Kosmines šiukšles NASA gali apšaudyti lazeriais  (12)

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) svarsto galimybę įvairių Žemės orbitoje esančių šiukšlių kiekį mažinti pasitelkiant vidutinės galios lazerius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau dabar orbitoje esantys įvairūs nenaudojami palydovai, jų liekanos bei nuolaužoskelia pavojų kosminiams skrydžiams, o padėtis tampa dar prastesnė, kuomet kosminės šiukšlės susiduria ir subyra į daugybę smulkesnių objektų, rašo „Wired“.

Pavyzdžiui, 2009 m. orbitoje apie 24 tūkst. kilometrų per valandą greičiususidūrus JAV bei Rusijos ryšių palydovams, pažiro tūkstančiai smulkių, tačiau pavojingų jų dalelių. Viena jų vos nekliudė Tarptautinės kosminės stoties su astronautais.

Dalis kosminių šiukšlių dėl Žemės traukos pačios leidžiasi mūsų planetos link, tačiau egzistuoja galimybė, kad dėl nepaliaujamo šiukšlinimo orbita nebespės natūraliai „išsivalyti“.

Tad viename savo dokumentų NASA mokslininkai siūlo kosminės taršos problemą spręsti lazerio spinduliais nukreipiant susidurti galinčius didesnius kosminius objektus nuo „pražūtingų“ trajektorijų. Skaičiuojama, kad lazerio spindulio fotonų energijos pakaktų nežymiai pakeisti kosminių objektų trajektorijas, o šitaip būtų galima išvengti smulkių ir daug pavojingesnių kosminių šiukšlių.

Pasak šios idėjos autorių, projektas nebūtų brangus ir kainuotų kelias dešimtis milijonų JAV dolerių.

Jau skelbta, kad kosmines šiukšles įvairiais būdais valyti planuoja ir Rusijos beiJaponijos kosmoso agentūros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)