Meditacija didina galvos smegenų pilkosios medžiagos tankį?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Mauras 2011-03-10 18:14
Rwc nepyk bet, primeni paaugli kuris postringauja apie seksa jo ne karto nepatyres.Jei net maisai meditacijos praktikas su visokiais relaksais ir viduramziu ritualais,apie ka cia toliau diskutuoti? Asmeniskai ash praktikuoju Patandžalio aštuoniapakopė joga.Manau moki nauotis google jai tave tikrai domina si tema tai paskaitinesi.
rwc 2011-03-10 18:44
praktikuoji, aš taip pat neįrodinėju, kad po krepšinio "televizinio seanso" kažkaip kažkas pagerėja, nes neturiu tai pagrindžiančių tyrimų ir jų nereikalauju. Tačiau jei kas nors pradėtų rimtu veidu įrodinėti, kad geros eurolygos rungtynės atitinka išgerti litrą pieno - sakyčiau, apibrėžk, kas yra "geros", kaip nustatei, kad "atitinka" ir kaip nustatei, kad būtent jos. Straipsnis iš medicinos srities - tai ir kalbėkim apie medicininius tyrimus, o ne "viena boba sakė" ar "tu nebandei". Man šokti nuo stogo, kad žinočiau, ar taip įmanoma užsimušti? P.S. rašai "mokslas negali pilnai įrodyti meditacijos veiksmingumo". Tai kokios išvados? - Arba praktikuojantys bijo mokslo, nes tasai gali paneigti. - Arba jokio poveikio nėra. - Arba tavo teiginys neteisingas (arba klaidinantis, nes neįrodoma tik tai, kam neįmanoma sukurti eksperimento).
Mauras 2011-03-10 19:05
As remiuosi savo praktika, cia tau ne kondensatorius ,kad gali ismatuoti jo talpa fizikiniais vienetais.Vienas dalykas diskutuoti apie fizikos teorijas o kitas apie jutiminius dalykus patiriamus per praktika.Dar pasakyk kad pilotuoti naikintuva ir apie tai diskutuoti tas pats.Pats pradedi cia man klijuoti kazkokio ten musulmono etike,man ir atrodo jouokingas tavo technofiliskas poziuris i visa kas tave supa.Be to mokslas ne sventa karve,jis ir klysta ir po kurio laiko savo klaidas pripazysta,su zmonem siuo atveju sunkiau gaunasi.
rwc 2011-03-10 20:21
Jeigu kalbam apie mediciną, tai ir kalbėkim apie mediciną. Jei apie filosofiją - tai užvesk naują temą "Meditacijos praktikos" ar panašiai. Nes čia jau gaunasi panašiai kaip apie Turino drobulę. Jei kalbama apie mokslinius tyrimus, tai prasideda oftopikas nuo "Dievo nėra" iki "Dievas yra". Nesiginčiju apie kurios nors meditacijos rūšies poveikį, ir siūlytų pamedituoti. Štai link ko veda tokie straipsniai.
kionig 2011-03-10 20:37
Kažin, , iš ko gi tu vis sprendi, kad kitiems praktikuojantiems bet kokia meditacijos rušį, na tarkim tą pačią, kad jam poveikis bus lygiai toks pats ? Kaip apibrėžei poveikį ? Tikriausiai ne vienas praktikuoji tą rušį, tai nepasiklausinėjai kokie juos pojučius įgavo ar kitaip pasiekė ?
Mauras 2011-03-10 21:39
kionig jei butum atidziai skaites,tai buvau rases ,kad meditacija zmones veikia skirtingai,jai imti viena jos rusi,o ka jau kalbeti apie skirtingas technikas.Cia tas pats kaip alkoholis,nera vienodos visiems dozes.Buna komisku cituaciju ,kad meditacija zmogui is vis netinka,nes jis jos metu uzmiega.O del medicinos esu jai be galo daug skolingas,jei ne ji vaikysteje buciau neisgyvenes plauciu uzdegimo.Meditacija labiau itakoja zmogaus samone,o ne kuna, na ir aisku keicia kazkiek gyvenimo buda.Man ilga laika praleidus prie PC tai veiksmigas metodas vel tapti zvaliam.Aisku paivaikciojimas su sunimi parke ir apalaiduoja ,bet tai ne meditacija.
rwc 2011-03-10 23:38
Aha, ? Gerą pavyzdį padavei: galėtume iki užkimimo rietis apie naminių šunų naudą sveikatai. Kas tiki - kas ne - kas paklaus apie konkrečią rūšį; galų gale visada atsiras "man padeda" arba "mane kaimyno šuo žudo". Kaip laisvalaikio praleidimo, atsipalaidavimo būdas (mano nuomone) meditacija kai kur pervertinta, kai kur nuvertinta. Apskritai, norėčiau, kad būtų išgryninti jos teigiami poveikiai. Neprisileidžiant šarlatanų, bet siaurinant tiek veiksmą, tiek rezultatą iki pilnų medicininių išvadų: kas X laiko taisyklingai darant Y+Z, poveikis bus 51% A ir 30% B.
