Gydytojai vengia pranešti apie kolegų klaidas?  (1)

Varnas varnui akies nekerta, byloja liaudies išmintis. Panašu, kad šis priežodis tinka ir medikams. Naujausio Kembridžo universiteto mokslininkų atliktos anoniminės apklausos rezultatai atskleidžia, jog beveik ketvirtadalis JAV ir Jungtinės Karalystės gydytojų vengia pranešti apie kolegų klaidą, kompetencijos stoką ar įgaliojimų viršijimą, informuoja Newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešti apie kolegų klaidas dažniausiai stabdo baimė, jog prieš įskųstąjį mediką nebus imtasi reikiamų priemonių, tad apie netinkamą elgesį pranešusysis sulauks keršto ir bylos dėl šmeižto. Informuoti apie bendradarbių klaidas medikai vengia ir vildamiesi, kad klaidą pastebėjo bei apie ją praneš dar kuris nors iš kolegų.

Kembridžo universiteto tyrėjas Marinas Roulandas (Martin Roland) su kolegomis dar 2009 m. anonimiškai apklausė 3 tūkst. JAV ir Jungtinės Karalystės medikų. Apklausos rezultatai liudija, jog beveik kas penktas gydytojas per pastaruosius trejus metus darbe yra tiesiogiai susidūręs su atveju, kai kolegai stigo kompetencijos arba jis prastai gydė.

21 proc. JAV medikų ir 13 proc. respondentų iš Jungtinės Karalystės pareiškė, jog apie pastebėtas kolegų klaidas taip niekam ir nepranešė – nei darbovietės vadovybei, nei pacientams ar jų artimiesiems. Medikai tylėjo, nes baiminosi, jog jiems gali būti iškelta byla dėl šmeižto.

„Medikai pirmiausiai turi atstovauti pacientų interesus, - susirūpinimą apklausos rezultatais išreiškė Jungtinės Karalystės Generalinės medikų tarybos pirmininkas Najalas Diksonas (Niall Dickson). – Gydytojai turi daryti viską, kad pacientai ir jų sveikata būtų apsaugota nuo pavojų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)