Akupunktūros poveikis nėra vien psichologinis  (40)

Akupunktūra (gydymo metodas, paremtas tam tikrų kūno taškų dirginimu specialiomis adatomis) tiesiogiai veikia smegenis ir sumažina skausmą, paaiškėjo išanalizavus magnetinio rezonanso duomenis. Ji sumažina aktyvumą smegenų dalyse, atsakingose už skausmo jutimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma mokslininkų kritikuoja akupunktūrą, teigdami, kad ji veikia tik psichologiškai, kaip placebas. Tačiau tyrimo rezultatai įrodo, kad akupunktūros poveikis nėra vien psichologinis – akupunktūros metu iš tiesų slopinami smegenyse esantys skausmo jutimo centrai.

Eksperimento metu Duisburgo-Eseno universiteto (Vokietija) Netradicinės ir integraliosios medicinos fakulteto mokslininkai ištyrė 18 savanorių, kurie buvo veikiami lengvu elektros šoku, smegenų tomografijos duomenis. Iš pradžių savanoriams buvo sukeltas elektros šokas be akupunktūros. Vėliau panašus šokas sukeltas, prieš tai į kojų tarpupirščius, po keliais ir prie nykščių subedus akupunktūrines adatėles.

Abiem atvejais tiriamiesiems buvo atliekama smegenų tomografija, kuri gali užfiksuoti net nežymius medžiagų apykaitos pokyčius, vykstančius aktyviose smegenų dalyse. Palyginę tomografijos rezultatus, mokslininkai pastebėjo, kad jie skiriasi.

Dr. Nina Theysohn, kuri netrukus pristatys tyrimo išvadas kasmetiniame Šiaurės Amerikos radiologų draugijos susitikime Čikagoje, pareiškė, kad taikant akupunktūrą, smegenų sričių, atsakingų už skausmo jutimą, aktyvumas pastebimai sumažėja.

Tyrėjai pažymi, kad akupunktūra veikia ir kaip placebas, nes tomografija atskleidė, kad akupunktūros dėka buvo suaktyvintos smegenų sritys, atsakingos už skausmo nujautimą ir pasiruošimą jam. Tačiau akupunktūra pasižymi ir realiu fiziologiniu poveikiu: suaktyvėja smegenų sritys, atsakingos už tiesioginį skausmo jutimą. Kitaip tariant, akupunktūros poveikis yra dvejopas – fiziologinis ir psichologinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (40)