Marius Kavaliauskas. Lietuvos vilkų likimas MŪSŲ RANKOSE

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

neblogenso 2011-03-06 23:30
Visa tai kvaila. Mokslininkai nusprendzia kiek gyvunu turi buti sumedziojama? Tai gal pradekim reguliuot ir zmoniu populiacija? Vilko kailis juodojoj rinkoj kainuoja apie 1000 lt., o uz tai gresia tik ispejimas, arba bauda iki 400. Dedes medziotojai suinteresuoti vilku naikinimu, antai daugiau lieka i ka pashaudyti. Vilko kaip sanitaro vaidmuo neatsietinas nuo ekologijos. Kas kitas jei ne gamta turetu reguliuot gyvunu skaichiu. Juk vilkai ishmedzioja ishsigimusius, silpnus, serganchius ir senus zveris. Toks reguliavimas yra nusistovejes per milijonus metu, ir visi mishko gyventojai yra prie to prisitaike. Be to, vilkai geba reguliuoti savo pachiu skaichiu. Gaujose individu nedideja iki n skaichiaus, paprastai sudaro 8 - 15 vilku. Kiekvienas vilkas gaujoj turi savo vaidmeni: alfa patinas - gaujos galva, beta patinas - gaujos raumenys, omega narys - atlieka ,,skechio" vaidmeni. Vilkai ir ju gaujos konkuruoja tarpusay del ploto ir ishtekliu. Manau, butu galima sekti Lenkijos keliu ir tikrai rast koki nors kompromisa. Didziojoj Europos dalyje vilku medziokle uzdrausta. Dabar aplinkos ministrerija eina lengviausiu keliu naikindama vilkus. Kas sukuria eile problemu. Yra rajonu kur praktishkai nera vilku. Del ko tas skaichius visai Lietuvai yra visai nepraktishkas. Vilkai medzioja buriais. Tad like vieni nesugeba nieko stambesnio susimedziot ir ieshko lengvesnes aukos pas ukininkus. Taip pat rujos metu nerade su kuo poruotis kryzminasi su shunim ir atsiranda negrynaveisliu hibridu. Ish 20 vilku Lietuvoje 8 turi shuns kraujo.
kionig 2011-03-06 23:34
įvertinti visi už ir prieš ? Nors jau ne pirmas ir paskutinis straipsnis apie vilkus rodosi čia, bet būtų įdomu išgirsti kažką naujo ir racionalaus.
Julius 2011-03-07 09:41
Kur tik žmogus pradeda kištis į gamtą, ten ištisai matome nelaimes, sugriautas ekosistemas ir sužalotą gamtą. Būtų mano valia, uždrausčiau visokias "mėgėjiškas" medžiokles. Medžioti teturėtų tik profesionalai, ir tik esant būtinam reikalui - miškininkai, eiguliai ir pan. O raudonsnukių šaikoms su džipais ir optiniais taikikliais apskritai uždrausčiau miškuose rodytis.
Otto 2011-03-07 10:10
Apmaudu, kai žmonės nesupranta patys, ką rašinėja. Įdomu, ar straipsnio autorius bent yra matęs gyvą vilką iš arti, laisvėje? O jei apsuptu jį pulkas vilkų, ar netektu keistis kelnių? Pamirškit visus mitus, apie vilkus ir šunis, geriau prisiminkit prieškario Lietuvos vilkų elgseną. Niekas nepasikeitė, o tik padidėjęs vilkų skaičius vėl skatina juos naglai elgtis. Beje, pagal ES reikalavimus, . O čia tikrai buvo ne šuo, ar hibridas, o gaujos vadas; http://www.medziokle.info/index.php/vai ... -nuov-vilk
geruks 2011-03-07 21:00
40!!!Per daug.Netgi labai.Vietoj Kazlausko aš visai uždrausčiau juos medžiot.Nors aš biški ūkininkauju,neprieštarauju.O tiems kurie norės atsikirsti,atseit galvijus pjauna,pasakysiu-o jūs mašina paliekat nerakinta didmiestį?Tai va,reikia savo turtu rūpintis.Ir nereikia vyrkauti dėl pamestos piniginės.PATS TAMSTA KALTAS.O ne vilkai.Dabar verkia"lapių,mangutų ir valkataujančių šunų priviso".Palikit gamtai,jinai tuom pasirūpins. P.S.Viso straipsnio neskaičiau.Užteko pirmų sakinių.Šiuo klausymu,mano nuostata akivaizdi.Ir jokių kompromisų.Taškas.
neblogenso 2011-03-07 21:39
@kionig Ta vieno vaiko politika Kinijoje zadama nutraukti ir netgi atvirkschiai - kai kuriuose regiuonuose, skatinti. Gal ji ir buvo reikalinga kazkuriuo laiku, bet kai gyvenimo lygis paaugo, gimstamumas sumazejo, bent jau miestuose. Ishvis ta sistema turi daug ishimchiu. Ir gana ziauru, kai neturtingi zmones turi savo antra vaika registruoti kazkam kitam. Dar viena beda - abortai. 2005 metais buvo 32 mln. vyru pervirshijimas iki 20 m. Sako 2020 bus 50 mln. vyru, kurie negales surast antros puses. Tad kils daug soc. neramumu. O del vilku. Valstybe nenurodo jokiu alternatyvu, kaip tik apmoket nuostolius. O juk galima taikyti metodus, kuriuos sekmingai naudoja kitos ES shalys. Pvz: ES finansuojami treniruoti aviganiai saugantys banda, modifikuotas ,,elektrinis piemuo", veleveles ant ,,e. piemens" ir t.t. Valdininkai tiesiog neishko sprendimu.
Otto 2011-03-07 21:53
Va būtent, pasiutę lapės ir mangutai atbaidys nuo miškų uogautojus, grybautojus ir kitokius "autojus", tada miškuose bus ramu ir vilkai turės galimybę gyventi plačiai paplitę, o ne susibūrę į kelis židinėlius, dar neapstotus "autojų". Taškas? Ne. Palikit miškus ramybėje, tik tada ten gyvens vilkai.
Vytax 2011-03-07 22:19
Ir tai pasakė eilinis „miesčionis“ visiškai neturintis jokio supratimo apie kaimą.
Labanoro Vilkas 2011-03-08 00:16
Neblogenso teisingai mąsto, nekibkit prie jo. Jei reikia išsireikšti "ne miesčioniškai", o moksliškai, tai pasiskaitykit apie neletalų vilkų žalos reguliavimo būdus. Tūkstančiai mokslinių publikacijų ta tema yra. Galiu atsiųsti specialių leidinių ir anglų, ir lenkų kalbomis. Lenkijos pavyzdys iš tiesų yra kaip rakštis visiems, kas neįsivaizduoja tokio dalyko, kad galima atsisakyti žmogaus-reguliuotojo vaidmens. Žmogus, be abejo, turi savo vaidmenį ekosistemoje, bet vilkų skaičiaus reguliavimas į jį neįeina. Vilkai medžiojami, nes tai paprasčiausias būdas apginti savo turtinius interesus, t.y. naminius gyvulius, kurie jam yra pragyvenimas ir pelnas. Bet yra ir alternatyvūs būdai saugoti savo turtą ir jie Lietuvoje gali būti įgyvendinami daug lengviau, nei daugelyje kitų šalių, kur vyrauja "laukinė" arba kalnų gyvulininkystė. Lietuvoje gyvulius ūkininkai augina nuosavoje arba išnuomuotoje žemėje, praktiškai visada tose pačiose ganyklose, kurias tikrai nesunku aptverti elektriniu piemeniu, vėliavėlėmis, vidury ganyklos turėti metalinį vilkams nepasiekiamą aptvarą, į kurį gyvuliai būtų suvaromi nakčiai, na ir aviganiai šunys, kurie yra egzotika tik pas mus, o visose kitose šalyse, net Estijoje, jie yra plačiai taikomi, kaip naminių gyvulių apsaugos priemonė. Čia yra tas "sunkesnis kelias". Sunkesnis tik iš pradžių, o bendrai paėmus vilkų medžioklė yra pats sunkiausias būdas saugoti gyvulius. Jau kiek amžių vilkai medžiojami, o vilkų žala niekur neišnyko. Dabar laikai pasikeitė, vilkų naikintojai nespėjo įgyvendinti savo planų (Rusijoje buvo numatyta vilkus išnaikinti kaip rūšį iki 1980 m., Lietuva stengėsi neatsilikti), todėl vilkų medžioklė kaip po tokia nebeteko savo vaidmens. Mes turime išlaikyti stabilią vilkų populiaciją ir tai mus privers imtis neletalių naminių gyvulių apsaugos priemonių. ES lėšos turi būti naudojamos prevencijai, o ne kompensacijoms. Kompensacijos turi sudaryti mažąją dalį tų lėšų. Neturi apsimokėti avimis šerti vilkus, nes ūkininkas visai nesistengs saugoti savo bandos.
Otto 2011-03-08 10:00
. O turėtum puikiai suprasti, kodėl taip yra. Juk miesto vietose, kur daug policijos, vagių ir plėšikų irgi beveik nebūna, o gausu nuošalesnėse gatvėse.
komentaras 2011-03-08 11:08
didesnė bėda, kad yra žmonių kurie paniškai bijo pelių, varlių, gyvačių, vilkų, erkių, uodų ir labai nori, kad visi tie baisūs ir nesuprantami padarai būtų išnaikinti.. p.s. beja Biržų giria yra draustinis
komentaras 2011-03-08 11:12
Kaip manote kokiam skaičiui esant Lietuvoje "stabilizuotusi" vilkų populiacijos augimas? Manoma, kad Beskidų kalnuose nelegaliai sumedžiojama iki 30 proc. populiacijos. Ar tai gera išeitis?
Otto 2011-03-08 12:39
Tu teisus, yra tokių, neišskiriu ir tavęs, nes tu nematęs, kaip vilkai doroja tavo šunis, gyvulius, slankioja naktimis aplink tavo sodybą. Kai jų tankis regione normalus, to nebūna, gali pamatyti tik pėdsakus. Apie populiacijos dydį derėtu kalbėti ne Lietuvos mastu, o regionais, kur daug- leisti medžioti, kur mažai- drausti. Abstraktūs draudimai nepadės, nes be kulkų dar yra ir nuodai.
Tir4elis 2011-03-08 13:01
O kodėl tankis nevienodas? Gal kažkur yra persistengiama ir vilkas kaip ir kiekvienas normalus padaras lenda ten kur daugiau saugumo jausmo? Gal net ir ten kur ūkininkams labiau patogu imt kompensacijas užuot kažką darius? Kaip ten bebūtu matosi, kad situacija priėjo aklavietę, o vietoj veiksmų matos visuotinis draugiškas "trepsėjimas vietoje" vietoj konkrečių veiksmų. Jei nesugebam patys nuspręst, gal visgi tikrai reiktu dirstelt ką ten kaimynai gero tuo klausimu nuveikė?
Otto 2011-03-08 13:34
Būtent. Atvarykit visas Vilnius grybauti ir uogauti ten, kur daug vilkų ir niekas nebesiskųs, kad jų perdaug, nes visi dings.
komentaras 2011-03-08 13:59
Nuostabu. Lyg protingas žmogus esate, o pasakomis tikite... Tokio normalaus tankio, kad vilkai nepjautų naminių gyvulių Lietuvoje dar nėra buvę. Tikiuosi, kad ir nebus.
Vytax 2011-03-08 15:07
1. Kompensacijų už vilkų padarytą žalą . 2. ES paramą gauti už tas apsaugos priemones absurdas. Nes tam reikia rašyti verslo planus. Griežtos pirkimo sąlygos ir t.t. 3. Elektrinis piemuo nuo laukinių gyvūnų nesaugo. Ir ypač naktį. 4. Visokias vėlevėles geriau prisiklijuokit sau prie užpakalio. Nes iš jų nauda kaip iš ožio pieno. 5. Šunų aviganių nauda Lietuvos sąlygomis nėra ištirta. Pas mus kitaip nei kitose šalyse, laukuose ganomos daugiausia karvės, o ne avys. Taip pat Lietuvoje nėra dresuotojų būtent tam rengiančių šunis. 6. Uždari aptvarai netinka. Nes gyvuliai„ ypač per vasaros karščius„ ganosi beveik per visą naktį. 7. Vilkas yra baikštus gyvūnas. Be reikalo jis iš miško kojos nekelia. Bet jeigu jį iš miško gena badas, tai jų populiaciją reikia mažinti. 8. Yra nustatyta, kad tarp vilkų yra bemaž trečdalis vilko/šuns hibridų. O hibridas tai ne vilkas - juos būtina naikinti. 9. Ūkininkai saugo savo gyvulius. Todėl juos gano prie gyvenviečių, riša netoli sarginius šunis. Bet pilna atvejų kai tuos šunis tiesiog papjauna, o gyvulius sudrasko net ir dienos metu pririštus keli km. nuo artimiausio miško. Todėl peršasi nuomonė, arba ten buvo nebe vilkai arba tie vilkai buvo jau itin išbadėję. 10. Gamtinė savireguliacija yra įmanoma nebent kelių tūkst. ha. giriose, bet ne 30-100ha. miškeliuose. 11. Nereikia versti lokalių problemų Lietuvos masto problemomis. O tai gaunasi taip, kad vilkams darant žalą šiaurės Lietuvoje, tiesiog padidinamas limitas visoje Lietuvoje, o to pasekoje nušaunama daugiau vilkų rytų Lietuvoje kur problemų nėra. Čia idiotizmas, kitaip nepavadinsi.
