Raudonajam vynui - ne mažiau 6000 metų  (3)

Tarptautinė tyrinėtojų komanda pranešė, kad mokslininkams pavyko atrasti seniausią pasaulyje žinomą vyninę, paslėptą tarp daugelio priešistorinių kapaviečių viename Armėnijos urve, rašo „The Wall Street Journal“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalies vieno kalnų kaimelio, kuris vis dar yra gerai žinomas dėl savo vyndarystės įgūdžių, archeologai atkasė didžiulį kubilą, įstatytą į kubilą, skirtą vynuogėms trinti. Šalia to buvo aptikta gerai išsilaikiusių sutrintų vynuogių liekanų, sėklų ir vynuogių lapų, kurie gali būti 6100 metų senumo.

Ant trijų puodo šukių mokslininkai iš Los Andžele esančio Kalifornijos universiteto Cotsen archeologijos instituto rado malvidino, pigmento suteikiančio vynuogėms ir vynui tamsiai raudoną atspalvį, liekanų.

Senovinės sėklos priklausė vietoje auginamoms vynuogėms, geriau žinomoms „Vitis vinifera vinifera“ pavadinimu, kurios dar ir šiandien yra naudojamos vyno gamyboje.

„Atrodo, kad šis urvas žalvario amžiuje atstojo kapines ir čia vykdavo ritualinės apeigos, – sakė vienas archeologas Gregory Areshianas. – Vyno gamyba gali būti susieta su šiomis apeigomis.“

Šis atradimas įrodo, kad raudonojo vyno istorija gali būti sena kaip ir pati civilizacija. Niekas iki galo gerai nežino, kas sukūrė vynuogių vyno biotechnologiją. Šiaurės Kinijoje kaimo gyventojai gamindavo fermentuotą ryžių vyną dar prieš 9 tūkst. metų. Vynuogių vyno atsiradimas galėjo kilti iš Vidurio Rytų, kaip tai byloja Egipto kapaviečių piešiniai, molinės šumerų lentelės ir senovės Babilono epas apie Gilgamešą.

Urvas, pavadintas „Areni–1“, anksčiau buvo tyrinėtas Sovietų Sąjungos gynybos planuotojų, bandant atrasti pakankamai gilius urvus, kurie galėtų apsaugoti nuo branduolinių atakų. Tačiau šie urvai labiau buvo pradėti tirti tik 2007 metais.

Archeologų atkastoje vyno statinėje gali tilpti iki 55 litrų skysčio. Ekspedicijos metu taip pat buvo atrasti ąsočiai, puodeliai ir taurės. Anksčiau šiame urve buvo atrastas 5500 metų senumo odinis batas.

„Urvas niekada nebuvo apiplėštas ir niekada nebuvo griaunamas, – sakė G. Areshianas. – Tai suteikė mums nuostabiai išlaikytų artefaktų ir organinių liekanų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (3)