Smegenys į meilės kančias reaguoja kaip į fizinį skausmą  (8)

Meilė iš tiesų teikia skausmą, tai ne tik banalus posakis, skirtas paguosti sudaužytas širdis. Širdgėla yra labai keistas jausmas – mes išgyvename didžiulį skausmą, nors kūne jokių regimų žaizdų nėra. Naujausiu tyrimu išsiaiškinta, kad prisiminimai apie prarastą mylimą asmenį smegenyse sukelia tokias pačias reakcijas, kaip ir patiriant fizinį skausmą, tad emocinį stresą sustiprina dar ir fizinė širdperša, rašo medicalnewstoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Širdgėla yra didžiulis emocinis skausmas, tačiau, pasirodo, jis sukelia ir šimtus kitų emocijų. Nors mums nepatinka sudužusios širdies kančia, kažkodėl negalime sustabdyti prisiminimų, idėjų ar fantazijų srauto, nuo kurio jaučiamės dar blogiau.

Kolumbijos universiteto kognityvinių neuromokslų direktorius Edwardas E. Smithas paaiškino: „Tai parodo, kaip kartais būna nelengva susitaikyti su netektimi ar nepriėmimu. Galbūt tai privers susimąstyti ir kitą kartą, kai žmonės sakys „Po išsiskyrimo labai kankinuosi“, nebandysime sumenkinti skausmo ir nesakysime „Kančia tik tavo prote“. Mūsų tikslas – išsiaiškinti, kokią terapiją galima taikyti siekiant sumažinti skausmą dėl atstumtos meilės. Patirtis rodo, kad tai vienas iš skausmingiausių dalykų, kuriuos patiriame gyvenime – šis jausmas išlieka net ilgiau, nei pyktis.“

Tyrime dalyvavo keturiasdešimt Niujorko gyventojų, kurie visi jautė širdgėlą dėl to, kad juos atstūmė mylimas asmuo. Jiems buvo rodomos nuotraukos – jų draugų (ir buvo nurodyta galvoti apie juos pozityviai) ir buvusių partnerių (su nurodymu galvoti apie išsiskyrimą). Tuo metu buvo tiriamas jų smegenų aktyvumas.

Be to, dalyvių smegenys buvo tiriamos ir tuo metu, kai jie jautė skausmą dilbyje, primenantį skausmą nuo rankoje laikomo puodelio su karšta kava. Paaiškėjo, kad ir išgyvenant emocinį skausmą, ir jaučiant fizinį skausmą, suaktyvėdavo kelios vienodos smegenų sritys.

Tyrimo išvadose teigiama, kad skausmas dėl atstumtos meilės prilygsta fiziniam skausmui.

Ateityje bus siekiama ištirti, kaip emocinis skausmas dėl atstūmimo veikia žmonių reakciją į fizinį skausmą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(4)

Komentarai (8)