Mokslininkams laboratorijoje pavyko išauginti akies tinklainę  (1)

Aklumo gydymas persodinant akį tampa vis realesnė galimybė – mokslininkams pirmą kartą pavyko laboratorijoje išauginti akies tinklainę, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai nustebo pastebėję, kaip kamieninės ląstelės laboratorijos mėgintuvėlyje spontaniškai išsidėstė į sudėtingą struktūrą, primenančią besivystančio embriono akį. Tikimasi, kad galiausiai pavyks išauginti visą tinklainę ir ją persodinti žmonėms, kurių regėjimas silpnas, arba akliesiems.

Japonijos fizikos ir chemijos tyrimų instituto mokslininkai iš pradžių išaugino embrionines kamienines ląsteles laboratorijos mėgintuvėlyje, vėliau pridėjo proteinų, kad jos augtų toliau. Jie tikėjosi išauginti konkretų organą, tačiau vis vien apstulbo, kai po 10 dienų ląstelės susigrupavo ir ėmė formuotis tinklainė. Bandymų rezultatai parodė, kad išaugintos ląstelės funkcionavo ir tarpusavyje sąveikavo normaliai.

Eksperimentas buvo atliktas su pelės akimi, tačiau mokslininkai mano, jog panašiai galima išauginti ir žmogaus akį. Medikai tikisi, jog klinikiniai tinklainės persodinimo operacijų bandymai bus pradėti atlikinėti per artimiausią dešimtmetį.

„Tai – pribloškiantis pasiekimas, – džiugesio neslepia Londono universitetinės kolegijos oftalmologijos profesorius Robinas Ali (Robin Ali). – Jį galima vadinti gairėmis ne tik tinklainės išauginimo, bet apskritai visos regeneracinės medicinos srityje.“

Didžiojoje Britanijoje pažeistų ar nusilpusių akių tinklainių sukeltos regėjimo problemos kamuoja daugiau kaip milijoną gyventojų. Tinklainė – akies organoidas, kuriame nervinės ląstelės šviesą paverčia į elektros impulsus ir cheminius signalus, o šie regos nervu siunčiami į smegenis. Jei tinklainė nefunkcionuoja, akis yra mažai vertinga.

Eksperimentui vadovavęs profesorius Jošiki Sasai (Joshiki Sasai) pažymėjo, jog tyrimo metu jo vadovaujamam kolektyvui pavyko išspręsti beveik šimtmečio senumo embriologijos problemą, pademonstravus, jog tinklainės pirminės ląstelės pasižymi įgimtu polinkiu suteikti augimo impulsą ištisoms regėjimo organų struktūroms. Medikų atradimas gali padėti atrasti veiksmingų akies gydymo būdų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)