Žemės centre – nesvarumas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2011-03-13 19:20
Netraukia tada, kai jų masių centrai sutampa. Kaip dvi plytos gali sutapdinti savo centrus?
Foye 2011-03-13 21:49
O kaip Siaures ir Pietu asigaliai netraukia? Ju masiu centrai irgi ne Zemes centre Kodel TU kalbi akivaizdzias nesamones gindamas kita akivaizdzia nesamone?
rwc 2011-03-14 14:26
. Kalbame apie mažus, "beveik taškinius" objektus. O tuščiavidurės sferos viduje veikia dar kitas efektas (aišku, Žemė netuščiavidurė, bet tokį atvejį paimsiu dėl pilnumo). Kuo kūnas yra "piečiau", tuo daugiau sferos taškų yra "šiauriau". Sferos visame tūryje jįgos kompensuojasi, ne tik centre. Pagauni kampą? Ir iš šios išvados (ji nesunkiai įrodoma, gali pasiieškoti, jei netiki), galima įsivaizduoti, kad rutulys sudarytas iš daugybės sferų kaip matrioška. Kūnas esantis visų tų sferų viduje, traukiamas į visas puses vienodai, taigi sumoje netraukiamas.
Foye 2011-03-14 23:25
Pradzioj rasai, kad netraukia kai masiu centrai sutampa, o paskui rasai, kad traukia tik kompensuojasi Cia man reikia ismokt skaityt? Siaip nesuprantu kodel tu gini ta nesamone ir taip isradingai Net Zeme tau tapo mazas, beveik taskinis kunas. Matau kad tu juodai nesupranti kas tai yra masiu centras ir ka tai galetu reikst. Nu gerai. Dar kart su plytom gal suprasi kiek nusisneki. Imam dvi plytas. Tavo dziaugsmui jos turi asines simetrijas, tai bus dvi pusrutulines plytos, gali buti pussferes. Vienaip ar kitaip kiekvienos ju masiu centras nera kirtimo plokstumoje (kaip ir paprastu plytu). Taigi artinam kol jos susiglaudzia ir sudaro pilna rutuli arba sfera. Pagal vienus tavo pareiskimus, kadangi pussferiu(pusrutuliu) masiu centrai nesutampa tai jos traukia viena kita ir toliau, bet pagal kita pareiskima - jos netraukia viena kitos, nes sudaro pilna sfera(rutuli) kur masiu centras sutampa. Dabar supranti kiek tavo "teorija" yra nesamone?
Myslius 2011-03-15 00:06
ka rwc norejo pasakyt kad kai tos pusrutulines plytos susiliecia tai centre esanciu atomu jegos kompensuoja is jie tampa nesvarumo busenoje, bet kiti atomai traukia vienas kita ir islaiko sudaryta sfera. Tavo nusisnekejimai nesamone. g = (4/3)GPipr, istatyk vietoj r 0, koks g gausis?
rwc 2011-03-15 00:17
masės centrus. Pusrutulio masės centras nėra pjūvio plokštumoje.
Foye 2011-03-15 22:13
Centre esanciu atomu jegos kompensuojasi? As apie tai ir kalbu, kad plytos netraukia vienu is jo teiginiu atveju. Tavo pasakymas isvis kliedesys, nes pagal tave 2 pusrutuliuose esantys kiti atomai niekaip nesudaro simetrijos centro atzvilgiu. Zinai, vaikai iki 5 metu tokiu kvailu dalyku nesneka o del r=0... tai as ir sakau, kad rwc nezino kas tas yra masiu centras ir ka jis duoda, o dabar ir tu prisijungei prie neziniuku Kas tas yra masiu centras gali suformuluot? Gali pasakyt ka tai reiskia kai objektas turi masiu centra kas jame vyksta?
Foye 2011-03-15 22:29
Kalbame apie Zeme, o tu pradedi sakini "Jei" (vadinasi Zmeme nera pagal tave didelis kunas) jir po to sakai, kad kalbamae apie mazus kunus. Nesupranti ka pats parasei Toliau del gincyjimosi su savimi. Nu manau, kad as nesigincyju Bandau tik suzinot, kodel tu (dabar ir Myslius) taip nusisneki? Juk as pasakiau, kad pusrutulio kaip ir pussferes mases centras nera pjuvio plokstumoje kaip tik tam atvejui, kai teigi, jog del mases centru sutapimo susijunge pusrutuliai i rutuli sudarytu viduje nesvaruma. Nesupranti ka pats parasei? O del dvieju "iskiliu" plytu. Supratau. Tu absoliuciai nieko nezinai kas tas yra masiu centras. Todel tau tas pats klausimas kaip ir Mysliui ir prie to - Kokie ar kiek ("iskilus", "idube", 2, 3 ar 100) kunai gali tureti masiu centra? Jei po to nedasils kas ir kaip... nu tada atsiprasau, kad sudrumsciau ramybe
Myslius 2011-03-16 00:55
http://en.wikipedia.org/wiki/Weightless ... f_a_planet Pats straipsnis toks paprastas ir diskutuojama problema tokia primityvi jog nera del ko gincytis. O bandymas irodyti priesingai mano manymu yra kvailumo virsune. Galit diskutuot i sveikata bet man pagailo laiko.
