Meditacija didina galvos smegenų pilkosios medžiagos tankį?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2011-03-13 12:38
Muset ir taip. Tik pradinis klausimas taip ir liko neatsakytas: kodėl meditacijos šalininkai nenori, kad meditacija būtų tiriama mediciniškai.
blizzard 2011-03-13 12:49
Kas liečia homeopatinius vaistus, tai čia skaitosi tos visos žolelės, ar pvz ir tokie paprasti liaudyje žinomi dalykai kaip kad kmynų arbata kuri kietina vidurius? arba tarkim aviečių arbata nuo kurios pradedi prakaituot ir t.t.? Nes tokios arbatos tikrai veikia..
kionig 2011-03-13 13:11
Homeopatiniai vaistai yra cukrus už kokia tik nori ir gali nuplėšti kainą, kad ir 50 lt/g O ten visos arbatos ir žolelės turi veikliųjų meždiagų, kurios turi apčiuopiamą ir pastebimą poveikį bei kurį galima nustatyti moksliskai Šiaip organizmas pats savaime susitvarko, bet va žmonėm atrodo, kad gydo cukraus geltonas rutuliukas už 50 lt
rwc 2011-03-13 13:52
Apskritai, jei vaistus vartoji tik tada, kai jų išties reikia, bet apskritai jų nesipurtai (kai reikia), tai žolelės kaip prevencinė/pradinės ligos stadijos priemonė - pats tas.
RiMuSaS 2011-03-13 14:13
@rwc heheh matosi nesi labai atviru paziuriu ganetinai susikoncentraves. Na bent nieko . O del to tavo pasakymo 20 metu konjako ir cigaro brangaus, tai va pats tiki nebudais dalykais. Ispustas burbulas su tais cigaru ir alkoholio pojuciais. O del rukymo, na, kad nustojus rukyt, skonis maisto pasikeite, uzuost pradejau daugiau ir smarkiai pasijaute sugryzusios jegos tai tikrai nelaikyciau nereiksmingais dalykais nustojsu rukyt. Organizmas atsistato sulaiku nustojus rukyt ir nereikai cia dabar propagandos skelbt O del baliuku, nematau jau problemos but nerukanciu, kad ir vieninteliu tokiu. Na lomkes visos tokios buvo bent jau man tai like iprociai eit parukyt pavalgius, atsikelus, isejus i lauka , per pertrauka ir t.t. bet cia labai trumpalaikis dalykas. Sakai nematai tikslo. O tai koks tikslas rukyt ? Nereikia tu pasaku apie patinka ir atpalaiduoja, keista bet ir as taip sakydavau... Nors nevelnio nevieno is tu dalyko neduodavo. Savitaiga labiau ir nikotino doze. Stai esi cigareciu guru ikaitas pats. Heheh matomai esi smarkiai inykes i savo silpnybes, jog uzduodi toki klausyma ka jis irode. Irode tai, kad rukymas visu pirma nera valios dalykas tai psichologine problema. Nerukes jis daug daugiau pragyveno laiko ir daug turiningiau. Nieko jis negazdino nereikai cia issigalvot, tuos dalykus kuriuso perskaitai knygoje manau ir taip zinojai visi zino ilgiau rukantys. Principas nepasitiket niekuom ir paciam susivokt, kad rukymas tai bevertis dalykas. Kuris per daugeli metu ir per itaikas telvicijoje ir reklamoje padare savo. O iskur istraukiai, kad meditacijos salininkai nenori, kad butu istirta ?? Tai nori paskayt apie tai kalba vyko visa laika ? Ar bent suvoki, kad dar ir dabar vakaru medikai skeptiskai ziuri i Rytu gyditojus ir ju metodikas. Ir ju gydymo budus megina paaiskint savo nustatytais moksliniais budais. O kad jiems rytuose sakoma, kad ju principas kitoks tai jiems ne motais. Tarsi vakaru medicina vienintele tikriausia ir pagal ja reikai remtis. O ka azijieciai trumpai gyvena ? Labai lygoti zmones ? Bet jau ir dabar persmarkiai issipletota jau cia. Kompromiso nebus, nors ir taip buvo aisku jau ispirmuju pasisakymu. Tai ar verta toliau tai pletot ?
Importial 2011-03-13 14:27
Esu tikras - meditacijos ir jos poveikio klausimas yra labai individualus. Apibrėžti poveikį bendru apibūdinimu ar tam tikra sąvoka nekorektiška, tad reikėtų gerai finansuojamų, ilgamečių bei kiekvieną psichologinį, fizinį dalyvaujančių asmenų aspektą nuo A iki Z išanalizuot. O kam to reikia? Patenkinti smalsumui, paneigti kitų teiginius apie teigiamą poveikį organizmui, savijautai, sąmoningumui ir smegenų aktyvumui? Galbūt patys mokslininkai suvokia, jog atrasti ir galiausiai užčiupti vieną tinkamą "tieselę" praktiškai neįmanoma, todėl nededa milžiniškų pastangų pamatyti nematomą (aišku, čia įvairios spinduliuotės spektrų ar technologijų nenaudosi, juk apsiribojama apklausomis, paprastais tyrimais, aktyvumo matavimais). Išvada: meditacijos, panašiai kaip religijos, poveikis, įtaka priklauso nuo ją praktikuojančio/išpažįstančio žmogaus sąmonės, gilaus įsitikinimo, vilties, kad tai, ką darai, teisinga. Paprasta kaip 2x2. Kol neįrodyta nauda ar sukurtos "savijautą apibūdinančios" teorijos, negalim absoliutinti. rwc, kodėl ieškai kabliukų ten, kur nevertėtų? Skaitant tavo komentarus susidaro įspūdis, kad pamažu vystosi paranoja, nors šis požymis nėra labai jau blogas... Geriausias kitų ignoravimo bei savo įsitikinimų dėstymo pavyzdys iš tavo pusės - tema apie lietuvybę, "žolės ryškumą" svetur. Galėtumėt tęst aną diskusiją, buvo smagu paskaityt fleimą.
RiMuSaS 2011-03-13 15:16
O as jau galvojau kad tik mes dviese cia skaitom ka viens kitam parasom
kikilis 2011-03-13 21:40
Moksliniai būdai yra ne vakariečių nustatyti, tamsta, o viso pasaulio priimti. Liaudies mediciną turi tiek rytiečiai, tiek vakariečiai. Normalią (veikiančią) mediciną turi taip pat abu. Klaidinga manyti, jog rytų medicina tobulesnė, nes amžiaus vidurkis didesnis. Privalu atsižvelgti į mitybą ir gyvenimo būdą (ir veikiančios medicinos prieinamumą!). Atgal į topiką- paduokit man objektyvų gerbūvio padidėjimą (smegenų, kepenų, bicepsų, spermatozoidų ar pusratinių kanalų tūrio ar kiekio padidėjimas nesiskaito) naudojant meditaciją (kaipo kažkokį standartizuotą/konkretizuotą reiškinį), ir aš nudžiugsiu, bei šiurpulingai pasipurtydamas pakelsiu tostą rytiečiams... Kol kas negaliu... PS Mokslinis metodas yra ant tiek paprastas ir logiškas, jog reikia būt visišku sporiniu induočiu, kad jį neigt bei kelt kažką aukščiau jo...
RiMuSaS 2011-03-14 12:21
Si diskusija/gincas/ir t.t. baigtas truputi pavelavai.
rwc 2011-03-14 13:36
mokslas prieštarauja Rytų medicinai, tuomet bus galima aiškintis. Nematau argumentų. Negini savo pozicijos faktais. Nebandai savo subjektyvaus požiūrio pagrįsti objektyviai. Koks dar gali būti kompromisas, kai aš jo ieškau, o tu bandai nuo jo bėgti?
rwc 2011-03-14 14:16
Paieškok temų, kur varau ant lietuviškos ekonomikos, valdžios, charakterio. Tokios jautrios temos visuomet būna gerokai patirštintos, ir, sakykim biased į kažkurią pusę. Man tiesiog patinka užimti priešingą poziciją. Net jei iš esmės pritarčiau oponentams, bet matau, kad jie persūdo. Temose apie religiją aš kaip tik užimu neracionalaus tikėjimo, vidinės savijautos, mokslo ribotumo gynyba. Jei šioje temoje vyrautų "meditacija neveikia ir taškas", ginčiau meditaciją kaip pakankamai teisingą ir efektyvią.
RiMuSaS 2011-03-14 18:12
@rwc prisipazinsiu ne neskaiciau ispradziu ka rasiai.Poto persikaiciau, bet ne viska tokiu atsakymu ir tikejausi Labai idomiai ziuri tu i visa ta meditacijos procesa. Meditacija nera vaistas nuo kurio pagerejo kazkoks simptomas. Tai tarsi dalis to sveiko gyvensenos budo dalis. Medituodamas zmogus tiesiog tampa ramesnis, labiau atsipalaidaves, pasitikintis ir nebetoks nepastabus smukmenoms. Budu yra ivairiu, man aptinka sis. Ka reiskai rytu medicina neveiksminga ?? O tai kaip tu manai jie gydosi ir gydesi iki siol. Nepasakok man apie tai, kad vieninteliai pas juos vaistai ( tie kurie istikro veikia ) tai tik is vakaru chemijos pavidalu atkeliave. Rytuose jie visai kitaip ziuri i liga. Tau skauda galva ? Isgerk nuo galvos skausmo tablete, pas juso labiau ziuri i tai kodel tau skauda, stai pervargsti darbe ar dar kazkas tai keisk gyvensena, kad pasalint problema o ne simptoma. Vieninteli dalyka ka as labai vertinciau vakaru gydyme tai chirurgija ta dalyka pas mus daktarai gerai ivalde ir cia nieko nepridursi. Kad ir dabar nuo spaudimo duoda vaistu nors priezastis dazniausai buna perdidelis cholesterolio kiekis ir stresas. Zinau kad stresas tikrai nemenka dalis siuolaikinio gyvenimo. Bet vietoj to kad ryt raminamuosius, galima pradet mokytis bus labiau lanksciam ir prisitaikanciam prie situaciju. Man nepatinak vaistai ir nemanau, kad kada patiks nes as esu turejas pakankamai patirties su jais ir mates, kad prie ju ininkama ir visam kone laikui jai problemos nepasalini. Taip yra geru vaistu sukurta. Bet didzioji dalis ju dabar kuriami komerciniais tikslais, kad butu perkami o ne gydytu ka nors pasalina simptoma poto vel atsiranda ir geri juos nonstop... Beje dar karta labiau pasidomek, kaip tiksliai kad ir pvz kinai gydesi iki tol kol pasirode Europieciai su savo vaistais ir metodikom. Ganetinai smarkiai pazengia buvo lygu gydime yra straipsniu tai rasanciu. Tik va vieno dalyko jie nemokejo ir istikro nelabai pripazino tai chirurgijos.
rwc 2011-03-14 21:28
Na ir kaip? Europiečiai nuo Kristaus iki Renesanso taip pat beveik netaikė chirurgijos. Gydėsi žlelėmis, kurios jų neapsaugojo nei nuo maro, nei gripo, nei šiltinės, nei sifilio. Nei nuo dantų skausmo. Yra kitas dalykas, kurį dažnai pamirštame - gyventojų kiekis ir koncentracija. Kiniečiams dauguma europietiškų ligų negrėsė, nes jų teritorija didesnė. Išverčia pilvus dešimt ar šimtas kaimų - tai ir dzin, per kalnus tos ligos netoli tenukeliauja. Visos ligos buvo "vietinės" arba bent jau žinomos. Kada buvo pirmasis sifilio protrūkis Kinijoj? 18 a.?
RiMuSaS 2011-03-14 22:52
As vistiek nelabai suprantu kodel tu taip uzsiciklines ties tom zolelem ir nuovirais ? Na nesavrbu vistiek man tapati per tapati sakysi. O esmes tai nekeis. Bet as vistiek negaunu tiksliu atsakymu. Tik preteksto naujiems klausimams. Atrodo taip lyg ko be paklausciau tu i tai nekiek atsakysi o kiek pakomentuosi su prielaidom, taip man paligdamas ne atsakyma o dar daugiau vietos klausymui... Beje kodel nuo skausmo ar nemigos neisraso marichuanos ar seip nervus nuramint. nesusireiksmink cia tiesiog klausymas. Nes mes cia ne kiek diskutuojam jau o as paklausiu tu atsikerti ir taip begalo cia galiam eit, ko pasakoje nieko doro nesigautu.
rwc 2011-03-14 23:56
Pirma, kur tavo konkretūs klausimai? Antra, kodėl iš visų alt-med pasitiki meditacija, bet žolelės (kurios tikrai veikia, ir Vakarų medicina jas intensyviai naudoja) out-of-question, o likusios "medicinos" (horoskopai, hileriai, homeopatija) - "ką sakei?". Dabar, kodėl nuo skausmo neišrašo marihuanos. Išrašo morfijų, kai neišvengiama. Tame kampas: marihuanos poveikis per silpnas tiems atvejams, o menkesniems šalutinis poveikis per stiprus. Morfijaus šalutinis poveikis galbūt dar stipresnis, bet ir naudojamas jis tik kraštutiniais atvejais. Pagrindinis principas: gydymas neturi pakenkti labiau nei liga, nuo kurios gydoma. Norint tą pasiekti, pirmiausia reikia nustatyti ligos ir vaisto žalą. Kiniečiai tą principą suprato jau prieš kelis dešimtmečius ir intensyviai naudoja. Apsimeti "überkiniečiu"? Kinietiškesniu už išsilavinusį siauraakį?
RiMuSaS 2011-03-15 15:45
Buvo tu konkreciu klausymu, nereikia dabar pradet karsciuotis. Ka reiskai pasitikiu ? Pats esu ja megines, tik kuris laikas primirses esu jau. Nors kas ryta tuom uzsiimt tikrai i bloga neisejo. Nieko as nenurasau, as esu atviras viskam, nenurasau nieko iskarto, vien todel, kad kiti taip sako. Nelaikau as jokiu saves uberkinieciu, ta pats ponas sugalvojai. Tu mano akimis labiau save laikai tokiu. Nieko asmenisko, tiesiog destau ka manau. Na bet tikrai ar tu tuom tiki, kad kinai tik pries kelsi desimtmecius suprato, kad gydant reikia pirma nustatyt ligos ir vaisto zala, skaitau ir nelabai galiu patiket. Tarsi iskart duodi suprast iki tol kol neisikiso vakaru medicina i ju pasauli jie isvis nieko nesuprato, ka dare iki tol gydidami savo metodais zmones. Gali but tu geriau zinai matosi... Na po truputi ji vel grysta i medicina, bei pramone, bet tik po truputi. Kokie dar salutiniai poveikiai marihuanos, kuri padarytu didele jau zalo gydant silpnus negalavimus.
rwc 2011-03-15 17:46
Tiesiog klausiu, kodėl vieną alternatyvios medicinos rūšį priimi kaip nekvestionuojamą ir netyrinėjamą? Kiniečiai ne tai kad "išmoko" iš vakariečių patikimos diagnostikos, didele dalimi jie patys ją sukūrė. Kodėl turėtume atmesti kaip kažką netinkamo, jei jie patys taiko? Paprasčiausiai, tokia tyrimų metodika išsikristalizavo per paskutinius kelis amžius apjungus skirtingų kraštų mokslo principus. Ką vakariečiai 17-18a. sugalvojo esminio - tai kaip sumažinti klaidų ir bandymų skaičių. Toliau - paprasta aritmetika, ką laikyti patikimu tyrimu ir ką ne. Kalbant apie biomedicinos tyrimus, kiniečiai anaiptol nėra kažkokie atsilikėliai. Priešingai - jų indėlis pastaraisiais dešimtmečiais itin ryškus tiek epidemiologijoj, tiek imunologijoj, tiek "neuroscience". Negi jautiesi gudresnis už jų profesorius, kad neigi jų metodiką? Sakykim, taip: anksčiau jie irgi bandydavo įvairius gydymo metodus, bet įverčiai daugiau būdavo "iš akies" arba kaip guru pasakys. Neretai pacientai mirdavo dėl neteisingų diagnozių arba neveiksmingo tyrimo, dažnai pakenkdavo ir iki galo nesuprasti gydymo metodai. Dabar vykdomi tokie patys eksperimentai, tik jie griežtai reglamentuoti ir kontroliuojami. Ne šiaip "pabandom visiems pastatyti taures - gal padės", bet imama grupė ligonių, imama kontrolinė grupė ir lyginama. Sutinku, kad taurių statymas - ne meditacija. Bet meditacijos efektyvumą taip pat sėkmingai galima pamatuoti. Ne kažkokiais "laimingumo balais", bet paprasčiausiai, ar yra skirtumas tarp vienos grupės ir kitos. Dėl kanapių. Žiūrim, kam taikoma: - Alzheimeriui - Po chemoterapijos - Priešvėžiniam gydymui - Sklerozei - Priklausomybei nuo opiatų. Manau, kad visais šiais atvejais kanapių preparatų žala yra menka palyginus su ligomis. Šiaip daktarėliai kanapėmis apetito neskatina ir migrenos nemalšina. Beje, ir rūkyt jos neduoda, kad neišsivystytų priklausomybė.
RiMuSaS 2011-03-16 23:14
It's over man, it's over. Nebeturiu noro toliau pilstyt is tuscio i kiaura cia. Jokios naudos is to. O ir galo zinau, kad nebus cia. Tikekimes ego patenkintas, kas pokalbis uzsibaige tavo zodziu iki sekancio fleiminimo. Bye bye