NASA zondas praskrido 181 kilometro atstumu nuo kometos  (5)

NASA zondas „Stardust“ praskrido visiškai arti kometos „Tempel 1“ – vos 181 kilometro atstumu. Priartėjimas prie kometos įvyko už 338 milijonų kilometrų nuo Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad priartėjimo, tikslas – išsiaiškinti, kaip pasikeitė kometos paviršius nuo 2005-ųjų. Tais metais NASA kosminis aparatas „Deep Impact“ praskriejo arti jos ir į kometos paviršių paleido specialų smūginį zondą, šio dangaus kūno paviršiuje palikusį kraterio formos žymę. NASA pranešė, kad misija „Stardust“ pavyko. Erdvėlaiviui pavyko užfiksuoti 72 didelės raiškos „Tempel 1“ nuotraukas. Beje, NASA zondas priartėjo prie kometos daug arčiau, nei mokslininkai buvo apskaičiavę. Kometos domina mokslininkus, nes jos gali suteikti vertingos informacijos apie tai, kaip susiformavo Saulė ir planetos. Manoma, kad kometų sudėtyje yra pirmykščių medžiagų, kurių amžius siekia Saulės sistemos susidarymo laikus, t. y., prieš 4,5 mlrd. metų.

Nuotraukose tikimąsi įžvelgti, ar per šešerius metus nuo „Deep Impact“ eksperimento kometos paviršiuje neatsirado naujų pokyčių, kuriuos galėjo sukelti susidūrimai su atsitiktiniais asteroidais.

„Tempel 1“ dabar praskriejo pro Merkurijų ir pajudėjo Jupiterio link.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: