Rusija patvirtino pirmąją gyvūnas-žmogus tipo transplantavimo procedūrą  (7)

Rusijoje patvirtintas pirmasis taip vadinamas ksenotransplantacijos pagrindu vykdomas gydymas, kai gyvūno audinių ląstelės yra implantuojamos į žmogaus kūną. Naujasis gydymo metodas bus naudojamas 1 tipo diabetui gydyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Metodas patvirtintas oficialiai, taigi tai yra pirmas kartas kai toks gydymo metodas apskritai buvo patvirtintas. Jo esmė - insuliną gaminančios kiaulių ląstelės padengiamos iš jūros dumblių išgaunama medžiaga ir implantuojamos į žmogaus kasą, taip pagerinant natūralią žmogaus insulino gamybos funkciją.

1 tipo diabetu susergama tada, kai kasoje sunaikinamos insuliną išskiriančios ląstelės. Todėl šia liga sergantys asmenys turi nuolat papildyti organizmo insulino atsargas injekcijų į kraują būdu. Taip yra reguliuojamas gliukozės kiekis kraujyje. Naudojant tokias injekcijas, gliukozės kiekis nuolat svyruoja; jei tokie svyravimai tampa dideli, tai gali sukelti papildomų komplikacijų. Tuo tarpu naujojo gydymo metodo esmė - trūkstamas ląsteles pakeisti kiaulės ląstelėmis, kurios gali gaminti insuliną; taip sumažinamas insulino injekcijų poreikis. Iš jūros dumblių išgaunama medžiaga apsaugo šias ląsteles nuo organizmo imuninės reakcijos.

Įdomu ir tai, jog nors ši naujovė pirmiausia buvo patvirtinta Rusijoje, jos autoriai - Naujosios Zelandijos kompanijos "Living Cell Technologies" mokslininkai. Rusijoje vykdytų klinikinių bandymų metu metodo efektyvumas buvo pakankamai geras. Iš viso buvo stebėti 8 šią terapiją gavę pacientai, šešių iš jų būklė pagerėjo; dviems iš jų apskritai nebebuvo poreikio leistis insuliną į kraują. Tiesa, kol kas neaišku, koks bus ilgalaikis šio gydymo poveikis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (7)