Japonai šiukšles kosmose mėgins surinkti tinklais  (7)

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA ir jūrinių tinklų nėrimo bendrovė „Nitto Seimo Co.“ konstruoja sistemą, kuria būtų galima surinkti orbitoje aplink Žemę skriejančias įvairiausias palydovų ir raketų nuolaužas bei kitas antropogeninės kilmės šiukšles. Imtis tokio projekto teko, nes kosmose esančios nuolaužos gali atsitrenkti ne tik į gyvybiškai svarbius palydovus, palaikančius mūsų planetos komunikacijos tinklą, bet ir į pilotuojamus erdvėlaivius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonai šios problemos sprendimui siūlo virš Žemės iškelti ir išskleisti ploną, kelis kilometrus į kosmoso erdvę nusidrieksiantį metalinį tinklą su palydovu. Palydovas įves kosmines šiukšles rinksiantį tinklą į orbitą, o po to nuo tinklo bus atkabintas.

Kosminių nuolaužų rinkimo misijoje tinklas bus įkrautas elektros energija ir palaipsniui, Žemės magnetinio lauko traukiamas, artės atgal, prie atmosferos. Galiausiai, pasiekęs tankiuosius atmosferos sluoksnius, tinklas ir į jį įkliuvusios šiukšlės sudegs.

Bendrovė „Nikko Seimo Co.“ super stipraus kosminio tinklo projektą intensyviai plėtojo pastaruosius šešerius metus. Tinklas numegztas iš trijų metalinių gijų. Kiekvienos iš jų storis – 1 milimetras. Gijos supintos žmogaus plauko storio itin tvirto pluošto gijomis.

Ši japonų bendrovė garsi tuo, kad dar 1925 m. pirmoji pasaulyje sukūrė įrenginį, pinantį itin stiprius bemazgius tinklus. Bendrovės atstovai teigia, kad kosminių tinklų projektas bus baigtas per artimiausius dvejus metus.

Manoma, kad aplink Žemę skrieja apie 10 mln. dėl žmogaus veiklos kosminėje erdvėje atsiradusių įvairiausio dydžio nuolaužų, kurios kelia rimtą susidūrimų grėsmę orbiton išvedamiems palydovams ir erdvėlaiviams. Didžioji dalis minėtų nuolaužų – smulkios šiukšlės, tačiau yra ir stambesnių egzempliorių: pavyzdžiui, raketų nešėjų pakopų ar nebenaudojamų palydovų liekanų.

Orbitinės daugkartinio naudojimo erdvėlaivių trajektorijos yra sudarinėjamos ir stebimos taip, kad jose nepasitaikytų kosminių šiukšlių. Beje, Tarptautinę kosminę stotį (TKS) dengia specialus, nuo susidūrimų su smulkiomis nuolaužomis sergstintis skydas, pavadinimu „Whipple Bumper“. Rimtą incidentą kosminės nuolaužos yra sukėlę 2006 m., kai į daugkartinio naudojimo erdvėlaivį „Atlantis“ viena tokia nuolauža atsitrenkė ir radiatorių panelėje pramušė nedidelę skylę.

2009 metais įvyko dar vienas incidentas, kurio metu susidūrė JAV ryšių palydovas ir nebenaudojamas Rusijos karinis zondas. Po susidūrimo kosmose pasklido daugiau kaip tūkstantis smulkių nuolaužų, kurių siekdama išvengti, Tarptautinė kosmoso stotis turėjo atlikti specialius manevrus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)