Magnetinis gelis (Video)  (0)

Budapešto universiteto mokslininkas Miklós Zrínyi sukūrė magnetinius gelius, kurie gali plaukti, judėti, virpėti, reaguodami į menkiausius juos supančio magnetinio lauko pokyčius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pailgos formos magnetai yra pagaminti iš polimero ir įmagnetintų metalo dalelių mišinio. Tačiau svarbiausia tai, kad šią amorfinę medžiagą galima valdyti bekontaktiniu būdu – išoriniais pastovių ar kintamų magnetų laukais. Vadinasi, šie minkšti ir lankstūs magnetai gali būti pritaikomi labai įvairiai: pavyzdžiui, pakeisti standžias mechaninių prietaisų dalis (kad ir vožtuvus) ar tapti dirbtiniais robotų raumenimis.

Prieš porą savaičių informavome, jog buvo sukurti ir pulsuojantys geliai (angl. k. – „oscillating gels“) – medžiagos, gebančios be jokių fizinių išorės dirgiklių keisti savo išvaizdą, pradedant spalva ir baigiant forma. Tokius pokyčius sukelia praėjusio amžiaus viduryje atrasta Belousovo-Žabotinskio cheminė reakcija. Jos metu gelio struktūroje susiformuoja ir nuvilnija tam tikra banga, sukelianti gelio fizinį ar spektrinį pulsavimą.

O dabar - vaizdo siužetas apie magnetinį gelį.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)