Škotijoje ketinama pramoniniu mastu gaminti kraują  (0)

Keturių Škotijos universitetų mokslininkai dirba prie revoliucinio projekto, kuriuo siekiama pradėti iš kamieninių ląstelių gaminti kraują, tinkamą naudoti kraujo perpylimų metu. Universitetai bendradarbiauja su Škotijos kraujo perpylimo tarnyba siekdami sukaupti didelį kiekį raudonųjų kraujo kūnelių, informuoja BBC naujienų tarnyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad pramoninė kraujo gamyba iš kamieninių ląstelių išspręs dabar esančias kraujo deficito problemas. Taip pat bus užtikrintas donoro ir recipiento suderinamumas.

Prie projekto, kuriam Škotijos finansavimo taryba skyrė 2,5 mln. svarų sterlingų, dirba Glazgo, Herioto-Vato, Edinburgo ir Dandžio universitetų specialistai.

„Tai nebus dirbtinis kraujas. Tai yra tikri raudonieji kraujo kūneliai, tokie pat kaip ir jūsų kūne, tačiau padauginti laboratorijoje“, – tvirtina Škotijos nacionalinės kraujo perpylimo tarnybos ir Glazgo universiteto atstovė Joanne Mountford.

„Viena iš kraujo trūkumo priežasčių yra ta, kad nepakankamai daug žmonių duoda kraujo. Mes tikimės, jog artimiausiu metu donorų skaičius padidės, kol mes kursime šią alternatyvą“, – sako mokslininkė.

Trejus metus truksiančios tyrimų programos metu mokslininkai tiria dirbtinio apvaisinimo procedūroms naudojamus perteklinius embrionus ir ieško tinkamų sintetinio kraujo gamybai. Tam naudojami tie embrionai, kurių kamieninės ląstelės genetiškai užprogramuotos gaminti „0 – “ kraujo grupės ląsteles. Ši kraujo grupė yra universali ir tinka perpilti visiems pacientams, nesibaiminant atmetimo reakcijos.

„Nulis minus“ kraujo grupė yra santykinai reta, ją turi tik 7 proc. visų žmonių, tačiau iš embrioninių kamieninių ląstelių laboratorijose galima „išsiauginti“ praktiškai neribotą tokio kraujo atsargų kiekį, teigia dienraštis.

Medicinos srities specialistams yra pavykę sukurti ir dirbtinių kraujo kūnelių. Jiems gaminti mokslininkai panaudojo sluoksniais išdėstytus baltymus, kurių dalys išdėstomos specialioje formoje. Vėliau forma ištirpdoma, palikdama laisvas ir funkcionalias vos 7 mikronų pločio dirbtines kraujo ląsteles.

Neseniai skelbėme ir tai, jog Kanados mokslininkai eksperimentiškai sugebėjo paversti pacientų odos ląsteles į kraujo kūnelius, tikintis, jog išradimas padės kurti naujas vėžinių susirgimų terapijas, tuo pat metu išvengiant prieštaringai vertinamo kamieninių ląstelių panaudojimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)