Kosmologai: Visata yra 250 sykių didesnė nei galima pamatyti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2011-02-04 01:20
Jūs . Statyk detektorių jau dabar. O jei nori, kad pats kraštas atsilieptų - nesulauksi nei per trilijoną, nei per kvadrilijoną metų.
faktas 2011-02-04 01:35
Iš kur toks cinizmas? Paskaityk apie kontinumo plėtimosi hipotezes ir galimą visatos krašto vibravimą. Šiaip man ir pačiam tai keistai atrodo, bet mokslas tai nagrinėja.
rwc 2011-02-04 02:45
Kokio dar Čia ne cinizmas, o elementari kosmologija, teigianti, kad Visatos kraštai tolsta nuo mūsų sparčiau nei c. Ai žodžiu - viskas tvarkoj, tik nikas neatitinka teiginių. Jei dar neaplankei tų studijų modulių, kur dėstoma apie reliatyvumą ir kosmologiją, te keletą "aksiomų", kurias suvokus daug kas stotųs į vietas: 1. BB buvo taškinis įvykis. Jo metu niekas nebuvo nei "kairiau" nei "dešiniau", nei "išorėj", nei "centre". Dabartinės Visatos centru gali laikyti bet kurį tašką. Visatos ribos vienodai nepasiekiamos tiek iš jo, tiek iš bet kurio kito taško. 2. Visata tapo skaidri gerokai po BB, kai jau buvo gerokai išsiplėtus. Mes galime matyti tik tą sritį, kuri tuo metu nuo mūsų nebuvo nutolusi per daug. 3. Erdvė plečiasi. Vadinasi, ir šviesos greitis Visatos 1/n vienetais su laiku mažėja. T.y. mažėja ne metrais per sekundę, bet procentais "tarp Visatos kraštų" per sekundę. Todėl 13,7 mlrd. metų šviesa mums rodo objektus, kurie (mūsų atskaitos sistemoje) yra už 50 mlrd. šm. nuo mūsų. Už jų taip pat yra objektų, nes mūsų matoma seniausia šviesa atsirado po 300 000 m. po BB, kai Visata jau buvo pasiekusi gigantiškus mastelius. Toji šviesa tuometinėje Visatoje atsirado visai greta mūsų, tik dėl Visatos plėtimosi jos atsiradimo taškas dabar yra nutolęs per 50 mlrd. šm.. 4. Dėl įvairių gravitacinių, optinių ir pan. efektų, galime tą patį vieną reiškinį stebėti skirtinguose taškuose su skirtingu vėlavimu - tarsi Visata būtų pridėliota linzių ir veidrodžių. 5. Dėl reliatyvumo teorijos, nėra įmanoma vienareikšmiai pasakyti kada vienas ar kitas reiškinys vyko, nebent jis vyko vienoje atskaitos sistemoje su mūsiške. Iš čia išplaukia, kad nėra ir negali būti stebima "Visatos riba"; iš čia išplaukia, kad kalbėdami apie bet kokius atstumus ir laiko skirtumus, turime įvardinti atskaitos sistemą. Ir iš čia išplaukia, kad niekada negalėsime stebėti "Visatos paviršiaus vibracijų", nes 1)nėra tokio mums matomo paviršiaus, 2)tolimiausių objektų matome tik "statinę fotografiją", nes po jų nanosekundės (mūsų- milijardų metų) jie mums taps už įvykių horizonto.
faktas 2011-02-04 03:02
Aš visatos netyrinėju ir net nesiruošiu. Tačiau parašiau hipotezę, kurią ir technologijos.lt rašė, šiaip jau... Ir kontinumas nėra materija. Pats jau maišaisi. Visata heterogeniška labiausiai dėl gravitacijos. Beje, visatos kraštai, jei jie yra, turėjo pradėti atspindėti energiją, nes už visatos kraštų neturėtų būti vakuumo. Ir tas atspindėjimas, jei jis yra, turėjo prasidėti, kol visata buvo dar labai jauna ir maža. Tai nereiškia, kad būtent dabar kažkoks spindulys ims skristi link žemės nuo ten ir po n metų gal priskris... Šiuo metu hipotezė, jog visata plečiasi greičiau už šviesą, yra tik hipotezė.
