Užmirštasis septintojo dešimtmečio kosminių varžybų dalyvis Libanas  (11)

Kai pirmasis į kosmosą pakilęs žmogus Jurijus Gagarinas pirmąsyk apskriejo Žemės rutulį, į dinamiškai besirutuliojančias Sovietų Sąjungos ir JAV kosmines varžybas buvo beįsiterpiąs netikėtas konkurentas – Libanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje Libano kosminę programą septynmyliais žingsniais priekin vedė 25-erių libanietis Manugas Manugianas (Manoug Manougian). Praėjus trejiems metams po pirmojo dirbtinio palydovo „Sputnik-1“ paleidimo, Libano matematikas ir Haigaziano kolegijos (Beirutas, Libanas) fizikos dėstytojas M.Manugianas nusprendė išnaudoti savo entuziazmą matematikai ir fizikai. Subūręs bendraminčių studentų kuopelę, libanietis įkūrė nedidelę raketų konstruktorių bendruomenę ir vieno studento šeimai priklausančiame ūkyje pradėjo eksperimentuoti kieto kuro raketų konstravimo srityje.

Paleisti pirmąją raketą entuziastai buvo pasiruošę 1961-ųjų balandį – tų pačių metų balandžio 12 d. istorinį skrydį atliko J.Gagarinas. Jaunuolių darbas neliko nepastebėtas: į bandomuosius projektus aktyviai įsijungė Libano karinė vadovybė. Netrukus entuziastų būrelis virto Libano Raketinių technologijų bendruomene, kurios veikla masino ir užsienio investuotojus. Maža to, libaniečių bandymų poligonuose apsilankė ir JAV, ir sovietų kultūros atašė – kilo įtarimų, jog M. Manugiano darbais domisi ir šnipinėja užsienio agentai.

Pirmi bandomieji Libano raketų skrydžiai buvo pavydėtinai sėkmingi. Vieno iš jų metu raketą pavyko iškelti net į termosferą – atmosferos sluoksnį, kuriame dabar skrieja tarptautinė kosminė stotis (TKS). Tąsyk dvipakopė libaniečių raketa pasiekė 145 km aukštį.

Tačiau sėkmingai įsibėgėjęs kosminis projektas 1966 m. netikėtai buvo išformuotas. Jo likimą mįslinga nežinomybė gaubia iki šiol. Besidomintieji mėgina spėlioti, jog sėkmingą Libano kosminę programos nutraukimui įtakos turėjo regione vykę tarptautiniai konfliktai. Neatmetama versija, jog projektą nebūtin nugramzdino JAV ir SSRS kosminių varžybų pasiekimai ir netektys.

Projekto iniciatorius M. Manugianas po išformavimo išvyko studijuoti į JAV, kur baigė Teksaso universitetą (ten pat įgijo magistro laipsnį bei apgynė daktaro disertaciją).

Pirmojo Libano raketos „Cedar 3“ („Kedras 3“) paleidimo į kosmosą 50-ųjų metinių proga menininkai iš Beiruto Džoana Hadžitomas (Joana Hadjithomas) ir Kalilis Joreigė (Khalil Joreige) sukūrė seriją instaliacijų, pasakojančių apie kadaise perspektyvią Libano raketinių technologijų praeitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: