Kabinetinė archeologija su „Google Earth“  (5)

Pasinaudojus „Google Earth“ aukštos rezoliucijos palydovinėmis nuotraukomis, Saudo Arabijoje buvo nustatyti beveik du tūkstančiai potencialių archeologiniu aspektu vertingų vietų. Atradimai buvo padaryti darbuojantis viename iš įstaigos kabinetų Perto mieste (Australija).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Niekad nesu lankęsis Saudo Arabijoje, - teigia Vakarų Australijos universiteto mokslininkas Deividas Kenedis (David Kennedy). – Tai yra ne ta šalis, į kurią atvykti būtų labai paprasta.“ Nepaisant to, D.Kenedis, naudodamasis „Google Earth, nuotoliniu būdu Saudo Arabijos teritorijoje apžiūrėjo 1240 kvadratinių kilometrų plotą ir surado 1977-ias potencialiai „vaisingus“ archeologinius objektus. 1082 iš aptiktų objektų – ašaros pavidalo senoviški akmeniniai antkapiai. Anot D.Kenedžio, Saudo Arabijos teritorijos nuotraukos, užfiksuotos skrendant lėktuvu, daugeliui archeologų nėra prieinamos – gauti leidimą skraidyti tokiais tikslais virš šios šalies yra be galo sunku, jei išvis įmanoma. „Laimei, apeiti šią kliūtį galima su „Google Earth“ – džiūgauja archeologas. Lygindamas vaizdus „Google Earth“ nuotraukose su Jordanijoje matytų ir nufotografuotų archeologinių struktūrų vaizdais, mokslininkas kelia prielaidą, jog jo rastiems istoriniams objektams gali būti mažiausiai 9 tūkst. metų. Tiesa, tikslioms datoms nustatyti reikia išsamesnių tyrimų. „Iš „Google Earth“ nuotraukų nustatyti, ar aptikta beduinų statyta struktūra yra 150, ar 10 tūkst. metų senumo, yra beveik neįmanoma“ – pripažįsta D.Kenedis.

Prieš penkerius metus pasirodžius „Google Earth“ programai, suklestėjo „kabinetinė“ arba nuotolinė archeologija. Ištrūkti iš kabinetų archeologams tapo dar sunkiau, kai „Google Earth“ atsirado „SPOT-5“ palydovo užfiksuotos itin aukštos rezoliucijos nuotraukos.

Tai – ne pirmas atvejis, kai archeologai istoriškai vertingų vietų ar objektų aptinka naudodamiesi „Google Earth“. 2008 m. Registano dykumoje (Afganistanas) mokslininkai, būdami Melburne (Australija) ir stebėdami savo kompiuterių ekranus, aptiko 463 tikėtinas archeologines radimvietes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)