Lapkritį pro Žemę pralėks 400 m skersmens asteroidas (Video)  (4)

NASA kosminio stebėjimo stotys ir observatorijos planuoja intensyvių stebėjimų programą, kad tinkamai pasiruoštų vieno didžiausių Žemei potencialiai pavojingų asteroidų priartėjimui lapkričio mėnesio pradžioje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apvalios formos maždaug 400 metrų skersmens asteroidas 2005 YU55 pro Žemę pralėks šių metų lapkričio 8 dieną vos 326 742 kilometrų atstumu. Tai sudaro 0,85 atstumo nuo Žemės iki Mėnulio, pranešė NASA. Atsižvelgus į šio asteroido dydį ir prasilenkimo atstumą, jis bus kruopščiai stebimas radarais, vizualinėmis ir infraraudonųjų spindulių stebėjimo priemonėmis, sakoma pranešime.

Asteroidą 2005 YU55 2005 m. gruodžio 28 dieną atrado Arizonos universiteto (JAV) Mėnulio ir planetų tyrimų laboratorijos mokslininkai.

„Lapkričio 8 dieną įvyksiantis didelis 2005 YU55 priartėjimas prie Žemės yra neįprastas dėl to, kad šis asteroidas yra toks didelis ir bus taip arti. Vidutiniškai tokio dydžio objektai prie Žemės prisiartina ne dažniau nei kas 30 metų“, – pareiškė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje Žemei artimų objektų stebėjimų programos vadovas Donas Yeomansas.

Pasak jo, nauji radarų technikos pasiekimai suteiks galimybę Kalifornijoje esančiam Goldstone observatorijos radarui, priklausančiam NASA Tolimojo kosmoso komunikacijų kompleksui, gauti 2005 YU55 atvaizdą 5 metrų viename vaizdo taške raiška. Jei tai pavyks padaryti, erdvinė šio dangaus kūno raiška bus didesnė, nei būtų galima tikėtis tiriant šį asteroidą iš priartėjusio kosminio zondo.

Asteroidas 2005 YU55 skrieja lėtai sukdamasis. Dėl jo dydžio ir priartėjimo prie Žemės atstumo Mažųjų planetų centras Kembridže įtraukė jį į Žemei potencialiai pavojingų asteroidų sąrašą.

Artimų Žemei objektų tyrimų radarais specialistas Lance'as Benneris sakė, kad lapkritį įvyksiantis prasilenkimas su šiuo asteroidu bus išskirtinis dėl šio objekto ryškio: tai bus pats šviesiausias pro Žemę pralėkęs asteroidas nuo 1976 iki 2028 metų. Pasak mokslininko, lapkričio 9 dienos rytą 2005 YU55 kelioms valandoms gali pasiekti 11 m regimąjį ryškį.

Šiame vaizdo siužete – 2005 YU55 orbitos diagrama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)