Zebrams – brūkšninių kodų skaitytuvas  (1)

Ar kada pagalvojote, kad baltomis ir juodomis juostomis papuoštas zebrų kailis primena biologinį brūkšninį kodą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai JAV kompiuterių mokslininkų ir biologų komanda sukūrė skenerį, leidžiantį atskirus gyvūnus identifikuoti iš vienos nuotraukos, praneša „NewScientist“.

Sistemai, vadinamai „StripeSpotter“ („Dryžių sekliu“), reikia tik labai nedidelių žmogiškųjų pajėgumų. Naudotojai ant zebro šono nubrėžia stačiakampį, tuomet ši atvaizdo dalis automatiškai padalinama į horizontalias juostas, o kiekvienas vaizdo elementas paverčiamas visiškai juodu arba visiškai baltu. Taip sukuriama zebro dryžių mažos skiriamosios gebos versija.

Kiekviena juosta tuomet užkoduojama kaip tam tikro ilgio spalvotų kvadratėlių seka, pavyzdžiui, du balti kvadratėliai, trys juodi, vienas baltas. Taip gaunamas kodas, zebrams skirtas brūkšninio kodo atitikmuo.

Kai zebras įtraukiamas į duomenų bazę ir jam suteikiamas kodas, tyrėjai kitoje to pačio gyvūno nuotraukoje matomus dryžius lygina su tais, pagal kuriuos kodas buvo suteiktas. Nors kiekvienoje nuotraukoje gaunama kita dryžių seka, bendra baltos ir juodos spalvos proporcija turėtų išlikti panaši.

Duomenų bazėje suradusi kodą, kuris labiausiai atitinka matomą dryžių seką, sistema geba tiksliai identifikuoti reikiamą gyvūną. Kitos egzistuojančios zebrų identifikavimo sistemos yra mažiau tikslios, sudėtingesnės ir reikalauja didesnių naudotojų pastangų.

Zebrų skeneris – ne pirmas algoritmas, skirtas laisvėje gyvenantiems gyvūnams identifikuoti. Jau egzistuoja vėžlių, pingvinų ir raganosių žymėjimo sistemos. Ši naujoji sistema taip pat gali būti pritaikyta tigrams ir žirafoms ar bet kokiems kitiems gyvūnams, kurių kailiui būdingos didelės žymės ir mažas spalvų skaičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)