Kosmologai: Visata yra 250 sykių didesnė nei galima pamatyti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2011-02-04 20:11
Puiku! Tai nesustok ties ta riba, gilinkis, kad būtų ką papasakoti ir fizikui. Kad galėtum pagrįsti savo hipotezę, kaip kinta Planko ilgiai reliatyvistiniuose greičiuose, kodėl gravitacija tokia silpna, kas galėtų būti toji "tamsioji energija", kaip sukonstruoti nepriekaištingą Belo eksperimentą ir pan.. Negalėdamas argumentuotai diskutuoti tokiomis temomis, neturi jokios moralinės teisės neigti gerai eksperimentiškai patvirtintų dėsnių.
Anonymous 2011-02-04 21:02
matau nesupranti esmes.. be idejos apskritai ne zingsnio i prieki. net random einant i prieki tu jau turi ideja. mes mastom ne skaiciais o mintimis kurios isreikstos zodziais ir skaiciais. kas yra moxlininkai ir savo srityje turi daug ziniu apie daugybe jau zinomu teisingu ir neteisingu teoriju bei hipoteziu, va tokie zmones idejas vercia i irodymus. fantastiniai filmai virsta realybe del idejos ir zmoniu demesio pritraukimo bei apzavejimo. parodykit man bet koki nors kompiuterini modeli, kaip per sprogima imanoma sukurti visata.. : ) ok, turiu jums kita teorija. vaikiska ir paprasta. energija dauginasi is niekur, o energijos didesniu kiekiu susidurimai sukelia kad ir sprogimus. psio, galiu as jums dabar tas pacias bb teorijas sukisti i savo teorija ir aiskinti, kad didziojo sprogimo nebuvo, o jie vyksta istisai ir daug ir visur.. o dabar gryztu prie logikos.. kodel fizikiniai desniai neveikia ir viskas neskrenda ta pacia kryptimi po to DIDZIOJO sprogimo? : ) ar sprogimo banga tokia susilpnejus? Tolsta viena nuo kitos.. : ) oki doki, vadinasi sprogimo vietoje nic nieko nera.. viskas istisai tolsta ir su laiku viskas isnyks.. nes viskas juda ta pacia kryptimi - i isore ir nebeis nieko matyti.. : ) tai taip iseina mes tikrai nesame pakrastyje, mes vos ne sprogimo vietoje.. o va cia tai jau darosi juokinga.. nes kai paziuri i galaktiku zemelapius tai toks vaizdas kad nifiga niekas nereteja.. : ) siap gan tvarkingai viskas turetu buti issideste ir sinchroniskai, jei jau viskas nuo didziojo sprogimo.. is kur tas toks chaosas? tai visgi ar bent nors vienas moxlininkas paskaiciavo nutolimo greicius ir proporcijas bei palygino tarp artimiausiu ir tolimiausiu? gal tik greiciai skiriasi? : ) o gal tiesiog galaktikos sudaro didesne galaktika? gal begalinis ciklas i didinguma.. per daug nezinomuju, pasikartosiu, jei siuo metu visi bando irodyti BB, tai dar nereiskia, kad jis toks buvo. Visos teorijos pas mus istisai tobulinamos ir keiciamos.. : )
Juodulys 2011-02-04 21:08
Iš anksto atsiprašau, kad vėl lendu su savo nepriimtinom fizikui įdėjomis Bet: O aš ir neneigiu eksperimentų. Nors šiap astronomai nelabai gali pasigirt eksperimentais. Aš tik sakau, kad mes dar ne viską žinom. Todėl tai nėra faktas. Tai tėra gerai stebimus dalykus atitinkanti hipotezė. Galbūt mes neteisingai interpretuojam stebėjimų duomenis. Ir aš ne mokslininkas, kad galėčiau gilintis į savo šią hipoteze. Beje, tu vėl kalbi apie reliatyvistinius greičius. Ar gali pabandyt atsiribot nuo BB teorijos? Gal visata yra nuobodžiai rami ir stabili? Ir tik galaktikos šiek tiek sukasi viena apie kitą? Tada gal nereiks net tos tamsiosios energijos/materijos sąvosoks įvedinėt?
rwc 2011-02-04 21:13
Taip ir maniau, kad darau didelę klaidą atsakydamas. psio.
