Materiją galima sukurti iš vakuumo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jordanbn2 2010-12-17 06:31
Eksperimentas rodo daleliu išgavimą iš vakuumo ar iš tamsiosios materijos, ar tai viena ir tas pats? Manau kad jie patys nelabai žino
marsietis69 2010-12-17 09:43
Siaip jei butum atidziau skaites butum suprates kokia nesamone parasiai... "Mičigano universiteto fizikai apskaičiavo, jog teoriškai vakuumą įmanoma suskaidyti į medžiagą ir antimedžiagą." O dabar klausimas: Supernovos atveju, kai vakuma (arba dalini vakuma) veikia milziniski energijos kiekiai neprasidetu skilimo procesas?
nzn 2010-12-17 12:38
Tai kad cia su fizikos pagalba, grynai matematini modeli pritaiko. tarkim 1-1=0 1 yra medziaga -1 yra antimedziaga 0 yra vakumas taigi toliau galim kiek nori prisigaminti 123+456+789-123-456-789=0 jeigu atskirsi tuos skaiciu, gausi atskiras visatas - visata ir anti visata. taigi is nieko gali gautis kiek nori realiai tu visatu. Cia ir vaikui aisku tokios teorijos. Aisku kitas dalykas ta irodyti eksperimentiskai
Mindaugasg 2010-12-17 15:06
Žinoma, kad supernovos sprogimo metu susidarys pakankamai galingų kvantų, kurie išmuštų dalelės ir antidalelės porą iš vakuumo. Bet kas iš to - vis tiek galų gale jos anihiliuos viena su kita ir grąžins energiją atgal. Tiesą sakant visuomet yra tikimybė, kad be jokios išorinės energijos atsiras iš vakuumo dalelių pora, kuri iškart ir anihiliuos. Tiesiog labai trumpam laikui galima iš vakuumo "pasiskolinti" energijos. Kuo didesnė energija, tuo trumpesniam laikui galima "pasiskolinti". Atsirado iš niekur energija, jos dėka susikūrė dalelės ir antidalelės pora, iš kart anihiliavo ir taip atidavė energiją. Energijos tvermės dėsnis nepažeistas.
bahuriux 2010-12-17 15:07
Skaiciau kazkur, (dabar neatsimenu saltinio, jei reiks atkapstysiu) kad nukreipus i viena taska daugybe supergalingu lazeriu galima isprovokuoti nauja BIG-BANGa. Zinoma zmones dar neatliko tokio eksperimento, nes antraip cia nemaigyciau klaviaturos Kaip tada su energijos tvermes desniu, jei su kazkokia salyginai nedidele energija galima sukurti nauja visata. Energijos kaip sakiau tam yra 1cm3 yra energijos atkurti visa dabar regima visata. Stai ka as turiu raumeny sakydamas energijos tvermes desnis, zinoma tas desnis nera pazeidziamas, tik mes kolkas nepilnai suvokiam pasaulio sandara.
Mindaugasg 2010-12-17 16:47
Greičiausiai neteisingai supratai. Ką galima padaryti su galingais lazeriais, tai nebent sukurti tokį energijos tankį, kaip buvo trumpą laiką po Big Bang. Tokiu būdu imituojant buvusias sąlygas. Tą patį dalelių greitintuvai daro. Lazeriai dar tokių galių nepasiekė, net termobranduolinę reakciją ne taip lengvai su jais užkuria. Vienaip ar kitaip, ten tikrai nebūtų visos visatos energija, o tik didelis energijos tankis. Kita vertus, jei ten tikrai buvo kalbama, apie naują Big Bang, tai būtų įdomu pamatyti straipsnį. Bet vėlgi, greičiau manyčiau, kad tokiu atveju tiesiog straipsnio autoriai nuo kažkur blogai nurašė.
