Juodosios skylės įsuka šviesą  (11)

Šalia besisukančios juodosios skylės išspinduliuoti fotonai įsukami ir tarsi įgauna orbitinį kampinį momentą, kuris nuotraukoje (Nature Physics) matomas kaip susuktų laiptų spiralė. Fiksuojant tokią šviesą, būtų galima išmatuoti juodosios skylės sukimosi greitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodųjų skylių tiesiogiai pamatyti ar tiesiogiai matuoti kokias nors jų fizikines savybes neįmanoma, todėl reikia sugalvoti netiesioginių būdų, kaip aptikti ir tyrinėti šiuos gamtos stebuklus. Vienas iš jų yra pasinaudojant šviesos susukimu išmatuoti juodosios skylės sukimosi greitį prie dabartinių teleskopų prijungiant specialius detektorius.

Bo Thidé ir jo kolegų iš Upsalos Kosmoso fizikos instituto atrastas šviesos susukimo efektas paremtas Einšteino reliatyvumo teorija ir patikrintas skaitmeniniais modeliais. Šviesos bangos, sudarytos iš intensyvumo maksimumų ir minimumų keliaudamos per erdvę sudaro šviesos frontą – įsivaizduojamą paviršių, kuriame vienos šviesos bangos maksimumas sutampa su kitos bangos maksimumu.

Šviesai keliaujant šalia juodosios skylės, kiekvienas fotonas įgauna sūkį, kuris pakeičia plokščią bangos fronto paviršių į susuktų laiptų formos paviršių, kurio centras – šviesos spindulio kryptis. Šį efektą galima išmatuoti mūsų galaktikos centre esančioje juodojoje skylėje. Thidé kartu su savo komanda artimiausiu metu planuoja peržiūrėti Paukščių tako centrinės juodosios skylės radijo stebėjimų duomenis ir patikrinti tiek savo, tiek bendrąją reliatyvumo teorijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)