Mažytis lazeris aptinka odos vėžio simptomus  (0)

Mokslininkų įsitikinimu, odos vėžio ženklus aptinkantis mažytis lazeris gali išgelbėti tūkstančius gyvybių, praneša „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis prietaisas skleidžia dvigubą lazerio spindulį. Spindulys iš pradžių nukreipiamas į įtartiną apgamą, o po to iš jo surinktų duomenų atliekama skirtingų odos pigmentų vietų analizė. Tuomet mokslininkai nustato, kiek pigmentuose yra eumelanino – didelių jo kiekių aptinkama potencialiai vėžiniuose audiniuose.

Tokia metodika taikoma pirmasyk. Bandymų metu tyrėjų grupė visuose mėginiuose, kurių buvo vienuolika, nustatė melanomą – pavojingiausią odos vėžio formą. Odos vėžys yra penkta pagal dažnumą vėžio forma vyrų populiacijoje ir šešta – moterų.

Net ir 50 proc. sėkmės atvejų, prietaiso dėka gydytojai kasmet galėtų išvengti šimtų tūkstančių klaidingų ligos diagnozių visame pasaulyje, teigia Tomasas Metjusas (Thomas Matthews) iš Djuko universiteto (JAV).

„Science Translational Medicine“ publikuotoje tyrimo ataskaitoje mokslininkai skelbia, jog žada tęsti lazerio galimybių studijas ir toliau analizuoti tūkstančius archyvuose esančių odos mėginių.

Šiuo metu vėžio odos diagnostikoje gydytojai apgamų analizei naudoja tiesiog gerą apšvietimą ir padidinamąjį stiklą arba atlieka mikroskopinius audinio biopsijos stebėjimus. Anot Djuko Molekulinio ir biomolekulinio stebėjimo centre besidarbuojančio daktaro Voreno Voreno (Warren Warren), pirmasis iš pastarųjų diagnostikos metodų taikomas nuo XVII a., o jo patikimumas – tik 85 proc.

Ne ką geresniais patikimumo rezultatais pasižymi ir biopsijos metodas (86 proc.). Kai atvejis neaiškus, paprastai vadovaujamasi logika „kelia įtarimų – mesti į šiukšlyną“ ir imamasi chirurginės intervencijos – įtartinas audinys pašalinamas. Mokslininkai tikisi, kad naujasis lazerinės diagnostikos metodas abejotinais atvejais leis išvengti chirurginių intervencijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)