Kilgoras Trautas 2011-02-04 23:33
rwc, jei pamatai kaip katė pagavo pele, tai yra faktas, kad katė pagavo pelę. Bet jei tik pamatai kaip katė nasruose nešasi pele, tai bus tik teorija, kad katė pagavo pelę, o ne faktas. Nors ta teorija remiasi faktais tokiais kaip: kates plėšrūnai, katės medžioja peles ir panašiai. Lygiai tas pats ir su BB, tai tik ir joks ne faktas. Be to BB teorijoje dar yra labai daug "tamsiu" vietų nei, kad teorijoje su kate.
rwc 2011-02-05 00:20
Kilgorai: dabar, esi įsitikinęs, kad namie nėra kitų plėšrūnų kaip tik katė. Apžiūri pelę ir nematai jokios kitos rimtos traumos, nei perlaužtas stuburas. Nerandi nuodų, o ties sprandu dantų požymiai. Taip, įmanoma, kad atskrido nibleriai, hipnoze nužudė pelę ir pakišo katinui. Kurį variantą rinksies ir kodėl? Ir jeigu tavo pavyzdys reikalautų pakeisti sąvoką "katė"? O su "atspindinčiomis Visatos ribomis" būtent taip ir yra: - reikia pripažinti, kad fotonai gali judėti bent 2c greičiu; - kad Doplerio efektas priklauso ne nuo reliatyvistinio šviesos greičio terpėje; - kad kitose erdvės srityse negalioja elektronų energetiniai lygmenys; - kad kažkodėl visose galaktikose ir galaktikų spiečiuose, į mus orientuotų ne sukimosi ašimi, vandenilio spektras "mėlynesnis" vienoje pusėje, bet kažkodėl visų tokių darinių spektrų skirtumų ribos orientuotos būtent mūsų kryptimi - ir taip toliau. Iš principo, galima neigti tam tikras teorijas, bet tuomet grįžtame tiek, kad 2+2 nelygu 4. Nėra branduolinių reaktorių, GPS ir superlaidumo, neutrinų detektoriai iš tikrųjų nieko neatrado, o Hubble paveiksliukus piešia dailės pirmakursiai.
Juodulys 2011-02-05 02:10
rwc, o tu bent kartą pabandei pagalvoti, apie tai ką rašiau, o ne kaip tas gyvūnas su ragais užsispyręs kartoti savo? Ir kalbi nesamonęs. Visatos ribas aš paminėjau tik tarp kitko, kad per savo pasikėlimą bent pabandytum pažiūrėt į to bandymo mintį. Tai nebuvo tiesiogiai susiję su raudonoj poslinkio paaiškinimu. - jei įmanoma užregistruoti Visatos ribos atspindį, tai reiškia ne 2c greitį, o tai, kad visata nesiplečia. Arba plečiasi lėčiau nei teigia BB teorija. O tu vis remiesi tuo, kad visata plečiasi. Galvok ar bent jau bandyk galvot?.. -kurioj vietoj buvo suabejota Doplerio efektu? Gal pabandyk dar kartą paskaityt forumą? Buvo teiginys, kad raudonasis poslinkis ne dėl Doplerio. -skirtingi poslinkiai abiejuose galaktikos galuose reiškia tik tai, kad Doplerio efektas galioja kai tai susiję su greičiu. Tarkim vidurio poslinkis -10, kraštų -9,5 ir -10,5. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad galaktika tikrai sukasi. Ir nė velnio tai nereiškia, kad negali būt -10 dėl atstumo, bet ne dėl greičio. -va būtent ir taip toliau. Jei pabandysi galvoti, pamatysi, kad galimi ir kiti paaiškinimai. Pasikartosiu, kad būtų aiškiau: ne Doplerio efektu abejoju, o raudonojo poslinkio priežąstimi. Iš to visos kitos išvados.
