Bitės „palaidoja“ pesticidais užterštus korius  (11)

Bitės skubiai izoliuoja korių akutes, kuriose atsiranda pesticidais užterštų žiedadulkių, tačiau tokie spiečiai vis tiek dažniausiai išmiršta, paskelbė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai nurodo gausiai surinkę naujo fenomeno pavyzdžių - bitės aklinai užsandarina žiedadulkių pilnas korių akutes, kad apsaugotų spiečių. Mokslininkai nustatė, jog tokiose akutėse sukauptose žiedadulkėse yra „dramatiškai daugiau“ pesticidų bei kitų žalingų chemikalų negu gretimose, iš kurių maitinosi jaunos bitės.

„Tai naujas atradimas ir jis labai sukrečia. Išvada ta, kad bitės pajunta [pesticidus] ir tikrąja ta žodžio prasme juos palaidoja. Jos suvokia, kad žiedadulkės yra kažkuo negeros ir jas paslepia. Paprastai bitės žiedadulkių nelaidotų“, - Jeffą Pettisą, JAV Žemės ūkio departamento entomologą cituoja „The Guardian“.

Tačiau bičių pastangos gelbėtis neatrodo esančios sėkmingos - korių „laidojimas“ pastebėtas daugelyje spiečių, kurie vėliau išmirė, nurodė J. Pettisas. „Laidojimo“ faktas yra geriausias rodiklis, kad kolonija bus prarasta. Tai gynybinis mechanizmas, kuris nesuveikia“, - aiškino jis, pridurdamas, kad spiečių žūtis greičiausiai nulėmė ne vienas, o keli veiksniai. Bitės korių akutėse aklinai užkemša ir žiedadulkes, kuriose yra preparatų, bičių augintojų naudojamų kovai su užkratais, pavyzdžiui, varozinėmis erkėmis, kurios taip pat kaltinamos dėl žymaus bičių populiacijos mažėjimo.

„Bičių augintojai - aš pats toks esu - turi pažvelgti į veidrodį ir paklausti savęs, ką darome. Tokie preparatai tikrai daro poveikį bitėms. Tai pusiausvyros paieškos - jei nekontroliuosi parazito, bitės žus. Jei kontroliuosi - jos gyvens, bet bus šalutinis poveikis, kurį reikia valdyti“, - teigė J. Pettisas. Tačiau, anot jo, pesticidai nėra viena pagrindinė bičių žūčių priežastis.

Bičių mažėjimas didėjančiu rūpesčiu tapo pastaraisiais metais - nepaaiškinamos spiečių žūtys pakenkė kolonijoms visame pasaulyje. Mokslininkų teigimu, tai greičiausiai lemia ne viena priežastis - nuo žemės ūkyje naudojamų pesticidų iki bičių ligų, taršos bei intensyvios žemdirbystės, kuri mažina maisto šaltinių įvairovę. Tyrėjai perspėja, kad augalus apdulkinančių bičių praradimas gali ypač pakenkti derliams.

Užterštas žiedadulkes koriuose užlipdydavo vadinamosios avilio šeimininkės, kurios nėra tos pačios bitės, renkančios žiedadulkes. Rinkėjos nepajusdavo pesticidų, tačiau vėliau skirtumus pastebėdavo šeimininkės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)