Mokslo ekspresas: įdėmus žvilgsnis iš kosmoso (Video)  (0)

Išnykusių civilizacijų liekanos po žeme, tirpstantys ledynai, atogrąžų miškų niokojimas ir gimstantys uraganai. Kaip mokslininkai interpretuoja aplink Žemę skriejančių palydovų nuotraukas ir kodėl ši sritis tokia perspektyvi? Istorija apie tai, kaip prie palydovinės informacijos apdorojimo prisideda ir mūsų šalies specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminės programos skatina daugelio ekonomikos sričių plėtrą. Tai reiškia naujas technologijas, kurios naudojamos ryšių infrastruktūros plėtrai, atmosferos ir Žemės paviršiaus stebėjimams, kitiems visuomenės poreikiams tenkinti. Aerogeodezijos instituto taikomųjų tyrimų centro Kaune specialistai gamina geoduomenis, kartografinę medžiagą, topografinius žemėlapius, įvertina aero-fotonuotraukų kokybę. Trumpiau tariant, jie „siurbia“ informaciją iš nuotraukų, kurias tiekia aplink Žemę skriejantys palydovai.

Lietuvai pradėjus stojimo į Europos kosmoso agentūrą (ESA – „European Space Agency“) procedūrą, pasigirdo neišmanėlių komentarai, kad tai – pinigų švaistymas. Tokie komentatoriai nesuvokia, kokia plati yra šios agentūros veikla ir kad jos užsakymu Europos mokslininkų kuriamos technologijos pritaikomos įvairiausiose srityse.

Šiuo metu apie mūsų planetą sukasi dešimtys aplinkos stebėjimo palydovų. Jie fotografuoja, ima mėginius, matuoja temperatūras, įvertina užterštumo lygį. Meteorologinės tarnybos nuolat gauna informacijos apie temperatūrų pokyčius ar žiedadulkių koncentracijas. Šių sistemų surinkti duomenys naudojami žemės ūkyje, hidrobiologijoje, hidrofizikoje. Jie praverčia įvertinant stichinių nelaimių padarytą žalą. Dalis Europos Sąjungos mokslinių programų jau dabar susieta su kosminės erdvės tyrimais ir kosminėmis technologijomis.

Aerokosminių nuotraukų apdorojimas – viena svarbiausių sričių, mat ne visada pakanka nufotografuoti. Reikia apdoroti informaciją, kuri yra registruojama ne tik regimosios šviesos, bet ir kituose spektruose. Prieš kelerius metus Borneo saloje palydovai užfiksavo didžiulius iškirstų atogrąžų miškų plotus. Jų vietoje sodinamos palmių, naudojamų kosmetologijos pramonėje, plantacijos. Jei kas abejoja, ar planetos klimatas šyla, abejones išsklaidys palydovų surinktos nuotraukos. Palydovai padeda archeologams nustatyti augmenijos užmaskuotus išnykusių civilizacijų pėdsakus – palydovai pastebi sunykusių Majų civilizacijos piramidžių liekanas.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rolandas Maskoliūnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)