rwc 2011-02-04 03:44
Tuo viskas pasakyta. Kaip sako, nemokyk mokytų.
tikman 2011-02-04 09:47
o gi tas,kad jie issiaiskintu ir tai galbut padetu ateities kartoms. mes aisku niekur nenukeliausim,bet musu proproproproproproproanukiams yra sansas tai padaryti ir siu laiku igytos naujos zinios duos naudos...placiau mastyk
Indigo89 2011-02-04 10:03
Geriau supratus visatos prigimti galima tuo paciu geriau suprasti ir ivairias jegas, veikiancias materija, o is to yra galimybe patobulinti energijos gavimo budus ir ivairias technologijas, kurias jei pats ir nesinaudosi, tai bent netiesiogiai busi paveiktas ju.
Juodulys 2011-02-04 14:35
O jeigu staiga sugebėtų pamatyti atspindžius? Manai nereikia pabandyt atlikt stebėjimo, kuris galėtų paneigt BB hipoteze? Sakai geriau viską atmest, kas gali prieštaraut puikiai BB hipotezei?
rwc 2011-02-04 15:40
Atspindys nuo "ribos", kuri jau tuomet judėjo greičiau nuo mūsų nei c? Tada, kieno atspindys? Kas perneša tą atspindį? Tik nesakyk, kad fotonai.
Sinister 2011-02-04 15:54
kokie/kur jie buvo prieš 13,5 mlrd. m. Sakyčiau labai jau greitai jie išsivystė... Jei klaidingai mąstau - pataisykit, ir paaiškinkit man kvailam... Beje, dėl Visatos ribų... Kas, jei už mūsų Visatos ribų yra subatominių dalelyčių greitintuvo vakuumas? Dalelytėms susidūrus užgimė mūsų Visata. Kadangi Kažkam tepraėjo tik nedidelė sekundės dalis, tai tas Kažkas nė nepastebėjo to. Nesijuokit, jaunas, naivus aš dar.
rwc 2011-02-04 16:24
Sinister: esi teisus; 1 ir 3 punktai literatūriški, bet iš principo teisingi. Kaip greitai materija sklido iki pirmųjų fotonų daugmaž žinoma (ginčijamasi labiau dėl smulkmenų). Kaip tai nustatyta - neklausk, nežinau. Nesu tiek kietas kosmologijoje ir QM ;] Sprogimas iš principo nesibaigė. T.y., arba jį galima laikyti matematiniu tašku, kuris netruko nė kiek, arba galima laikyti, kad jis tęsiasi iki šiol, arba imti bet kurią tarpinę ribą - čia tik nomenklatūros klausimas. Tolimiausi regimi objektai yra ankstyviausi fotonai, kurie išspinduliuoti ~300 000 metų amžiaus Visatoje. Tuomet dar nebuvo stambesnių kūnų, ir viskas, ką mes galime stebėti - tai kaip netolygiai fotonai buvo išspinduliuoti tuo metu ir kaip netolygiai pradėjo formuotis protonai ir elektronai (Visata tapo skaidri fotonams). Koks tuo metu buvo Visatos dydis - galima įvairiai spėlioti, bet jei priimsime, kad ji iki tol plėtėsi eksponentiškai - tai tikrai gerokai didesnis nei tie 600 000 šm.. Ar 300 000 metų labai mažai susiformuoti pirmosioms elementariosioms dalelėms? Nemanau. Kas sukėlė BB - galima kol kas tik spėlioti. Bandyti įžiūrėti kažkokius dėsningumus, kurie neišnyko per tuos 300 000 metų super karštos sriubos. Man labiau patinka kitas aspektas: galbūt nėra labai klaidinga įsivaizduoti, kad tebesame tokiame greitintuve? Tai, ką vadiname erdvėlaikio plėtimusi ir tamsiąja energija - galbūt ne tiek savaiminė Visatos savybė, kiek "išorinis", "liekamasis" poveikis?