_alvydas_ 2010-12-17 18:05
http://arxiv.org/pdf/1009.0703
mytech 2010-12-17 18:58
"daug formulių, mažai aiškių žodžių ir paveiksliukų". As irgi vaikysteje be paveiksliuku knygu neskaiciau Nieko neturiu pries, tiesiog geras emocijas sukele sakinys,- primine vaikyste
mytech 2010-12-17 19:09
Kažkokioje pažintinio kanalo laidoje teigė kad suskaldžiu mažiausias elementariasias daleles miuonus, bozonus, mezonus ar dar kokius ten onus (nebepamenu pavadinimu) nerasta nieko?! T.y. panašu kad jos tėra jėgos sąveikaujančios tarpusavyje. Taigi viskas kas yra, yra sudaryta iš tam tikrų jėgų kombinacijos. Antimaterija tai pat tik kitokios kombinacijos. Taigi visi esam sudaryti is nieko.
Mindaugasg 2010-12-17 21:03
Na gal ir juokingai skamba, bet daauma straipsnių (bent jau tarp eksperimentatorių) būna skaitoma taip: peskaitai pavadinimą, peržvelgi paveiksliukus ir grafikus, pradžią ir išvadas ir jeigu akis už nieko neužkliuvo, reiškia straipsnis nieko vertas ir meti į šalį . Nežinau, gal būt teoretikai pirma formules peržvelgia, todėl vieni kitų kartais ir nesuprantam
mytech 2010-12-17 21:45
o kaip del daleliu is jegu? gali pakomentuot? Nes fundamentalioj fizikoj tik is POP Sience laidu gaudausi
Mindaugasg 2010-12-18 13:41
Na ne visai taip. Pirmiausia, tai ne taiplengva yra skaldyti daleles. Nesuskaldysi pavyzdžiui protono į atskirus kvarkus. Atplėšt kvarką iš protono reikia labai didelės energijos, o jeigu tu jam suteiksi pakankamai energijos, jis ją panaudos ne pabėgimui nuo kitų kvarkų, o naujų kaimynų susidarymui. Tai yra jei duosi daug energijos protonui, kad jis suskiltų, jis suskils ne į kvarkus, o į kitas, sunkesnias už kvarkus daleles. Nemėgsta kvarkai būt po vieną. Kita vertus energija ir masė yra neatsiejami dalykai ir saveikos energija suteikia dalelėms masę. Suskaldei kilogramą urano atominėj elektrinėj ir gavai 999 gramus atliekų. Likęs gramas išėjo į energiją. Dalelių, į kurias skilo uranas bendra masė yra mažesnė už urano. Jeigu žiūrėsim dar giliau, sąveikos energija turės dar didesnę prasmę. Protono masė yra 938 MeV/c2, tačiau jį sudarančių trijų kvarkų rimties masė tėra 11 MeV/c2. Visa kita masė yra dėl kvarkų sąveikos tarpusavyje. Tagi negalima teigti, kad mes sudaryti iš nieko, nes sąveikos jėgos nėra niekas, jos turi savo nešėjus, yra materialios. Bet teiginys, kad didžiąją mūsų masės dalį sudaro sąveikos tarp dalelių energija yra teisingas.
karolism 2010-12-21 04:15
Pagaliau po truputi atsiveria samones skyles ir pas mokslininkus;o) Kai su kai kuriom teorijom ateini i "tupika" (akligatvi) tada reikia naujos teorijos skylems uzkamsyti. Pamastykite geriau kaip veikia zinios pas zmogu t.y kaip jos atsiranda ir formuojasi pvz nebuvo mobilku ir jos atsirado;o) Nera nieko is nieko o tik esamu kombinacijos kurios veikia musu samone ir tiek.
_alvydas_ 2010-12-22 14:14
http://arxiv.org/abs/physics/0111072
keine_lust 2010-12-29 21:49
nu teorija visai nieko. tik man vienas dalykas neduoda ramybes:jei elektronas yra pasiimamas, neturetu vakumas jonizuotis ar pan?? ar kad islaikyti pusiausvyra pozitronas irgi islekia??? jei taip, tai kur?