Politologai mano, kad Šaltojo karo nutraukimas – Michailo Gorbačiovo nuopelnas, o klaida – planinė ekonomika  (12)

Paskutinis sovietinis lyderis Michailas Gorbačiovas, kuriam trečiadienį sukako 80 metų, nepaisant rimtų klaidų, padarytų per „pertvarką“, įėjo į istoriją kaip politikas, sustabdęs Šaltąjį karą ir suteikęs realią laisvę sovietinei liaudžiai bei Rytų Europos šalių gyventojams, mano Rusijos politologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vyraujanti šiuo metu Vakaruose samprata, kad Sovietų Sąjunga pralaimėjo Šaltąjį karą, iš tikrųjų neturi jokio pagrindo. Kaip žmogus, dirbęs Gorbačiovo vadovaujamoje komandoje, galiu visiškai pagrįstai teigti, kad susipriešinimo nutraukimas buvo sprendimų, priimtų daugiausia Michailo Gorbačiovo iniciatyva, rezultatas“, – pareiškė agentūrai „Interfax“ fondo „Politika“ prezidentas, Maskvos valstybinio universiteto Valstybės valdymo fakulteto dekanas Viačeslavas Nikonovas.

Politologo nuomone, manyti, kad M.Gorbačiovo kursas buvo įvykdytas spaudžiant Vakarams ir privedė prie SSRS pralaimėjimo Šaltajame kare, būtų neteisinga.

„Sovietų Sąjunga atsisakė dviejų polių susipriešinimo beprotybės, spartinti ginklavimosi varžybas, ko, deja, nepadarė daugelis kitų šalių. Žinoma, tai buvo ne Vakarų pergalė, o Gorbačiovo ir Sovietų Sąjungos sprendimas“, – sakė V.Nikonovas.

Kitas svarbus buvusio sovietinio vadovo nuopelnas yra sovietiniams žmonėms realios laisvės suteikimas, mano ekspertas.

„Be abejo, ta valstybės sistemos demokratizacija, kuri buvo pasiūlyta, leido augti kūrybiškai aktyviems žmonėms, atidarė šliuzus laisvės, kuri, kaip žinoma, geriau nei nelaisvė“, – pabrėžė jis. Drauge, V.Nikonovo nuomone, M.Gorbačiovas padarė lemtingą klaidą, kai ryžosi vykdyti politines reformas, bet nepasirinko rinkos ekonomikos kurso.

„Šalutiniai viešumo ir atvirumo politikos reiškiniai taip pat buvo akivaizdūs. Manau, viena didžiausių Gorbačiovo klaidų buvo tai, kad jis neatidarė rinkos ekonomikos šliuzų, kaip tai buvo padaryta Kinijoje. Planinės ekonomikos išsaugojimas davė neigiamus rezultatus ir galiausiai privedė prie Sovietų Sąjungos iširimo“, – mano politologas.

Nepaisant padarytų klaidų, M.Gorbačiovo negalima laikyti SSRS sugriovėju, mano Politinių tyrimų instituto direktorius, Valstybės Dūmos deputatas Sergejus Markovas.

„Viešoji nuomonė sieja Gorbačiovo vardą su Sąjungos subyrėjimu ir didele dalimi tai teisinga. Tačiau tebevykstančiame ginče dėl Gorbačiovo ir Jelcino vaidmens mūsų istorijoje aš sutinku su nuomone, kad ne Jelcinas davė laisvę, o Gorbačiovas, ir ne Gorbačiovas sugriovė Sąjungą, o Jelcinas“, – pareiškė S.Markovas agentūrai „Interfax“.

Drauge taip pat būtų neobjektyvu teigti, kad M.Gorbačiovui visiškai netenka atsakomybė už tai, kas nutiko Sovietų Sąjungai. „Gorbačiovas nesugebėjo pasipriešinti tiems, kurie sugriovė didžiąją šalį. Ir tai, žinoma, jo kaltė. Ir to Gorbačiovui negali atleisti Rusijos gyventojai“, – sakė politologas.

Apskritai, S.Markovo nuomone, laikas objektyviai įvertinti M.Gorbačiovo vaidmenį istorijoje dar neatėjo. „Beveik visame pasaulyje Gorbačiovo nuopelnai įvertinti adekvačiai. Jie bus adekvačiai įvertinti ir pas mus, kai Rusija galutinai įveiks krizės padarinius“, – mano ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)