškumą. Beje, klonavimo etikos klausimą gerokai paaštrino avies Dolly susirgimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: