Antarktida darosi vis žalesnė  (0)

Antarktidos žemynas per paskutiniuosius metus sužaliavo, nurodo stebėjimų duomenis surinkę mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antarktidoje nėra medžių ir tik dvi žydinčių augalų rūšys, augantys vakarinėje žemyno dalyje bei aplinkinėse salose, rašo „The Telegraph“. Didžiosios Britanijos ir Australijos mokslininkų komanda nustatė, jog vienas iš žydinčiųjų augalų - antarktinė šluotsmilgė - per paskutinius penkis dešimtmečius išplėtė savo augimo sritis. Paulas Hillas, mokslininkas Bangoro universitete, sako, kad Antarktidos plotai tapo žalesni.

„Apie Antarktidą mąstome kaip apie sniego ir ledo kraštą. Tačiau vasaromis Antarktidos pusiasalyje bei aplinkinėse salose sniegas nutirpsta ir daugelis teritorijų tampa žalios nuo kerpių bei dviejų vietinių žydinčių augalų rūšių. Pastaruoju metu, kylant pasaulinėms temperatūroms, antarktinė šluotsmilgė vis plačiau plito“, - aiškino P. Hillas.

Žurnale „Nature“ publikuojamose tyrimo išvadose teigiama, jog šluotsmilgė geba pasinaudoti azotu, gaminamu dirvai šylant ir joje vykstant skaidymo procesams. Ši ypač efektyvi savybė, leidžianti šluotsmilgėms užaugti per trumpą antarktinę vasarą, tyrėjų teigimu, galėtų padėti sukurti naujas trąšas augalams.

Kitoje, atskiroje studijoje grupė Leedso universiteto mokslininkų Antarktidoje rinko akmenis, kad išsiaiškintų, kaip praeityje judėjo ledo danga. Taip buvo siekiama sukurti prognozę, kaip klimato šiltėjimas žemyną paveiks ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(4)
(8)
(-4)

Komentarai (0)