Žmogaus prakaito kvapas - išskirtinis „aromatas“ uodams  (1)

Suaugusių žmonių prakaitas pasižymi aitriu uodus viliojančiu kvapu, kuris yra būdingas tik žmonėms. Nuo prakaituotos suaugusio žmogaus odos sklindantis aitrus kvapas yra unikalus ir būdingas tik žmonėms. Žmonių kvapas ypač stiprus, nes sklinda iš beveik visų mūsų kūno dalių, o jį dar labiau sustiprina ant mūsų odos gyvenantys mikroorganizmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis stiprus kvapas vilioja bent dvi uodų rūšis, sakoma straipsnyje, kurį publikavo žurnalas “Trends in Parasitology”. Išsiaiškinus, kodėl žmogaus kvapas traukia šiuos vabzdžius, bus galima apsisaugoti nuo tokių ligų kaip maliarija ir geltonoji karštinė.

Tyrimo vadovė Renate Smallegange “Discovery News” sakė, kad “ant mūsų odos esantys mikroorganizmai savo metabolizmui naudoja ant mūsų odos ir mūsų prakaite esančias medžiagas. Šias nelakias medžiagas jie paverčia lakiomis.”

Olandijos Vageningeno universiteto entomologė R. Smallegange ir kolegos Nielsas Verhulstas ir Willemas Takkenas išanalizavo duomenis apie žmogaus prakaito cheminę sudėtį ir padarė išvadą, kad “žmogaus prakaite esančios lakios medžiagos tikriausiai yra pagrindinis antropofilinius vabzdžius viliojantis faktorius.” Šie vabzdžiai gali būti gyvybei pavojingų ligų, tokių kaip Dengė karštligė, geltonoji karštinė ir maliarija, pernešėjai.

Kol kas sintetinio žmogaus prakaito “receptą” sudaro anglies dioksidas, amoniakas, pieno rūgštis ir septynios kitos karboksilinės rūgštys. Pastarosioms, pasak R. Smallegange, “būdingas prakaito kvapas”. Kai mokslininkai laboratorijoje kuria šį mišinį, jis labai vilioja uodus.

Ir nors mes esame linkę manyti, kad kitų gyvūnų kvapas yra nemalonesnis nei mūsų, anksčiau atlikti paukščių ir žinduolių tyrimai atskleidė, kad ant šių gyvūnų odos yra mažiau garuojančių organinių mišinių. Pavyzdžiui, ant vištų plunksnų ir žirafos šerių buvo rastos tik kelios karbolio rūgštys.

Šių tyrimų metu buvo lyginamas žmonių ir kitų primatų liaukų išsidėstymas, funkcionavimas ir sekrecija. Atrodytų, kad dėl panašiai išsidėsčiusių liaukų žmonės turėtų skleisti kvapą, panašų į šimpanzių ir gorilų, tačiau pastarųjų organizmai išskiria daugiau aliejų, kurie galbūt padeda apsaugoti jų kailį.

Tuo tarpu suaugę žmonės dažnai išskiria vandenį, baltymus, aminorūgštis, karbamidą, pieno rūgštis ir tam tikras druskas, kurių daugelis gali skleisti nemalonų kvapą. Brendimo periodu liaukos, kurios išskiria šias medžiagas, subręsta, o aplink jas ima veistis bakterijos.

“Tad nors tėvai gali atpažinti savo dar nesubrendusius vaikus pagal kvapą, jų kūnų kvapas nėra toks aitrus kaip suaugusiųjų,” – aiškino tyrėjai. Jie pridūrė, kad vaikai irgi prakaituoja, bet ne taip intensyviai, kaip suaugusieji.

Mokslininkai pastebėjo, kad saldžiai kvepiančius kūdikius ir vaikus uodai kandžiojo mažiau. Tačiau kartais aitrus kūno kvapas gali būti naudingas. R. Smallegange paminėjo, kad kvapai, kurie atsiranda bręstant ir subrendus, tikriausiai yra susiję su “seksualine branda ir partnerių pasirinkimu.” Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad mes galime atpažinti save vien iš rankų kvapo.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad fizinės veiklos metu vyrai prakaituoja daugiau nei moterys, tačiau lakių aitraus kvapo karbolio rūgščių koncentracija yra maždaug tokia pati ir ant vyrų, ir ant moterų odos.

R. Smallegange sakė: “Tikriausiai vyrų prakaite yra daugiau vandens.”

Daugelio anksčiau atliktų tyrimų metu buvo domimasi vabzdžiais ir kitais užkratų pernešėjais, kuriuos masina mūsų iškvepiamas anglies dvideginis. Tačiau, pasak R. Smallegange, kai kurias uodų rūšis iš mūsų burnų sklindantis kvapas, priešingai, atstumia – juos vilioja suaugusių žmonių prakaitas.

Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos infekcinių ir tropinių ligų fakulteto narys Jamesas Loganas “Discovery News” sakė, kad nors jis ir kiti mokslininkai žino, kad “žmogaus kvapas skiriasi nuo kitų žinduolių kvapų ir kad jis masina uodus”, nėra visiškai aišku, kokia žmogaus prakaito medžiaga vaidina svarbiausią vaidmenį.

Tikimasi, kad vėlesni tyrimai padės atskleisti šiuos elementus. Tuomet bus galima atlikti tyrimus su uodais bei sintetiniu žmogaus prakaito kvapu ir nustatyti, kaip apsaugoti žmones nuo uodų įkandimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: