Kolibrių sparnuose glūdi ateities skrydžių paslaptys  (23)

Kolibriai yra išskirtiniai ne vien savo dydžiu (tiksliau – mažumu), bet ir ypatingais sugebėjimais pleventi. Priklausomai nuo jų rūšies, jie geba plastelti sparnais net iki 90 kartų per sekundę, taip sukeldami triukšmą, panašų į bitės zvimbimą. Maža to, šie miniatiūriniai sparnuočiai moka skristi atbulyn – to nesugeba joks kitas paukštis. Natūralu, kad mokslininkai nori išsiaiškinti, kaip gi šiems paukščių pasaulio nykštukams tai pavyksta – geresnis kolibrių plazdenimo aerodinamikos supratimas galbūt galėtų įkvpėti ir tam tikrų inžinerių naujovių. Tyrėjų galutinis tikslas - sukurti algoritmus, pagal kuriuos būtų galima atgaminti kolibrių judesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolibriai labai maži paukščiai, kurių stambiausi prilygsta kregždei, o smulkiausieji – ne didesni už kamanę. Jų kūnas – raumeningas, pėdos – mažos, pritaikytos tik tupėti, o ne vaikščioti, snapas – vamzdelio formos, patogus iš žiedų siurbti nektarą. Apskaičiuota, kad šie maži paukšteliai per dieną surenka dukart daugiau maisto, nei patys sveria.

Kolibriai paplitę tik Amerikos žemynuose – nuo Pietų Aliaskos iki Karibų jūros, taip pat Centrinėje bei Pietų Amerikoje. Dauguma jų egzistuoja atogrąžų ir subtropinėje klimatinėje juostoje, tačiau kelios rūšys dauginasi taip pat ir šaltesnio klimato sąlygomis, o kai kurių rūšių kolibrių galima pamatyti net Andų kalnuose, daugiau nei 5 200 metrų aukštyje.

Kolibriai skraido greitai ir vikriai. Jie gali skristi greičiau nei 54 km/h. Unikali ir šių paukščių sparno sandara: ji leidžia paukšteliui skraidyti, ore atliekant sudėtingus manevrus. Todėl, labai tankiai plasnodami sparnais (šie juda aštuoniukėmis), paukšteliai tarsi pakimba ore. Uodegos plunksnos, leidžiančios judėti trimis dimensijomis, kolibriui yra tarsi vairas.

Mokslininkai teigia, kad, esant vėjo gūsiams, šis paukštis gali greitai pakeisti savo sparno kampą pagal pakitusį vėją ir tokiu būdu išlikti toje pačioje vietoje. Kaip jiems tai pavyksta – kol kas nežinoma. Nufilmavus šiuos paukščius, buvo bandoma atlikti tolimesnius tyrimus.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)