Nematomumo efektą galima išgauti ir natūraliomis medžiagomis  (0)

Ilgai buvo manoma, kad objektams suteikti nematomumo efektą įmanoma tik pasitelkus metamedžiagas. Tačiau nematomumo efektą mokslininkams pavyko išgauti ir naudojant natūralias medžiagas, tiksliau – kristalą kalcitą. Birmingemo universiteto fizikai kartu su kolegomis iš Londono Imperatoriškosios kolegijos (Jungtinė Karalystė) bei Danijos technikos universiteto sugebėjo „nematomo apsiausto“ efektu paslėpti centimetro dydžio trimačius objektus. Pasak tyrėjų, savo rezultatus publikavusių žurnale „Nature Communications“, tokio dydžio objektai yra pakankamai stambūs, kad jų „nematomumą“ galėtų pastebėti ir žmogaus akis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minėtųjų mokslo institucijų atstovai džiūgauja, kad jiems pavyko paslėpti kur kas didesnius objektus už tuos, kuriuos savo tyrimuose aprašė kitos mokslininkų grupės. Ankstesnių bandymų pagrindą sudarė metamedžiaga – tam tikrų optinių savybių mišinys, kuris gamtoje natūraliai nesusiformuoja. Būtent ši metamedžiagos savybė apriboja jos panaudojimo galimybes pereinant prie stambesnių objektų. Jungtinės karalystės ir Danijos mokslininkai panaudojo kitokią taktiką – jie savo tikslams įgyvendinti pasirinko natūralų kristalą, vadinamą kalcio karbonatu arba tiesiog kalcitu (CaCO3).

Kalcitas yra skaidrus mineralas, pasižymintis dvejopo šviesos lūžimo savybėmis. Tai reiškia, kad, kuomet šviesa patenką į šį kristalą, ji yra išskaidoma į du skirtingos poliarizacijos spindulius, skriejančius nevienodais greičiais skirtingomis kryptimis.

Mokslininkams pavyko paslėpti didesnius objektus, nes jie panaudojo tokią maskavimo technologiją, kuri apsieina be nehomogeniškos medžiagos savybių – kitaip nei prieš tai eksperimentavę tyrėjai. Bandymai buvo atlikti tiek ore, tiek skysčio talpykloje panaudojant du tarpusavyje suklijuotus trikampės formos kalcito gabaliukus, padėtus ant veidrodžio. Paslepiamo ploto apimtis nepriklauso nuo mokslininkų sugalvotos technologijos, mat jį riboja tik kalcito kristalo dydis.

„Taip žengtas didelis žingsnis pirmyn, nes pirmąkart pavyko paslėpti plotą, kurio dydis yra pakankamas, jog jį būtų galima išskirti plika žmogaus akimi“, – džiaugiasi pasiektais rezultatais tyrimui vadovavęs dr. Šuangas Žangas (Shuang Zhang) iš Birmingamo universiteto Fizikos ir astronomijos mokyklos.

„Pirmąkart į pagalbą pasitelkdami ne dirbtines metamedžiagas, o natūralius kristalus, mes sugebėjome padidinti "nematomojo apsiausto" veikimo plotą ir tuo pačiu paslėpti objektus, savo dydžiu tūkstančius kartų viršijančius šviesos bangos ilgį, – tęsia tyrėjas. – Anksčiau sukurtos technologijos leido kalbėti tik apie mikrono dydžio pasiekimus (tai – žymiai mažiau už žmogaus plauko storį). Be to, pagaminti metamedžiagas gerokai užtrunka, o jų pajėgumas maskuoti objektus yra ribotas. Mes esame įsitikinę, jog naudodami kalcitą galime pradėti kurti pastebimo dydžio apsiaustą – tai atvertų didžiules galimybes ateities maskavimo technologijoms“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)