Bananų žievės gali padėti iš vandens pašalinti nuodinguosius metalus  (5)

Mokslininkų iš Brazilijos grupė atrado, kad maltos bananų žievės gali greitai ir efektyviai iš vandens nuotekų pašalinti toksines medžiagas. Metodas tikrai pasirodė esąs veiksmingesnis nei tradiciniai valymo būdai. Be to, tos pačios žievelės gali būti naudojamos net iki 11 kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslinių tyrimų programa buvo finansuojama Sao Paolo tyrimų fondo. Mokslininkų grupė nustatė, kad žievelės gali pašalinti varį ir šviną iš vandens geriau nei natrio bentonitas (Na-bentonite), modifikuota silicio dioksido želė (AMP-modified silica gel), išplėstas perlitas (expanded perlite) ar modifikuoti žemės riešutų lukštai (modified peanut husk). Gauti rezultatai parodė, kad bananų žievelės buvo 20 kartų efektyvesnės negu kitos medžiagos.

Bananų žievės yra pigi alternatyva dideliems valymo įrenginiams, nes jų maža kaina ir geras prieinamumas. Nors ir gali prireikti šios medžiagos tonomis, kad būtų pradėta valymo priemonių gamyba. Ji taip pat gali būti naudojama ir daug mažesniais kiekiais, kai finansavimas nėra pakankamas.

Silicio dioksidas yra kita labai efektyvi medžiaga vandeniui valyti, tačiau prieš ją naudojant reikia tinkamai paruošti – ji turi būti veikiama brangiomis toksinėmis medžiagomis. Priešingai yra su bananų žievėmis – jos yra veiksmingos natūraliai.

Moksliniai tyrimai ir netoksiškų vandens valymo medžiagų gamtoje ieškojimo plėtra yra „žaliosios“ chemijos judėjimo dalis. Kitas „žaliosios“ chemijos judėjimo tikslas – tvaresnis vandens valymo įrangos naudojimas, pavyzdžiui, naujojo amžiaus nanogamybos (nanoengineered) keramikiniai vandens filtrai. Kiti procesai – ultravioletinių spindulių ir ultragarso naudojimas – taip pat svarbūs, tačiau siekiama jiems reikiamą energiją gauti iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)