Sinister 2011-02-04 17:57
Magėjo paminėt tai. Žinau, Visata pradėjo aušti praėjus 300 000 metų po Sprogimo. Turiu omeny patį Sprogimą... Parašiau daug, bet persigalvojau. Taip, "pats sprogimas" ir dabar vyksta... Pats pamečiau mintį. Apie objektus... O jei stambesni - galaktikos? Už 13,1 milijardų šviesmečių. Prieš 13,1 milijardų metų ne viena jauniklė buvo tokiu atstumu nuo... Dabartinės mūsų vietos?.. Velnias, dabar jau tikrai suabejojau, ar teisingai mąstau. Plėtra buvo greitesnė? Po 600 mln. metų nuo Pradžios jau buvo tokie atsumai? O gal ir ne, objektas tolo nuo mūsų dabartinės vietos bet ir mūsų dabartinė vieta kito... Dėl tų reliktinių dėsningumų... Nemanau, kad tai įmanoma. Bent jau ne greitu laiku (reikėtų sukurt Visatą, Bet gerokai didesnę, tarkim, 1m, jei pavyktų ją sukurt - dingtų dauguma klausimų, liktų vienas, kiek pakitęs - "Kas sukūrė pirmąją visatą. Bet kogero tai neįmanoma.). Nesusitvarkom su dabar lengvai stebimais dėsniais. Tikrai neapžiosim 13,7 milijardų metų senumo (jei tokių yra). Tuometinis pragaras virto švelniu chaosu. Vienas panašumas - plėtra, o ji ir stimuliuoja klausimus... Kai sakiau apie tą greitintuvą, turėjau omeny tai jog tie mūsiškiai 13,7 mlrd. metų Kažkam tik dalį sekundės tetruko, tiksliau mūsų atžvilgiu tebesitesia tą sekundės dalį. Kuo didesnis objektas, tuo lėčiau jam bėga laikas ir, žinoma, atvirkščiai. Kalbant apie tokius dalykus negalima atmesti nei vienos teorijos ar minties (neskaitant kai kurių kreacionizmo srovių). Ir be to, kas aš toks, kad prieštaraučiau šviesiausių protų teorijoms... Jei būtų tokų ryškių spragų, kogero būtų užtaisytos.
Juodulys 2011-02-04 18:16
Gal nereikia čia taip nosies riesti? Ne tu vienas fiziką moki Apie fotono stovėjima vietoje čia buvo bajeris. Tu visur remiesi hipoteze, kad visata plečiasi ir dar didesniu greičiu nei c. O jei nesiplečia? Tada galim pamatyti atspindžius? Žinoma čia tik spėjimas, bet pagal tą patį visatos apibrėžimą niekas negali iš jos ištrūkti? Ane? Tada ką daro fotonas pasiekęs kraštą? Jei tas kraštas nėra tarkim koks nors gravitacinis įvykių horinzontas, tai fotonas turės judėti kažkur kitur? Tolyn nuo visatos krašto? O va čia gal mes juos ir išmatuosim?