rwc 2011-02-05 05:50
simis.
mobilunkas 2011-02-05 09:40
pagalvokim- atomas- elektronas laksto ratu apie branduoli, stambesnis dalykas saules sistema- planetos lekia apie saule ratu, galaktikos- viskas lekia spiralemis- vistiek ratu. tai ko bigbangas vyksta spinduliais i sonus o ne ratu? greiciausiai ir jis vyksta spiralemis ratu, tik mes budami jo viduje tegalim matyt tai kas vyksta musu spiraleje, nesuvokdami spirales kreivumo, o spirales krastas tai musu visatos krastas nuo kurio gal ir fotonai gali atsokt ir grizt pas mus- zodziu gausim atsakyma kad visata vamzdine, arba plokscia, nors realiai ji ne tokia. ir tam tikra prasve visata gaunasi ir baigtine ir begaline tuo pat metu
Anonymous 2011-02-05 10:22
ir zmogus jei uzsimerkia ir bando eiti tiesiai tai daro rata ne didesni uz 20metru.. : )
rwc 2011-02-05 10:33
sugrįši - tuomet Visata yra uždara ir baigtinė. Tačiau vėlgi, net jei Visata uždara - tai dar nereiškia, kad per baigtinį laiką ją įmanoma apeiti (bent jau nepastebėta, kad per pastaruosius 13,7 mlrd. metų koks nors objektas būtų apėjęs, nes tai paprasčiausiai neįmanoma žinant, kad Visatos "mechaninis" skersmuo yra ne mažesnis nei 100 mlrd. šviesmečių - apie ką ir rašoma straipsnyje).
Anonymous 2011-02-05 10:37
Taip ir zinojau, kad nieko nesuprasi.. BIG BANGO ENERGIJA atsirado is NIEKUR! p.s. citatos iskirpimas is konteksto nekaip ziurisi, kaip ir nevyke pavyzdziai..
kionig 2011-02-05 10:47
Kaip tai is niekur ? Tvermes desni gal pamirsai ?
rwc 2011-02-05 10:50
: tai kaži, ką ten mokiausi šitiek metų ir modeliavau, kad jau taip nieko nesuprantu? Jei manai, kad be reliatyvumo teorijos įmanoma nors kiek apytiksliai sumodeliuoti bet kurį Visatos evoliucijos aspektą - vadinasi, nieko neišmanai nei apie BB, nei apie reliatyvumą. Ir jei manai, kad niekas nėra modeliavęs - užuojauta, reikėjo skaityti SciAm, kol buvo leidžiamas lietuviškai. Ir modeliuojama, beje, ne tik tai, kas rašoma vadovėliuose. Jau nekalbant apie tokius "banaliukus" kaip galaktikų, žvaigždžių akrecinių diskų ir TM sankaupos arba kvarkų-gliuonų "sriuba" (kurią nori pagaminti LHC), bet taip pat ir alternatyvūs modeliai, visokios hipotezės, kodėl susiformavo būtent toks 3+1 erdvėlaikis su būtent tokiomis konstantomis. Va jei sugebėsi iš daugybės alternatyvų įrodyti "tiesą", kad BB energija atsirado iš kažkur netyčia ("iš niekur") - gali eiti tiesiu taikymu atsiimti Nobelio. Žinau bent keliolika skirtingų hipotezių - ir taviškė stebina tik "pilnumu" ir "išbaigtumu". Energijos tvermės dėsnį atsimeni? Tai kitąkart papasakok verčiau ką nors apie kvantines fliuktuacijas ir singuliarumus - šitos teorijos bent paaiškina, kaip kažkas gali atsirasti "beveik iš nieko". P.S. jei tau tie "atstumai reiškiniai ir įrankiai" hipotetiniai, tai gal pats hipotetinis? Galaktikų greičiai ir trajektorijos nuspėjamos žymiai patikimiau ir tiksliau nei žiguliuko. Apskritai, prieš aiškindamas kažkokias 19a. naujienas, galėtum bent vikipediją pavartyt.
