Vokiečiai teigia galį atstatyti susprogdintą Budos skulptūrą Afganistane  (2)

Miuncheno universiteto mokslininkai išreiškė įsitikinimą, jog galima atstatyti vieną iš 2001 m. Afganistane talibų išsprogdintų garsiųjų Bamijano Budų skulptūrų. Idėjos autoriai ištyrė didžiausių pasaulyje Budos statulų fragmentus ir priėjo išvadą, jog įmanoma atstatyti mažesniąją iš dviejų legendinių skulptūrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bamijano provincijoje (Afganistanas) abi skupltūros stovėjo maždaug 1,5 tūkst. metų. Didžiosios skulptūros aukštis siekė 53 metrus, mažesniosios – 35 metrus. „Mažesniosios skulptūros atstatymas iš principo yra įmanomas, - pareiškė tyrėjų grupės vadovas Ervinas Emerlingas (Erwin Emmerling). – O dėl didesnės statulos taip optimistiškai nusiteikęs nebūčiau.“ Atstatyti vieną iš Bamijano Budų skulptūrų būtų įmanoma Bamijano slėnyje pastačius nedidelį fabrikėlį arba maždaug iki dviejų tonų sveriančius 1400 akmens luitų nugabenus į Vokietiją. Atstatymo projektą galimai rems japonų fondai.

„Kadaise skulptūros buvo nudažytos įvairiausiomis spalvomis, - atskleidžia Miuncheno universiteto mokslininkai. – Tamsiai mėlyna, rožinė, oranžinė, raudona ir balta – tokios spalvos vyravo skulptūrų dekoracijose. Taip, Bamijano Budos seniai seniai buvo itin spalvingos.“

Skulptūrų griuvėsių ekspertizę atlikę mokslininkai taip pat nustatė, jog mažesnioji skulptūra buvo iškalta tarp 544 ir 595 m., o didžioji – tarp 591 ir 644 m. Nišos, iš kurių į Bamijano miestą (to paties pavadinimo provincijos sostinę) kadaise žvelgė akmeninės Budos, atstatytos pagal Jungtinių tautų Pasaulio Paveldo programą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)