Anonymous 2011-02-04 18:23
netikiu visais tais big bangais.. : ) visata neturaliai turi plestis ir tureti juodasias skyles, antraip visa visata taptu viena didele mase. krastas.. : ) isivaizduokit savo juoda sapna, kuri galite pavadinti nieku, tol kol nesugalvosit kazko ir neisvysit to.. taip ir cia.. tarkim yra krastai uz suvokimo ribu.. o ten yra dar begalybe tokiu pat visatu... esme yra tokia: neisivaizduojami dalykai neegzistuoja, tol kol nesugalvoji ir nesuvoki.. sapne kartais buna nelogisku dalyku bet jie mums tik atsibudus pasirodo nebelogiski, bet del to sapnas dazniausiai nenukencia.. ir buname "naujoje visatoje" kuri ribu taip pat neturi.. vietos kurios neuzpildo vaizduote yra juodos. veiksmas sapne vyksta atsiribojant nuo realybes mums to nesuvokiant tik sapne. musu akys mato tai ko nera, ausys girdi tai kas neskamba, o veiksmas daznai vyksta vietose kurios neegzistuoja. vadinasi mes gebame valdyti savo sukurta realybe naujam pasauli kuriam nesusivokiame, kad esame samoningai valdomi.. na ir pabaigai papasakosiu tokia istorija. ji buvo tikra. pasiklydo trys kariai miske, tada buvo ziema.. pavargo susalo.. viskas nera jegu.. ka daryt? vienas issirenge nuogas atsigule ant rubu ir isivaizdavo siltus krastus.. tiesiog deginosi ziemos saltyje.. stai tas zmogus vienintelis ir isliko gyvas iki kol rado juos.. anuo du mire nuo salcio. p.s. nenoriu pasakyti, kad kiekvienas individualiai valdo viska kas supa mintimis.. : )) cia tik siaip pabalamutinti jus.. su tais isgalvotais bb kuri visi taip stengiasi irodyti.. ir primetineja visatos atsitiktinius veiksniu.. beja, turiu klausima.. jei visata pleciasi, tai i kuria puse ziurint is musu zemes? ar mes centre ir viskas pleciasi vienodai i visas puses.. tai yra kaikas gryzta i sprogimo taska kuris turetu buti milziniska juodoji skyle arba niekas arba dar kazkas apie ka nepagalvota.. : )
Sloth 2011-02-04 18:28
Juoduly, kaip sekantis diskusiją iš šalies, turiu pastebėti, kad pas tamstą daugiau išvedžiojimai, spėlionės. Rwc remiasi turimomis žiniomis. O kuo realiai remiesi tu? Paskaičiuok kiek pas tave sakinių baigiasi klaustukais, gal pačiam juokinga pasidarys.
Anonymous 2011-02-04 18:30
lol.. ko vertos hipotetines zinios? as jums galiu isleisti komiksu rinkini su hipotezem.. galesit pasakot visiems, o protingesni net irodineti pasitelke vaizduote.. : )
Sloth 2011-02-04 18:36
Hipotetinės ne hipotetinės, bet tai yra mokslas. Jei diskutuoji tiksliųjų mokslų srityse tuomet neužtenka burt iš kavos tirščių, juk ne apie socialinius mokslus šnekam, kuriuos kiekvienas kaip, kad nori, taip interpretuoja.
Anonymous 2011-02-04 18:47
butent, tegul maziau buria is tirsciu ir nereikia cia mums tu hipotetiniu teoriju.. : ) jos reikalingos tik nebent kaip idejos. idejos visos yra idejos, ju gali sugalvoti bet kas.. o iki galo irodyti beveik niekas. tai kas populiaru ar skamba itikinamiausiai dar nereiskia, kad teisinga, tai irodanciai atsispindi zmoniu gyvenimo budas is praeities, bei tokios teorijos kaip reliatyvumas kurie iskraipo paprasta ir lengvai suvokiama realybe. iki visatos atsiradimo teoriju kurimo dar mums kakoti trilijonu^trilijonus*X kartu reikes.. bb teorijas yra beprasmiskesne uz pasaulio krastas, bet logiskesne.. : ) man negaila, gali kas kuom nori tuom tiketi.. ; ) by the way, visos teorijos kyla nuo minciu, o ne nuo skaiciu, kurie net patys kilo nuo minciu.
Juodulys 2011-02-04 19:52
Aš ir nepretenduoju į teisybę. Tiesiog nesusilaikiau, kai rwc parašė, kad tai Na ir kitas dalykas, kad mes turim pavyzdį, kaip Niutono mechanika netinka labai mažiems dydžiams, labai dideliems greičiams.. O labai dideliems atstumams? O šiaip.. Jei kokiam nors nefizikui reiktų pasakot apie visatą, tai aš irgi pasakočiau apie didįjį sprogimą, visatos plėtimąsį ir pan.
rwc 2011-02-04 19:56
štai logiškai skambanti mintis! Kuri, deja visiška netiesa, vedanti prie Zeitgeistų, astrologijų ir kreacionizmų. BB kyla iš skaičių, kaip ir didžiuma dabartinių fizikos teorijų. Daugumai nepriimtina pati BB idėja ir jos paradoksai, o ne link jos vedanti matematika. Btw., paradoksai yra tuomet, kai intuicija kažkam prieštarauja, o ne dėsniai.