Mendelejevo periodinė lentelė - ant plauko... (Video)  (15)

Konservatyvesnių, bet nebūtinai silpnesnių nervų skaitytojus skubame nuraminti - jokio sensacingo perversmo chemijos pasaulyje šiukštu neįvyko. Ir jokių užuominų ar pretenzijų į naują, mokslinio konsensuso reikalaujančią hipotetinę teoriją. Viskas kur kas paprasčiau, bet kartu - ne taip jau ir paprasta. Apie ką gi mes čia? Apie tai, kad periodinė elementų lentelė – jau ant plauko... :)


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būrelis Notingemo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkų sugalvojo ant savo kolegos Martino Poliakovo (Martyn Poliakoff) plauko „išgraviruoti“ garsiąją Dmitrijaus Mendelejevo periodinę cheminių elementų lentelę. Subtilesnis ir itin britiškas saviraiškos būdas?

Galbūt. Patys sudėtingo pokšto autoriai aiškina, jog mintis išdėstyti periodinę lentelę ant žmogaus plauko kilo darbuojantis minėto universiteto Nanotechnologijų ir nanomokslų centre.

Kad būtų įmanoma atlikti tokį nano lygmens „žygdarbį“, idėjos autoriams pirmiausiai teko išdidinti plauko vaizdą elektroniniu mikroskopu. Tada plauko paviršiuje joninio lazerio spinduliu buvo išgraviruotas D.Mendelejevo kadaise, kaip kalbama, susapnuotas mokslinio kategorizavimo šedevras – visa periodinė elementų lentelė.

Ir kaip gi visa tai atrodo? Kviečiame pažiūrėti trumpą vaizdo siužetą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(8)
(-5)

Komentarai (15)