Vis tik kodėl plinka vyrai?  (11)

Ekspertai tvirtina nustatę, kodėl plinka vyrai. Anot jų, tai susiję ne su plaukų nebuvimu, o su naujų plaukų augimo problemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plauko augimo defektas pasireiškia maždaug taip: išaugęs naujasis plaukas yra toks mažas, kad plika akimi jis tiesiog nematomas. Dėl to ir atsiranda plikė, praneša BBC.

JAV mokslininkai leidiniui „Journal of Clinical Investigation“ tvirtina, kad du tuo gali būti susiję kamieninės ląstelės. Atkuriant normalią šių ląstelių veiklą, galbūt įmanoma vyrų plikimą „išgydyti“, viliasi ekspertai. Jie puoselėja planus sukurti galvos odos kremą, kuris padėtų kamieninėms ląstelėms auginti normalius plaukus.

Bandymams naudodami plaukų persodinimui pasiryžusius vyrus, mokslininkų iš Pensilvanijos universiteto komanda palygino nuplikusiose ir plaukuotuose galvos vietose esančius folikulus.

Nors nuplikusiuose plotuose buvo toks pats plaukus gaminančių kamieninių ląstelių skaičius, šiose srityse buvo aptikta mažiau subrendusių ląstelių, vadinamų pirmtakinėmis. Tai reiškia, kad plikose zonose plaukų folikulai ne pradingsta, o susitraukia, tad iš jų augantys plaukai, lyginant su normaliais, yra mikroskopiniai.

„Tai reiškia, kad problema susijusį su tuo, kaip plikuose plotuose priversti kamienines ląsteles virsti pirmtakinėmis ląstelėmis“, – teigė tyrimo vadovas George`as Cotsarelis.

Iki šiol nebuvo visiškai aišku, dėl kokių priežasčių plinka vyrai, tačiau ekspertai mano, kad su tuo susijęs vyriškas hormonas testosteronas. Be to, manoma, kad plikimas yra paveldimas.

Kad galvos plikimas nėra negrįžtamas procesas, teigia ir Pensilvanijos universiteto (JAV) mokslininkai. Iki šiol buvo manoma, kad sykį pažeisto plauko folikulo ląstelės nebesugeba regeneruoti, tad folikulas žūsta, kartu eliminuodamas galimybę iš jo išaugti plaukui.

Tačiau JAV mokslininkams pavyko nustatyti, jog plaukų augimas gali būti atstatytas paveikus vieną geną.

Viršutinę žmogaus galvos dalį dengiančiame odos plote yra apie 100 tūkst. plauko folikulų, kiekvienas kurių augina po plauką. Šie folikulai susiformuoja dar embriono stadijoje. Iki šiol buvo manoma, kad prarastų folikulų sugrąžinti neįmanoma. Tačiau Pensilvanijos universiteto mokslininkams pavyko nustatyti, jog genas, atsakingas už žaizdų gijimą, atlieka svarbų vaidmenį naujų plauko folikulų susidarymo procese.

Eksperimento metu mokslininkai pelėms tam tikrose odos plotuose pašalino nedaug viršutino odos sluoksnio, vadinamo epidermiu. Eksperimento autoriai skelbia, kad pašalinimo vietose pastebimai pagyvėjo kamieninės ląstelės, o po to prasidėjo ir naujų plauko folikulų susidarymo procesai.

Mokslininkai mano, kad jei už žaizdų gijimą atsakingas genas yra blokuojamas, nauji plauko folikulai nesiformuoja. Bet jei šis genas sužadinamas, prasideda folikulų formavimasis.

Atradimo autoriai yra linkę manyti, kad jų pastebėtas procesas atveria naujų perspektyvų ne tik gydant nuo nuplikimo, bet ir žaizdų gijimo bei ląstelių regeneracijos procesuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (11)