Visiems gyvūnams identifikuoti prireiks 263,1 mlrd. dolerių  (0)

Mokslas iki šiol identifikavo tik dalį pasaulio gyvūnų rūšių, o norint šį darbą užbaigti, reikės išleisti 263,1 mlrd. dolerių, teigia tyrėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol mokslininkai surašė apie 1,4 mln. rūšių. Mokslininkai skaičiuoja, kad dar 5,4 mln. rūšių mums lieka nežinomos. Tačiau didžiausia kliūtis, trukdanti šiuos nežinomus gyvius identifikuoti – kvalifikuotų taksonomų, biologų, organizmus identifikuojančių ir priskiriančių tam tikrai grupei, trūkumas, tvirtina Fernando Carbayo ir Antonio Marquesas iš Sao Paulo universiteto Brazilijoje. Anot jų, žinant, kiek šis darbas kainuos, vyriausybėms ir įstatymų leidėjams bus lengviau paskirstyti išteklius, rašo LiveScience.com.

Atlikdami skaičiavimus, jie kaip standartą pasauliniams skaičiavimams naudojo išlaidas, susijusias su naujų rūšių aprašymu Brazilijoje, mat šioje šalyje egzistuoja didelė biologinė įvairovė ir veikia aktyvi rūšių nustatinėtojų bendruomenė. Brazilų tyrėjams mokami atlyginimai taip pat beveik prilygsta pasauliniam vidurkiui.

Stuburiniai, kurių žinoma apie 62 tūkst. rūšių, savo skaičiumi nusileidžia bestuburiams, tačiau istoriškai pirmieji susilaukdavo žymiai daugiau dėmesio. Pusė pasaulio taksonomų dėmesį sutelkę į labiau kerinčius ir lengviau pastebimus stuburinius – didžiąsias kates ir spalvingus paukščius. Tačiau skaičiuojama, kad stuburiniai sudaro mažiau nei 4 proc. visų dar nežinomų gyvūnų rūšių. Tiek žinomų, tiek dar nežinomų gyvūnų rūšių sąrašuose dominuoja vabzdžiai. Anot brazilų tyrėjų, ypač trūksta šioje srityje besispecializuojančių taksonomų.

„Pilnas pasaulio gyvūnų įvairovės aprašas gali likti sunkiai įgyvendinamu tikslu. Net šis pasiekimas gali pateikti tik biologinės įvairovės likučius, kai bus įvertintas evoliucijos ir žmonių įsikišimo į natūralias gyvenamąsias vietoves, poveikis“, – pripažįsta F. Carbayo ir A. Marquesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)