RiMuSaS 2011-03-10 23:43
Bet jus rimtai idomus ar bent suvokiat kas yra meditacija ? Stai nukopinau jums kas tai meditacija: "meditacija – tai sąmoningumo lavinimo metodas" Tai nera kokie nors vaistai nuo kazko ar panasiai, tai savo samones lavinimas. Garsiai saukiat, bet naudos jug nulis is to. Sakot vienam ramiai pasedejus gali but toks poveikis gal ir gal. O jus pameginkit isbut ramybes busenoj plius vienoj pozoj, sakykim 1h-2h ? Aisq tokia praktika uzsiema jau patyre zmones meditacijoje. Del to gincu bus dar begales ir nieko nuostabaus, kai meginama rytu poziuri i zmogu lygint su vakaru. Kas bent kiek yra domejasi tuom manau suprnatat, kad tai ganetinai skirtingi poziuriai is pagrindu. Is meditacijos norit tokio pveikio kaip sakykim menesi paejus i sale tavo raumenu apimtys padidejo ar kazko panasaus tarsi apciuopiamo rezultato matomo ir jauciamo. Bet principas islieka taspats, nera tikslo irodynet, tuom uzsiemantys ( bent jau tie kas tikrai uzsiema nuosirdziai ) zino kas tai ir ka tai duoda.
rwc 2011-03-11 00:49
meditacija lavina sąmoningumą (palyginus pvz. su viduriniu lavinimu). Manau, sociologai už tai tau pilį pastatytų. O gal nereikia - jautiesi pats sau sąmoningas ir tiek? Kas dėl Vakarų - tai būtent iš tų pačių šaknų kilo meditacija. Eilinė Jehovistinė tradicija, kurią pasigavo indai. Tai ir klausimas: suformuluokit, ką duoda. Ar čia "kiekvienam kitaip"? Tada tau nebaisu? Pavers tave vampyru... =8[
RiMuSaS 2011-03-11 11:13
O_o palyginus su viduriniu lavinimu ? Manau tai jau viska pasako. Ka turejo paskutinis postas bendro ogi lygiai tiek pat kiek ir pries tai buvo postai. Nesu koks mokytojas tos meditacijos stai ganetinai tvarkingai arasyta: Būdingos meditacijos (kaip reiškinio) supratimo klaidos: Meditacija nėra nei okultinis nei paranormalus reiškinys. Ši klaida atsirado todėl, kad dažnai okultinių ir paranormalių krypčių ieškotojai medituoja, siekdami geriau pasinaudoti žmogiškojo tobulumo galimybėmis. Meditacija nėra protavimo atsisakymas, inertiškumo siekis. Atvirkščiai, medituojantys žmonės ugdo savo intelektą ir didina sąmoningumą. Tačiau - didžiulė klaida meditaciją suprasti ir naudoti kaip proto stiprinimą. Sąmoningumo didinimas ir proto stiprinimas meditacijos požiūriu yra visiškai skirtingi dalykai. Meditacija nėra nei hipnotinė, nei įtaigos būsena. Meditacija kaip tik išlaisvina nuo visokių priklausomybių ir savęs klaidinimo (įsiteigimų, iliuzijų). Kai kurių rūšių meditacijose gali būti naudojami vadinamieji pozityvūs tvirtinimai, kurie primena savitaigos metodus, tačiau tai jau nėra pati meditacija, o tik lygiagrečiai taikomi kiti asmenybės ugdymo metodai. Meditacija nėra gilus apmąstymas ir grynas susivaldymas. Meditacijos metu aktyvios yra kitos sąmoningumo (proto veiklos) sritys, tiesiogiai nesusijusios su mąstymu, savikontrole ir emocijomis. Meditacija kilo is Vakaru ? Iskur tokia informacija ? Beje as jug nieko tau neturiu irodyt. O jai nesi patenkintas pateikiamais irodymais straipsnije, kuriuos atliko mokslo zmones. Aisq galima but skeptiku, bet neparanojisku. Pvz. Ar tu gali man irodyt, kad meditacija neveiksminga ? Gal as klystu ir mane suklaidino visi potyriai ir perskaitytos knygos/straipsniai. Prasau pateik man irodymu. Aciu.
rwc 2011-03-11 11:56
RiMuSaS 2011-03-11 18:33
O nepakankmas irodymas, kad ja praktikuoja labai daug zmoniu rytuose ? Jug tikrai nesusiesi sveikatos ja praktikuodamas kaip, kad rydamas kokius vaistus ar dar ka... Na pavizdziui kaip manai kodel zmones rytuose taip smarkiai praktikuoja meditacija ? Jug neuzsiema tik vienuoliai ir seip kokie religingi fanatikai ar panasaus plauko zmones. Man idomu suzinot tavo nuomone. Gal seip sau tiek tukstanciu metu tuom uzsiema ?
Azuolas 2011-03-11 19:47
http://lt.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum
rwc 2011-03-11 19:50
rimasD 2011-03-11 21:01
Nėra jokių įrodymų, kad meditacijos metu būtų padarytas koks nors išradimas, ar atradimas. Galima be galo ilgai aiškinti, kaip žmogus medituodamas tobulėja, bet nėra įrodymų. Kadangi žmogaus smegenys niekada pilnai nemiega, o miego fazėje pertvarko gautą informaciją, tai, galimas dalykas, žmogaus smegenys, atsijungę nuo išorinių dirgiklių, sugeba kažkaip pailsėti, kas, be abejo, yra geras dalykas. Poilsiu galima būtų paaiškinti visus teigiamus meditacijos efektus.
RiMuSaS 2011-03-12 11:42
As supratau ka Azuolas norejo pasakyt. Bet nereikia maisty to su mano klausymu. As klausiu kodel jie praktikuoja meditacija tiek daug amziu ? As nemanau, kad rytuose gyvena kazkokie neismaneliai, kurie aklai itikeja i tai ir tai uzsiema nes dauguma taip daro ? Jus nesistengiat suprast ka as noriu pasakyt, o tik ieskot prietekstu paneigt ar kaipnors kitaip nugyncyt ka as meginu pasakyt. Esmes visa si diskusija/gincas nekeicia. Sakykim jai meditacija padeda suprast save labiau ar jai butina ivairiu tirimu, kad tai patvirtint moksliskais metodais ? Gal truputi nevietoj, bet.. Sakykim as noriu tiket, kad mano draugas gali laimet varzybas, ar man reikia moksliniu irodymu( raumenu skenavimo, sirdies darbo ir panasiu tyrimu, kad patvirtint kad jis tai gali padaryt, ar tiesiog uztenka juo tiket ? )
rwc 2011-03-12 13:23
, o ne kažkokią alternatyvią. Manau, kad alternatyvios apskritai turėtų būti uždraustos arba aiškiai pasakoma, kad jos nėra pakaitalas normaliai. Jei alternatyvios medicinos šalininkai nori savo praktikas legalizuoti ir iš jų uždirbti kaip iš terapijos, tuomet privalo poveikio mechanizmą įrodyti moksliniais tyrimais, griežtai reglamentuoti visus matus, sąvokas ir principus, surašyti ar papildyti etikos kodeksus. Kol to nėra, bet kuris tuo užsiimantis alt-medikas turėtų didelėmis raidėmis kabinete užsirašyti: "Nėra duomenų, kad padeda, bet gali smarkiai pakenkti. Į paslaugų kainą įtrauktas rizikos draudimas banke XXX." Btw., homeopatiniams vaistams irgi turėtų būti prierašas: "Maisto papildas be veikliųjų medžiagų."
RiMuSaS 2011-03-12 15:32
Kaip as galiu meditacija laikyt ritualu ?? Itiketiu tuom irgi ganetinai sunku butu ivardint. Teisiog sunku apibudint kaip tiksliai tai padejo man. Tai nera toks dalykas kaip koks treniruoklio kelnojimas kad uzaugint bicepsa, rezultata matai uzaugo raumuo jis tvritesnis ryskesnis ir su ta ranka gali daugiau pakelt. Homeopatiniams vaistasm ?? Na tik nereikia cia dabar pradet burt apie homeopatiniu vaistu neveiksminguma. Yra atplikta nemazai tyrimu ir placiai taikoma bent jau vokietinoje tai ipac. Tik nereikai tu samokslo teroriju, kad jai nera veikliosios medziagos tai netinkama. Manau suvoki kad homeopatinis gydimas remiasi kitokiu principu nei "stebuklingoji chemijos medicina" man tai juokingi tokie dalykai. Esi perduag sugadintas vadinamojo teisingo mokslo, kuris atmeta viska kas netinka nustatytiems standartams. Lygiai tas pats buvo (nezinau ar dar smarkiai ir vyksta ) su "Lengvas budas mesti rukyti" knyga didizuasi sio zmogaus parasiusiu sia knyga priesai buvo ne cigareciu gamintojai o tie zmones ir organizacijos kurios kovojo ta pacia linkme pries rukymo zala. Tokie milziniski pinigai kisami i chemija, bet kodel nemeginama investuot viena kita milijona i alternatyvas ? Jug ten plaukioja milijardai, vienas kitas milijonas nieko nepakeistu, bet gal atvertu kelia naujiems ir veiksmingesniesm gydimams ? Pilna panasiu pavizdziu. Kaip ir kai venuole atrado kad nuo paralyziaus (cerebrinio paralyziaus jai neklystu) reikejo gydit pacijento kuno nesuvarzant o kaiptik leidziant jam mankstinti kuna kamkinamo tokia liga. Ji buvo isvadinta vispai ir taip ( neveiksmingai ) gydoma dar dagybe metu kol gale suprato, kad tai neveiksminga. Zmones bijo to ko nesupranta. Itaigos galia yra labai didelis ir galingas ginklas kovojant zmogui su savim ( liga, baimem ir t.t. ). Nereikai nuvertint savikontroles ir itaigos. Tiesiog pas mus labai iprasta tiket tik tuo, ka matai ir gali apciuot arba uzrasyt skaiciais ir panasiai. Zmones dar toli grazu nezino daugybes dalyku. Todel as linke pasilikt prie alternatyvu. Nei but paranoisku viskam. Neneigiu veiksmingumo musu medicinos, bet toli grazu ji netobula ir kazin ar tokia kada bus. P.S. Manai nesuprantu ka sakau. Manes tia nelabai jaudina, as nesu zmogus kuris linkes viska pagryst kalbom todel, jau esu tikras pastebejai, kad gan nerisliai metosi mano mintis. Nes sunkoka tai aprasyt, bet nesuku delto perdaug galvos.
rwc 2011-03-12 17:00
, kad jos išspręstų neįprastą uždavinį keliskart geriau už netreniruotas. Su žmonėmis gerokai paprasčiau - gali su jais šnekėtis, paprasčiau jiems išaiškinti, ko iš jų nori ir taip toliau. Pabandyk pelytę priversti medituoti - nepriversi. O štai žmogų gali išmokyti.
RiMuSaS 2011-03-12 21:22
@rwc Su siuo pokalbiu jau viskas aisq. Na o del to pasakymo tavo apie Lengvas budas... Ka as galiu pasakyt matomai, kad 1. Nebuvai motivuotas neberukyt 2. Nesilaikiai dvieju knygoje aprasomu taisykliu skaitydamas. As pats ja perskaiciau ir tikrai jai noras yra ir laikaisi tu dvieju taisykliu pilnai gali atsikratyt to psichologinio potraukio cigaretems. Prarukiau 7 metus reguleriai i diena popakeli ir dar metus su trupuciu taip seip sau. Nereikai burt apie vale ir taip toliau. Ka reiskai tavo pasakymas meciau 2 menesiams ir vel pradejau ? Koks protingas padaras kisa rankas du kart i S... ? Tokisu triukus ir as isdarinejau rukymo laikotarpiu ir nereikia pasakot uzsinoresiu ir mesiu. Galima, bet taip atsikratyti potraukio padeda labai mazam % zmoniu kurie po daugelio metu vel neuzsiruko. As ir dabar baliukuose daznai bunu is 10-15 zmoniu vienas nerukantis. Ir jau nebetoli 2metai kai nerukau visiskai ir tokio poreikio neturiu ir nesuprantu kodel isvis rukiau. Beje kaip gali but vienus veikia kitus ne Guru ? Pvz Konfucijus buvo Guru ar ne ? Lalai lama Guru ar ne ? Ar gal vis delto tie zmones sarlatanai neriektu maisyt savoku. Siom dienom daug apsimeteliu Guru ir viska daranciu del pinigu. Mane kabino daug visokiu apsireiskeliu dar kai gyvenau Vilniuje esu net nuejes i tokius sencus, bet netodel kad domino o tiesiog ismalsumo suzinot kokais metodais jie taip verbuoja zmones. Idomu buvo istikro Beje karas mire nes sensu metu leisdavo aplinkiniams rukyti tai ji pribaige. Beje nelabai sulogika cia susibendravai.... Numire nuo plauciu vezio se tau ir guru ? Na lyg ir protingas atrodai, bet kam i tokius krastutinumus taip leistis. Sakiai knyga skaitiai tai manau pameni sake, kad ruke tikrai nezmoniskais kiekiais ir labai ilgus metus. Tai tu nori pasakyt daug metu nuodiji save ir oplia nustojai ir stebuklingai palikai sveikas kaip ridikas lyg to nebutu nutike ?? Na jau... Manau cia ir reiktu pradet uzbaigt sita diskusija/ginca/dialoga....