Higso bozono dalelės teoriją įrodyti ar paneigti tikimasi per 2 metus  (5)

Vadinamosios „dieviškosios“ dalelės – Higso bozono (angl. k. – „Higgs boson“) - teorija gali būti įrodyta per dvejus metus. Didžiajame hadronų greitintuve eksperimentus vykdančių mokslininkų teigimu, priešingi rezultatai reikštų, kad ji greičiausiai iš viso neegzistuoja, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau anksčiau paskelbta, kad puikiai veikiantis greitintuvas dirbs metais ilgiau nei planuota. Planuotiems patikrinimo ir rekonstrukcijos darbams greitintuvą mokslininkai turėjo sustabdyti jau šių metų pabaigoje, tačiau šis terminas atidėtas iki 2012 metų pabaigos.

Šis sprendimas reiškia, kad mokslininkai turės dar vienerius metus fizikos eksperimentams vykdyti, kol įrenginys veiks puse savo pajėgumo. Tuomet jis bus kuriam laikui išjungtas, o po patikros ir rekonstrukcijos veiks jau visu pajėgumu. Energijos srautas greitintuve 2011 metais sieks 3,5 TeV (teraelektronvoltų). Maksimali greitintuvo galia – 7 TeV.

Mokslininkai tikisi galbūt sugebėsią net mažesne galia veikiančiame greitintuve įvykdyti vieną svarbiausių užduočių – įrodyti Higso bozono egzistavimą arba taip vadinamą supersimetrijos teoriją.

Pirmadienį mokslininkai atskleidė, kad jie jau iki metų pabaigos tikisi sukaupti pakankamai duomenų, leisiančių įrodyti arba paneigti teiginius apie Higso bozoną. Jie taip pat tikisi gauti duomenų, susijusių su tamsiosios medžiagos prigimtimi, „naujos klasės nenumatytų subatominių keistenybių“ atradimu ar kitų dimensijų egzistavimu. Teigiama, kad jei Higso bozonas nebus aptiktas, fizikai turės iš naujo įvertinti „Standartinį modelį“ – subatominės struktūros teoriją, vadinamą vienu didžiausių fizikos pasiekimų.

„Labai tikimės, kad kitų metų pabaigoje galėsime ką nors pasakyti apie Higso bozoną“, – teigė CERN tyrimų centro Tarptautinių ryšių skyriaus vadovas Felicitas Paussas.

Kai kurie mokslininkai tvirtina, kad nesugebėjimas surasti „dieviškosios“ dalelės būtų daug labiau intriguojantis dalykas nei jos atradimas.

„Jei jos nepastebėsime, būsime labai sujaudinti, nes tai reiškia, kad yra kažkas visiškai naujo. Tačiau pareikšti, kad ieškojome ir nieko neradome... Greičiausiai paprašysime kitų žmonių stovėti čia, prieš jus, jei tokia diena ateis“, – žurnalistams kalbėjo tyrime dalyvaujantis Niklasas Hadlėjus (Nicholas Hadley) iš Merilendo universiteto.

Greitintuve priešingomis kryptimis leidžiami protonų srautai, keliaujantys tuneliu beveik šviesos greičiu. Tuomet jie su didžiule jėga susitinka ir susiduria. Net ir dabartinis greitintuvo galingumas yra daugiau kaip tris kartus didesnis, nei ankstesnis rekordas.

Pagrindinis mokslininkų tikslas – vykdyti dalelių susidūrimus 14 TeV galia ir atkurti sąlygas, egzistavusias praėjus kelioms akimirkoms po Didžiojo sprogimo, kaip manoma, davusio pradžią Visatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: