Dėl galingiausio Japonijos istorijoje žemės drebėjimo 19 šalių paskelbtas cunamio pavojus (Video)  (39)

Prie Japonijos šiaurės rytinės pakrantės penktadienį (kovo 11 d.) įvyko 8,9 balo stiprumo žemės drebėjimas, sukėlęs didžiulį cunamį. Ramiojo vandenyno regiono cunamių įspėjimo centras praneša, kad dėl galingo žemės drebėjimo Rytų Azijoje ir Pietų Amerikos vakarinėje pakrantėje paskelbtas įspėjimas apie cunamio grėsmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturių metrų aukščio cunamio bangos, užgriuvusios pakrantę netoli drebėjimo epicentro, nušlavė jų kelyje buvusias mašinas ir pastatus. Kai kur cunamio bangos siekė 10 metrų. Žemės drebėjimas įvyko 14 val. 46 min. vietos laiku, o po jo sekė virtinė smarkių pakartotinių smūgių. Vienas jų, įvykęs praėjus maždaug pusvalandžiui, buvo 7,4 balo stiprumo. BBC televizijos duomenimis, per galingą žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį, kuris smogė šalies šiaurinei pakrantei, mažiausiai 90 žmonių žuvo, o dar 56 dingo be žinios. TV kanalo CNN duomenimis, Japonijos žinybos praneša apie kelis šimtus aukų. Naujienų agentūra „Kyodo“pranešė, kad laivas, kuriuo plaukė 100 žmonių, didžiulės cunamio bangos buvo nuneštas ir nublokštas į krantą Japonijos šiaurės rytuose. Visuomeninis transliuotojas NHK parodė didelį laivą, kurį banga bloškė į molą Kesenumos mieste Mijagio prefektūroje. Televizijos reportažuose iš įvairių pakrantės rajonų matyti, kad cunamis padarė didžiulę žalą - bangos nušlavė dešimtis automobilių, laivų ir netgi pastatų. Buvo matyti nuolaužų pripildyta vandens banga, šluojanti pastatus, automobilius ir laivus, besiplečianti giliau į sausumą. Vaizdo reportažuose galima išvysti besiartinančios vandens sienos bandančius išvengti automobilius. Dirbamoji žemė Sendai teritorijoje buvo užtvindyta ir bangos stūmė automobilius šalies aerouosto nusileidimo taku. Keletas gaisrų kilo didmiesčio centre. Buvo pranešta apie gaisrą turbinos pastate Onagawa atominėje elektrinėje Miyagi prefektūroje. Pranešama, kad keturios atominės elektrinės buvo uždarytos sėkmingai. Ministras pirmininkas Naoto Kan patikino, kad radiacijos nutekėjimų neužfiksuota. Pareigūnai šiuo metu vertina stichijos padarytą žalą, renka informaciją apie žmones, kurie galėjo žūti ar buvo sužeisti per žemės drebėjimą, todėl tikslesnių duomenų kol kas neskelbiama. JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad pirmojo drebėjimo stiprumas siekė 8,9 balso. Tuo tarpu Japonijos meteorologijos agentūra anksčiau pranešė, kad jo stiprumas buvo 7,9 balo.

Pavojus paskelbtas 19 šalių

Dėl Japoniją penktadienį sukrėtusio galingo žemės drebėjimo Rytų Azijoje ir Pietų Amerikos vakarinėje pakrantėje paskelbtas įspėjimas apie cunamio grėsmę, pranešė Ramiojo vandenyno regiono cunamių įspėjimo centras.

Tarp šalių, kuriose paskelbtas pavojus, yra: Rusija, Taivanas, Filipinai, Indonezija, Papua Naujoji Gvinėja, Australija, Naujoji Zelandija, Fidžis, Meksika, Gvatemala, Salvadoras, Kosta Rika, Nikaragva, Panama, Hondūras, Čilė, Ekvadoras, Kolumbija ir Peru.

Iki 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku nebuvo gauta duomenų, kad cunamis smogė kuriai nors kitai šaliai be Japonijos.

"Cunamis yra virtinė bangų, ir pirmoji banga nebūtinai būna didžiausia, – nurodė centras. – Sklindant bangoms grėsmė gali išlikti daug valandų".

Vaizdo reportažas apie cunamio bangą Japonijoje



Vaizdo reportažas apie žemės drebėjimą Japonijoje

Vaizdo reportažas apie cunamio bangą Japonijoje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)
Bendrinti

Komentarai (39)

Susijusios žymos: