Saulė gali apsaugoti nuo odos vėžio  (8)

Nauji tyrimai parodė, kad reguliariai gaunamas saulės spindulių kiekis savaitgaliais gali apsaugoti nuo odos vėžio. Tiriant, kaip buvimas saulėje didina riziką susirgti melanoma, buvo atrasta, kad tiems, kurie saulėje dvi dienas per savaitę praleidžia 4–5 valandas, yra mažesnė rizika susirgti vėžiu, praneša telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo rezultatai yra priešingi iki šiol nusistovėjusiai nuomonei, kad buvimas saulėje didiną odos vėžio riziką. Žinoma, per ilgas deginimasis saulėje, o ypač odos nudegimai gali vėliau išsivystyti į melanomą, tačiau reguliarios saikingos saulės spindulių dozės savaitgaliais organizmą tik stiprina ir apsaugo.

Tyrimo sumanytoja prof. Julia Newton Bishop sakė, kad saulės spinduliai padeda odai prisitaikyti ir „išmokti“ pačiai apsiginti nuo saulės daromos jai žalos. Spinduliai padidina vitamino D kiekį, kuris taip pat odai naudingas. Profesorė teigė, kad „santykis tarp saulės spindulių gaunamo kiekio ir melanomos yra sudėtingas – juk visi esame girdėję, kad melanoma – tai per didelis saulės kiekis šviesiai odai, ar ne?“

„Mūsų tyrimas parodė, kad reguliarus buvimas saulėje iš tiesų sumažina riziką. Keista galbūt tik tai, kad mūsų siūlomas laikas praleisti saulėje yra pakankamai ilgas – po 4–5 valandas abi savaitgalio dienas“, – kalbėjo J. N. Bishop.

J. N. Bishop tvirtina, kad, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje rizika susirgti vėžiu yra nemaža, kadangi britai pasižymi itin balta oda bei daugiausiai laiko praleidžia namuose, o vasaromis greitai nudega, ilgiau pabuvę kaitrioje saulėje.

Piktybinė melanoma yra vienas pavojingiausių vėžio tipas. Ši liga Jungtinėje Karalystėje kasmet yra diagnozuojama 10 tūkst. žmonių. Kasmet nuo ligos miršta apie 2 tūkst. britų. Sveikatos ekspertai dėl šios ligos plitimo kaltina soliariumus bei atostogas šiltuose kraštuose, kur žmonės, atvykę iš kitokio klimato šalių, nemoka prisitaikyti ir apsisaugoti nuo kaitrių spindulių. Žalingi ultravioletiniai saulės spinduliai iššaukia odos vėžį pažeisdami odos DNR.

Tačiau naujasis tyrimas rodo, kad tik itin didelis spindulių kiekis daro žalą. Profesorė J. N. Bishop pabrėžia, kad visiems odos tipams taip pat negalima taikyti 4–5 valandų termino. Pavyzdžiui, strazdanotiems, raudonplaukiams, itin baltos odos žmonėms reikėtų saulėje būti trumpiau, kadangi jie nudega daug greičiau.

„Melanoma JK suserga ofisuose dirbantys žmonės. Kelis mėnesius praleidę kabinete, per atostogas jie vyksta degintis ir, žinoma, nudega. Reikia kiekvieną savaitgalį reguliariai gauti spindulių, kadangi organizmas neturi natūralios apsaugos ir atsparumo saulei, dėl ko ir atsiranda nudegimai“, – aiškino J. N. Bishop. Pasak jos, labiausiai rizikuoja žmonės, žiemos atostogų metu vykstantys į saulėtus kraštus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)