Žmogaus smegenys pasiruošusios trečiajai rankai  (11)

Švedijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad žmogaus smegenis lengva „įtikinti", neva kūnas turi tris rankas. Taip buvo patvirtinta prielaida, jog mūsų pačių kūno suvokimas nėra įgimtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas, kaip žmogus suvokia savo kūną, yra vienas svarbiausių psichologijoje ir neurobiologijoje. Iki šiol buvo priimta manyti, kad žmogaus kūno sandaros suvokimą riboja į mūsų sąmonę nuo gimimo „įdiegta" schema, pagal kurią žmogus gali turėti tik vieną galvą, dvi rankas ir dvi kojas. Tačiau Švedijos Karolinska  instituto (Karolinska Institute) mokslininkai pademonstravo, kaip galima  apgauti smegenis priverčiant jas manyti, kad žmogus turi tris rankas.

Šio tyrimo rezultatai paskelbti internetiniame mokslo žurnale „PLoS ONE".

Arvido Guterstamo vadovaujama tyrėjų grupė atliko eksperimentus su 154 sveikais savanoriais, manipuliacijomis su tikrovišku rankos protezu priversdami juos manyti, neva jie turi tris rankas. Mokslininkai prašydavo savanorių padėti ant stalo abi rankas, o prie dešiniosios padėdavo dešinės rankos protezą, pridengdami jį skraiste taip, kad akių regėjimo plote liktų tik trijų rankų plaštakos. Po to tyrėjai mažais šepetėliais sinchroniškai braukydavo per tą pačią dešiniosios rankos ir jos protezo vietą, stengdamiesi, kad švelnūs prisilietimai būtų kaip įmanoma vienodesni.

Pasak mokslininkų, tokių manipuliacijų metu smegenys yra priverstos priimti sprendimą – kuri iš šių dviejų rankų priklauso kūnui. Jie teigia buvę labai nustebinti eksperimento rezultatų, kurie liudija, jog smegenys šią problemą išsprendė gana originaliai: jos pripažino, kad kūnui priklauso visos trys rankos.

Siekdami gauti įtikinamus rezultatus, tyrėjai matavo prakaito išskyrimą rankų delnuose paeiliui „grasindami" įsmeigti peilį tai į kairiąją, tai į dešiniąją ranką ir dešinės rankos protezą. Prakaito išskyrimas signalizavo apie organizmo psichologinę reakciją į šiuos veiksmus. Paaiškėjo, kad psichologinė reakcija buvo lygiai tokia pati nepriklausomai nuo to, kurioms rankoms – tikroms ar dirbtinei – buvo grasinama peiliu. Tačiau taip buvo reaguojama tik tada, kai tiriamiesji buvo veikiami trijų rankų iliuzijos. Jei uždengtas dešiniosios rankos protezas būdavo pakeičiamas kairės rankos protezu ar dirbtine pėda, smegenų nepavykdavo įtikinti, kad žmogus turi tris rankas.

Pasak Švedijos mokslininkų, šio eksperimento rezultatai gali padėti kurti rankų protezus žmonėms, kuriems po insulto buvo paralyžiuota pusė kūno. Teoriškai toks protezas žmogui gali pakeisti nevaldomą ranką, kurią smegenys ir toliau suvokia kaip kūno dalį. Be to, ateityje net būtų galima sukurti funkcionuojančias dirbtines papildomas rankas tų profesijų atstovams, kuriems trečioji ranka labai praverstų, pavyzdžiui, ugniagesiams ar gelbėtojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)