sz520qm 2011-03-16 02:29
Foye, atrodo, kad nesupranti, kad sudėjus du kūnus, juos galima imti kaip vieną kūną ir surasti jo masės centrą. Arba n kūnų ir surasti jų vieną bendrą masės centrą. Ir jie nebūtinai turi glaustis. rwc Žemės nelaiko kaip taškinio kūno. Taškiniu kūnu jis laiko žmogų, arba bet ką kitą panašaus dydžio (pakankamai mažą, lyginant su Žeme, kad būtų galima laikyti tiesiog tašku). "Pradzioj rasai, kad netraukia kai masiu centrai sutampa, o paskui rasai, kad traukia tik kompensuojasi Smile Cia man reikia ismokt skaityt?" Netraukia ir kompensuoja, šiuo atveju, yra tas pats. Pavyzdys su vektoriais: turi du vienodo dydžio vektorius, rodančius į priešingas puses. Kadangi jie rodo į priešingas puses (abu yra vienoje tiesėje) ir turi tokius pat dydžius, susumavus jų dydžius gausi nulį (pvz. +5+(-5)=0), t. y. jų dydžiai kompensuojasi vienas kitu. O kadangi tais ekvivalenčiais vektoriais gali išreikšti jėgas, jos irgi kompensuojasi arba susideda ir sumoje turim nulį.
Foye 2011-03-16 22:34
Ne, to nesupranta butent mano oponentai ir as norejau isgirst is ju ka jie zino apie masiu centra. O butent - kuo pasireiskia masiu centras. Myslius siaip jau dave labai idomia nuoroda. Tiesa sakant, perskaicius pirma karta, buvau pritrenktas kol supratau, kad cia totalus feikas (nu nebutu wiki). Jei masiu centre jegos kompensuojasi tai kaip ir kuo pasireiskia tas masiu centras? Kodel dar masiu centras vadinamas svorio centru jei ten nesvarumas? Kam tada reikalingas masiu centras jei jame nesvarumas? Sitai as noriu isgirst is visu tegianciu, kad gravitacija kuno viduje, masiu centre kompensuojasi ir ten nesvarumas. P.S. Beje, del "nebutinai turi glaustis." Tai kaip ten su pusrutuliais? Juos artinam koncentriskai, ju kiekvieno masiu centrai yra toje asyje. Taip iseina, kad jie dar nesusiglaude jau turetu viduje tureti nesvaruma
Foye 2011-03-16 23:02
Man patiko ta nuoroda Rimtai. Pasirodo Niutonas (tas pats kuris Izaokas), kuris irode ir del to isgarsejo, jog gravitacija veikia netiesiskai ir atvirksciai proprcingai atstumui, irodineja teorema, kad gravitacija veikia ne tik tiesiskai, bet dar ir tiesiogiai proporcingai atstumui. Kitaip sakant Niutonas tiesiogiai paneigia Niutono visuotines traukos desni: "This theorem has particular application to astronomy. Isaac Newton proved the shell theorem saying that: ... Inside a solid sphere of constant density the gravitational force varies linearly with distance from the centre, becoming zero at the centre of mass." Pagal sita teigini iseitu, kad isgrezus sachta link Zemes centro, joje tiesiskai turetu mazeti svoris, o kylant aukstyn netiesiskai dideti jau pagal Niutono visuotines traukos desni! Pasirodo planetos pavirsius del kazkokiu nepaaiskinamu priezasciu tampa skiriamaja riba kur galioja Niutono visuotines traukos desnis ir ne! Dar gudriau yra su dujiniais gigantais. Jie yra labiau "sferiskesni" nei kietos planetos, be to skiriamoji planetos riba labiau neaiski, bet vistiek pasirodo ju viduje turi but nesvarumas (tik musu mokslininkai iki siol mano jog ten vadinamasis "metalinis vandenilis" del milziniskos gravitacijos sukelto slegio, visokie kieti branduoliai didesni ar mazesni ir pn.. O cia pasirodo NIUTONAS IRODE, kad NIUTONAS NETEISUS! WOW! O cia yra isvis fantastika: "Newton's shell theorem which states that the net GRAVITATIONAL FORCE due to a spherically symmetric shell, e.g., a hollow ball, IS ZERO ANYWHERE INSIDE THE HOLLOW SPACE." Pasirodo sachtininkai dirba nesvarume! Niutono irodyta, negali netiketi O visgi - kuo pasireiskia masiu centras? Siaip uzbegdamas galimam atsakymui (po tiek "argumentu" ir ypac po sios nuorodos tai net ne galimas, o toks ir butu, todel iskart ir pasakau, kad tai bus nesamone jei bandysi taip atsakyt) sakau, kad jei masiu centre jegos kompensuojasi, tai masiu centro ne tik kad negalima aptikti, bet tai reiskia, kad tas kunas jo neturi isvis. Todel apie kompensacijas net neminekit O visumoj, tai sakiau, jei nedasils ir po praeito mano klausimo, tai atsiprasau uz sutrukdyma Bet siaip fantastiska nuoroda! vien del jos vertejo cia pasigincyti. As iki siol soke!