Otto 2011-03-08 15:16
Pats tu vadovaujiesi pasakomis, o gyvo vilko nesi sutikęs. Kalbu apie tuos atvejus, kai vilkai siaučia po kaimus, terorizuoja žmones, pjauna pririštus kiemsargius.. kažkodėl to net nenori girdėti? http://www.medziokle.info/index.php/vai ... -nuov-vilk
neblogenso 2011-03-08 17:10
Del vilku shaudymo isheitys yra dvi: arba ishnaikint ish Lietuvos visishkai, arba visai neshaudyt. Chia tas pat kas uzdaryt bandita i kalejima ir tiketis, kad niekas daugiau taip nedarys. Nushauto vilko vieta uzims kitas. Neapsaugotos bandos atveju, nushauto vilko vieta uzima kitas, per greichiau nei metus. Va mokslinis straipsnis, parodantis, kiek efektyvi apsauga nuo vilku juos shaudant - http://people.ucalgary.ca/~mmusiani/lab ... 202005.pdf Del aviganiu. Aviganiai tinka bet kokiem gyvuliam aupsaugoti. Aviganiai apie 8 tukst. metu selektyvishkai atrenkami tam darbui. Tad shie shunys turi ishvystytus bandos apsaugos instinktus. Tad kazkokie certifikuoti ES kinologai kazin ar reikalingi. Juk shie shunys saugo bandas Azijoj kazin kiek laiko, ir atspekit kieno jie yra treniruoti? Taip, greichiausiai beraschio kaimiechio. http://www.sheepusa.org/user_files/file_713.pdf Del veleveliu ir e. piemens. Veleveles jau seniai taiko tiek rytuose, tiek vakaruose. Vienos jos apsaugo apie pora menesiu. Tad rekomenduojama kombinuoti su e. piemeniu, kuris pavienis saugo panashiai. Gaves sroves per nosi pilkis ishmoks vengti veleveles. Galima sudet keliu juostu vielas kas 20 - 30 cm. Pro tokias vilkas vargiai bepralys. Shvedijoje tokios tvoros apsaugo net nuo meshku! http://www.defenders.org/resources/publ ... rriers.pdf @Vytax Ka turi omeny, vasara gyvuliams uzdari aptvarai netinka? Gyvuliai nakti miega. Be to randiesi ne kalnuose, ir kazin ar kaimynas apsidziaugs ryte rades banda savo pievoj. Juolab ar pats leistum savo gyvuliams nuklyst kazin kur. Del draskomu shunu. Galima isigyt dideli shuni. Yrai specialiu spygliuotu ankakliu. ES parama gauti del apsaugos nuo vilku imanoma ir tikrai imanoma oficiliems ukininkams besiverchiantiems gyvulininkyste. Gal ir nera paprasta. Bet tai vel yra kalte valdininku. ES gerai finansuoja Lt zemes uki, tad kas jiems trugdo ishsideret shiek tiek leshu del apsaugos nuo vilku? Reikia tiesiog pasidomet kas yra panashaus padaryta kitur, o ne laukt, kol kazkas ateis ir padarys viska uz ukininkus. Juolab, kad yra ishleista tonos straipsniu apie efektyvia neletale apsauga. Valdininkai tingi pirshta pajudint, o ministras tikisi, kad sumazinus viska iki 40 vilku, minia aprims ir jis gales palikt sita problema toliau gulet stalchiuj. Tiems, kas bijo, kad uzdraudus vilku medziokle visur shmirines vilkai. Lenkijoje po 10 metu griezto apribojimo shaudyt vilkus, ju priaugo 10%.
Otto 2011-03-08 18:49
Kai nebeįpirksi maisto, būsi lygiavertis varžovas vilkams, nes jų "pietūs" įeis į tavo šnicelio savikainą.