Anonymous 2011-02-05 10:51
Nop, tai apsispreskit arba tvermes desnis neteisingas arba BB.. : )
rwc 2011-02-05 10:58
Abu vienas kitam neprieštarauja. P.S.: viena teorija apie BB ir jo energijos kilmę: http://www.smbc-comics.com/index.php?db=comics&id=2138 .
mobilunkas 2011-02-06 08:39
energijos tvermes desnis, tai tik maza dalele kazkokio kitokio tvermes desnio dalis- gal informacinio ar kazkokio panasaus? ir jei visata nepazeidzia aukstesnio tvermes desnio, tai energijos gali atsirast musu akimis is nieko ir i nieka pavirst. Is pradziu galvojom kad materijos tvermes desnis tik egzistuoja, pasirodo jis gali but netikslus, nes tikslesnis energijos tvermes desnis, tai rasim kada nors dar tikslesni tvermes desni i kuri tilps bigbangai, gangbangai ir kiti bangai kuriu dar prisieskosim regimoj , o gal ir neregimoj visatoj
Juodulys 2011-02-06 14:23
Nei P.S., nei P.P.S. neturi nieko bendro su PS2, Xbox ar GameCube Bet šiaip ačiū už pastabą
rwc 2011-02-06 18:24
Šiaip jau materijos tvermės dėsnis nėra pažeidžiamas elementariųjų dalelių rimties masių, krūvių, sukinių skaičiumi. BB vienas iš etapų remiasi barionų skaičiaus tverme. Elektronai irgi iš niekur neatsiranda - visada poroje su pozitronais. Ir t.t.. Taigi, energijos bendras kiekis uždaroje sistemoje nekinta (bent jau nėra poreikio jam kisti pagal dabartinius stebėjimus). Energijos virsmai taip pat vyksta pagal tam tikras taisykles. Na, dar yra ten visokie "symmetry breaking", bet jiems reikia ypatingų sąlygų, kur visos sąveikos tampa nebeatskiriamos ir pan., ten jau apskritai neaišku, kuri dalelė ir kuri savybė yra kuri. Dėl informacijos tvermės - tai nereiškia, kad Visatoje yra kažkiek megabaitų informacijos. Jis išplaukia iš simetrijos, pagal kurią "apsukus" laiko kryptį Visata lieka pilnai apibrėžta. Kiek kartų beapsukinėtum laiką, kiekvienos dalelės trajektorija erdvėlaikyje (istorija) neturi kisti - vadinasi, ji yra pilnai apibrėžta nuo emisijos iki absorbcijos. Iš čia išplaukia ir "filosofinis" Hawkingo spinduliuotės aspektas: apsukus laiką, juodji skylė turi išspjauti tokias daleles, kurias normaliai prarijo. Jei juodąją skylę laikysime visiškai juoda dėže, vartais į vieną pusę - tai tampa nebeįmanoma, nes tuomet juodosios skylės kaip "megadalelės" istorija tampa bet kokia ir nepriklausoma nuo aplinkos.
mobilunkas 2011-02-06 20:17
isivaizduokim kad visata didele kompiuterine programa, o mes mazi failiukai kurie aiskinasi kaip veikia programa, ir bandom issiaiskint ar uz programos ribu kazkas egzistuoja ar uz programos ribu nera kompiuterio. ir musu atradimai visada remsis i tos programos apibreztas lygtis- tvermes desnius. o stai prieis girtas programeris, irasys pora eiluciu papildomo teksto ir programoj ivyksta visus tvermes desnius pazeidziantis dalykas- bigbangas is nieko, poto ims dinginet i niekur juodosios skyles, poto knopke restart, mes vel nuo bigbango aiskinames, poto hibernate- mes net nepajauciam kad visata buvo kazkokiam laiko tarpui isnykusi, ir po t.t. laiko- start- ir vel atsirado tame paciame issivystymo lygyje