rwc 2011-03-16 23:06
Tikriausiai vienintelis čia namų darbus į kasiaką iškeiti. Baik su savim ginčytis.
Foye 2011-03-17 23:11
Aha, gaunasi, kad cia vienintelis kas kazka supranta esu as, o jus visi perpasakojat kazkokiu idijotu nesamones net nesiaiskindami ka jie ten prisvaigo Kaip su ta "Niutono "Shell" teorema" Jei ten tikrai Niutonas sugalvojo ta teorema, tai matyt epilepsijos priepuolyje kazkokiam, nes pasirodo, jog tas Niutonas nezino kaip teisingai (kokiems kunams) formuluojamas Niutono visuotines traukos desnis. Niutonas pamirso savo paties atradima? Hiuigensas butu labai apsidziauges del tos "Shell teoremos" ir dabar vadintume visuotini traukos desni Hiuigenso desniu, o ne kvailio Niutono.
rwc 2011-03-18 09:14
Ką aš ir norėjau pasakyti - eik mokytis nesvaigęs. Arba jei ko nors nesupranti, bet nori sužinoti - klausk. Niutonas nebuvo iš tų tobulųjų su savo charakteriu, ir kaži, ar net pagal tuometinius standartus jį galima laikyti "grynu fiziku". Tačiau Niutono mechanika pati sau neprieštarauja. Nepradėsiu gi dabar integruoti, kad įrodyčiau tiesas, kurios buvo žinomos dar 18 a.. Atidžiau įsiskaityk terminus - kuo skiriasi sfera nuo rutulio, kas yra masės centras ir taip toliau - kaip to nežinodamas dar ieškai kabliukų seniai patvirtintose ir kasdien taikomose veikiančiose teorijose?
Foye 2011-03-19 01:13
Cia tikrai panasu i XVIIIa. ar XIXa. ir net XXa. pradzios pasaka apie Zemeje esancias olas, gilumoje esancias tustumas (pvz.: Z.Verno fantastika), bet kad XXIa. sita nesamone vel isplauktu ir dar kaip Niutono teorema, tai cia virs visko! Kazkoks nevykes matematika apspanges veikejas norejo parodyt savo sugebejimus, bet pabijojo prisistatyti tai ir iskiso kaip Niutono teorema... Nu bet paskutinis sakinys tik mano speliones Atsiprasau uz olimpines ramybes sutrukdyma
rwc 2011-03-19 10:51
! Ir dar - kaip smagu pripainioti nesusijusių reiškinių... Žemės centre yra nesvarumas, bet taip pat yra didžiulis išorinių jėgų slėgis. Tai dvi skirtingos jėgos. Jei centre patalpinsi tvirtą stiklainį su rutuliuku viduj, rutuliukas bus nesvarus ir vakuume/ore plaukios laisvai. Tačiau padėk tik rutuliuką - ir jį iš visų pusių sugniuždys 6000 km storio metalų ir uolienų masė. Disclaimer: šiaip reiktų nemaitinti trolių, bet gal bent vienas atsikvošės nesulaukęs adolfėlio likimo.
_alvydas_ 2011-03-19 11:05
Gal šitas grafikas http://en.wikipedia.org/wiki/File:EarthGravityPREM.jpg iš http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth pagelbės.
Ramūnas 2011-03-19 11:30
Jeigu branduolyje nėra gravitacijos ar neturėtu būt akmenų krūva o ne iki 6000 C įkaitęs geležies gabalas.
rwc 2011-03-19 12:06
: slėgis padaro savo, todėl geležis ir nikelis išstumia lengvesnius. Net jei centre gravitacija nykstamai maža, visgi tankiai skiriasi; kol branduolys dar buvo skystas, jame vyko konvekcijos - ir išburbuliavę į aukštesnės gravitacijos sritį lengvesni atomai nebebuvo priimti atgal.