Parduodama J. Gagarino erdvėlaivio pirmtakė  (5)

Niujorko „Sotheby‘s“ aukcione ketinama parduoti kosminę kapsulę, kuri yra Jurijaus Gagarino kosminio laivo pirmtakė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kapsulė bus parduota balandžio 12-ąją – dieną, kada sukaks 50 metų jubiliejus po pirmojo žmogaus – Sovietų Sąjungos kosmonauto Jurijaus Gagarino – pabuvojimo kosmose, į kurį jis skrido kosminiu laivu „Vostok 3KA–3“, praneša AFP naujienų agentūra. Pradinė kapsulės „Vostok 3KA–2“ kaina vertinama nuo 2 iki 10 mln. dolerių (nuo daugiau nei 5 iki 25 mln. litų). Ja į kosmosą 1961 m. kovo 25-ąją buvo paleistas žmogaus dydžio manekenas ir šuo Zviozdačka (liet. k. – „Žvaigždutė“). Tai buvo paskutinis bandymas prieš legendinį J. Gagarino skrydį. „Pasaulyje daugiau nėra tokių analogų, – sakė aukciono vicepirmininkas Davidas Reddena. – Maža to, ši kapsulė buvo svarbus žingsnis istorijoje, įžiebęs žalią šviesą žmonijos kelyje į kosmosą. Tai – ypatingas, istoriją liudijantis objektas.“ „Vostok 3KA-2“ kabinos skersmuo – 2,5 metro. Ji pagaminta iš aliuminio lydinio. Kapsulėje buvo sumontuota 818 kg įrangos – iki 1986 m. ji buvo laikoma slapta. Deja, parduodamame laive vidaus įrangos beveik nebeliko.

Sovietų Sąjungos kosminė programa „Vostok“ gyvavo nuo 1960 iki 1963 m. Jos metu buvo atlikta nemažai kosminių skrydžių. 1960 metais įvyko žymusis šunų Belkos (išvertus iš rusų k. – „Voveraitė“) ir Strelkos („Strėlytė“) skrydis, o 1963 į kosmosą pakilo pirmoji moteris Valentina Tereškova.

Iki aukciono lankytojai gali apžiūrėti stebėtinai nedidelę, riedulį primenančią kapsulę „Sotheby‘s“ pastato Manhetene (Niujorkas, JAV) koridoriuje. D. Reddenas tikisi, kad turtingi kolekcionieriai norės ją įsigyti, o tada herojinę kosmoso istorijos erą menančią kapsulę nuomoti muziejams. „Parsinešimui į namus šis suvenyras – kiek per didelis“, – juokavo aukciono atstovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: